Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Problemen met eten en drinken bij kanker

Problemen met eten en drinken bij kanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie omdat er tijdens uw behandeling van kanker, problemen zijn ontstaan (of misschien zullen ontstaan) met eten en drinken.

Bij elke kankerbehandeling is een goede voeding belangrijk om de conditie zo goed mogelijk te helpen behouden en daardoor de behandeling beter aan te kunnen. In onze folder Voedingsadviezen tijdens de behandeling van kanker kunt u onder andere lezen hoeveel voedingsmiddelen minimaal per dag wordt aangeraden.
Soms lukt het niet om deze hoeveelheden voedingsmiddelen te behalen, als gevolg van de ziekte en/of door bijwerkingen van de behandeling. Het kan moeilijk zijn om goed te eten door bijvoorbeeld verminderde eetlust, misselijkheid, pijnlijke mond, slikklachten, vermoeidheid of smaakverandering.
Maar door de ziekte zelf en door de behandeling heeft het lichaam juist meer voedingsstoffen nodig. Als het eten minder goed lukt, gaat het lichaam de benodigde energie halen uit de spieren. Hierdoor kunnen gewicht, kracht en conditie afnemen. Om te zorgen dat dat niet gebeurt, heeft u extra eiwitten en calorieën nodig.

In deze folder leest u eerst een korte uitleg over eiwitrijke voeding. Daarna leest u algemene adviezen voor als er problemen zijn met eten en drinken.
Als u persoonlijke adviezen en begeleiding wilt, kunt u verwezen worden naar de diëtist van het ziekenhuis. Vraag de verpleegkundig specialist of oncoloog om een verwijzing.

Eiwitrijke voeding

Eiwitten (of proteïnen) zijn bouwstoffen die nodig zijn voor het opbouwen en behouden van de spieren, spierkracht en conditie. Ook zijn eiwitten belangrijk bij het herstel na een behandeling. Zowel tijdens de behandeling als tijdens het herstel daarvan zijn er daarom meer eiwitten nodig dan normaal gesproken. Eiwitrijke producten zijn melkproducten, sojamelkproducten, kaas, vlees, vis, kip, ei, tahoe, tofu, noten, pinda’s, pindakaas en peulvruchten (bruine bonen, witten bonen, linzen kikkererwten en dergelijke)

Wanneer het eten moeilijker gaat, kijk dan of het lukt om als eerste te kiezen voor producten die eiwitten bevatten. Enkele tips hierbij:

Aanvullende adviezen bij ongewenst gewichtsverlies

De ziekte en de behandeling vergen veel energie. Hierdoor is er een risico om gewicht te verliezen, wat in de praktijk vooral verlies van spiermassa en – kracht is. Dat is onwenselijk. Soms helpt het niet voldoende om bovenstaande adviezen op te volgen. Maak in dat geval gebruik van de volgende aanvullende adviezen.

Andere adviezen

Hieronder vindt u adviezen voor specifieke problemen rondom eten en drinken tijdens de behandeling.

Verminderde eetlust, snel een vol gevoel, het tegenstaan van eten of misselijkheid

Pijnlijke of droge mond, aften en mucositis (slijmvliesontsteking)

Moeite met slikken, risico op verslikken


Slijmvorming

Vermoeidheid

Smaakverandering

Als u last heeft van een veranderde smaak waardoor u minder goed kunt eten, adviseren wij u om een verwijzing naar de diëtist van het ziekenhuis te vragen. De adviezen zijn erg uiteenlopend en stemmen wij af op uw persoonlijke situatie.

Versie: februari 2024


Foldernummer: 0156
Laatst bijgewerkt op: 08-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien