Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek
Prostaatkankercentrum
Oncologie
Borstkankercentrum

Ongewenste gewichtstoename tijdens de behandeling van kanker

Ongewenste gewichtstoename tijdens de behandeling van kanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u onbedoeld aankomt tijdens uw behandeling van kanker. In deze folder vindt u uitleg en adviezen om u hierbij te helpen.

Gewichtstoename

Bij kanker denken veel mensen direct aan gewichtsafname, maar ook het tegenovergestelde kan voorkomen. Deze speciale vorm van gewichtstoename bij patiënten met kanker bestaat vooral uit toename van vet, maar tegelijkertijd verlies van spiermassa. Door de gewichtstoename valt dit laatste niet direct op.

Er zijn verschillende oorzaken van gewichtstoename tijdens de behandeling, namelijk:
Het kan echter ook gebeuren dat vocht zich ophoopt in de buik (ascites) of onder de huid van armen of benen (oedeem). Het vocht vertekent het gewicht, maar dit heeft niets te maken met toename van vetmassa. Dit betekent dat in dat geval de adviezen in deze folder niet van toepassing zijn.

Nadelen van (teveel) gewichtstoename

Wanneer de gewichtstoename leidt tot overgewicht, is er een verhoogd risico op verschillende aandoeningen zoals hypertensie, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2. Overgewicht kan daarnaast een negatief effect hebben op het verloop van de ziekte en kan de kans vergroten dat de kanker terugkomt. Ook vergroot het de kans op het krijgen van andere vormen van kanker.

Probeer daarom om gewichtstoename te voorkomen of te beperken. Dit kan door zo veel mogelijk in beweging te blijven en daarnaast op uw voeding te letten. Hierbij is het doel om enerzijds niet méér energie (calorieën) binnen te krijgen dan nodig is om het gewicht stabiel te houden, anderzijds om zo gezond mogelijk te blijven eten èn ruimschoots eiwitten binnen te krijgen om op krachten te blijven.
De volgende adviezen kunnen u hierbij helpen.

Voedingsadviezen


Tips bij een grote eetlust

Begeleiding

Het is niet verstandig om op eigen initiatief een (crash)dieet te gaan volgen, omdat het belangrijk is om in een goede conditie te blijven om de behandeling aan te kunnen.
U kunt de hulp inschakelen van een diëtist. De arts kan een verwijsbrief schrijven voor een diëtist bij u in de buurt, bij voorkeur naar een gespecialiseerde oncologiediëtist (zie www.verwijsgidskanker.nl).
De diëtist bekijkt samen met u wat uw mogelijkheden en beperkingen zijn en wat bereikt zou kunnen worden. De diëtist berekent wat u nodig heeft aan voedingsstoffen en geeft dieetadviezen, afgestemd op uw persoonlijke situatie. In het verloop van de behandeling of herstel bekijkt u samen wat het resultaat is en stelt de diëtist zo nodig de adviezen bij. Ook kan zij vragen over voeding en kanker beantwoorden.

Beweegadviezen

Ga, als dat mogelijk is, ook meer bewegen. Dit kunt u zelf doen of zo nodig onder begeleiding van een (oncologisch) fysiotherapeut (zie verwijsgidskanker.nl), een sportarts, of via een revalidatieprogramma.

Streef ernaar om minimaal het algemene beweegadvies op te volgens. Dit houdt in:
Langer, vaker en /of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Het Voedingscentrum adviseert mensen met overgewicht daarom om elke dag minimaal 60 minuten matig intensieve beweging te hebben. Dit mag aaneengesloten of in blokjes van minimaal 10 minuten.

Matig intensieve beweging zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. U kunt dan nog wel praten, maar niet zingen tijdens de activiteit. Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin vallen hieronder. Doordat u meer gaat bewegen wordt er meer energie verbruikt.

Tenslotte

Helaas helpt het aanpassen van uw eet- en beweegpatroon niet altijd voldoende. Dit kan zeer frustrerend zijn. Misschien voelt u zich hierdoor niet prettig of zelfs onzeker. Besef echter dat uw gewichtstoename mogelijk nog meer zou zijn als u niet zou letten op uw voeding en beweging.

Handige websitesFoldernummer: 0899
Laatst bijgewerkt op: 16-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien