Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Voedingsadviezen tijdens de behandeling van kanker

Voedingsadviezen tijdens de behandeling van kanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder omdat u behandeld wordt voor kanker. Goed eten en bewegen tijdens de behandeling van kanker is belangrijk om te zorgen dat u zo fit mogelijk blijft om de gevolgen van de ziekte en de behandeling aan te kunnen. De adviezen in deze folder zijn alleen bedoeld voor tijdens de behandeling. Na de behandeling gelden andere adviezen. Deze vindt u op de website Voeding na de behandeling” van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Tijdens de behandeling wordt als basis een gezonde voeding geadviseerd met daarbij extra eiwitten. Hieronder volgt uitleg over beide.

Basis gezonde voeding

Per dag worden onderstaande hoeveelheden voedingsmiddelen aanbevolen om een volwaardige voeding binnen te krijgen. Bent u gewend méér brood, aardappelen, groente en /of fruit te eten dan hier staat, dan kunt u dat nu ook doen als dat lukt.

Aanvullende adviezen

Extra eiwit

Het is belangrijk om tijdens de behandeling meer eiwitten te eten dan normaal gesproken. Eiwitten of proteïnen zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Voldoende eiwitten zijn nodig voor behoud van spiermassa, kracht en conditie.
Kanker en de behandeling daarvan zorgen ervoor dat het lichaam meer eiwitten nodig heeft. Hoeveel eiwit iemand precies nodig heeft is per persoon verschillend en hangt onder andere af van het gewicht.
Een voorbeeld. Een gezond persoon van 72 kg heeft 58 gram eiwit nodig, volgens de aanbevelingen voor een normale gezonde voeding.
Maar iemand die behandeld wordt voor kanker, heeft 1,2 à 1,5 gram per kg lichaamsgewicht nodig; dat zou in dit voorbeeld 86 à 104 gram eiwit per dag zijn. In de behandelwijzer vindt u een lijst met voorbeelden van eiwitrijke producten.

Eiwitrijke producten kunnen zowel dierlijk als plantaardig zijn. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, kip, melkproducten, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in vleesvervangers, soja, peulvruchten, pinda’s en noten.

Het lichaam neemt dierlijke eiwitten makkelijker op. Mensen die vegetarisch eten, dus geen vlees en vis, hebben daardoor 20% meer eiwit nodig dan mensen die vlees eten.
Mensen die veganistisch eten, dus helemaal geen dierlijke producten, hebben zelfs 30% meer eiwit nodig. Het is belangrijk daarbij af te wisselen met verschillende plantaardige eiwitbronnen.

Om de eiwitten goed te kunnen benutten heeft het lichaam ook voldoende energie (calorieën) vanuit de voeding nodig; streef er daarom naar om tijdens de behandeling niet af te vallen.

Veelgestelde vragen

Het is begrijpelijk dat u veel vragen heeft over wat u wel of niet kunt eten nu u behandeld wordt voor kanker. Goedbedoelde adviezen uit uw omgeving veroorzaken soms verwarring. Niet alles wat er in de media wordt beweerd, is juist.
Vragen die vaak gesteld worden zijn bijvoorbeeld:
Voor de antwoorden op deze en andere veel gestelde vragen kunt u kijken op www.wkof.nl (zoeken op voeding en kanker).
Dit is een betrouwbare website waar goed wordt uitgelegd wat de huidige stand van zaken is van de wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van voeding en kanker. Ook kunt u hier terecht voor variatie-ideeën en voor meer informatie over goede voeding tijdens en na kanker.
Kijk voor algemene informatie over gezonde voeding en voor recepten ook eens op www.voedingscentrum.nl.

Moeite met eten

Als gevolg van behandelingen zoals chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en wellicht een operatie kunt u klachten hebben waardoor eten moeizaam gaat. Klachten als misselijkheid, moeite met slikken, een pijnlijke mond, gebrek aan eetlust, een vol gevoel of smaakveranderingen kunnen het lastig maken om goed te eten. Onbedoeld gewichtsverlies kan het gevolg zijn, en daardoor verlies van spieren en afname van kracht en conditie.
Vraag bij dit soort problemen om een verwijzing naar de diëtist van Reinier de Graaf. Ook kunt u onze folder "Problemen met eten en drinken bij kanker" raadplegen.

Onbedoelde gewichtstoename

Onbedoelde gewichtstoename tijdens de behandeling kan ook voorkomen. Raadpleeg in dat geval onze folder "Onbedoelde gewichtstoename bij kanker".
Ook kunt u voor advies en begeleiding bij onbedoelde gewichtstoename terecht bij een 1e lijns diëtist. Vraag om een verwijzing en een lijst met adressen aan de verpleegkundig specialist.


Foldernummer: 0920
Laatst bijgewerkt op: 26-11-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien