U ontvangt deze informatie, omdat bij u een kwaadaardige moedervlek is verwijderd en u bent doorverwezen naar het melanomenspreekuur. U leest hierin alles wat u moet weten over dit spreekuur, waarbij verschillende artsen aanwezig zijn. Het melanomenspreekuur
Reinier de Graaf heeft het melanomenspreekuur ingesteld voor mensen bij wie een melanoom is verwijderd. Het is een multidisciplinair spreekuur, dit betekent dat er artsen van verschillende medische disciplines aanwezig zijn. Het doel van dit multidisciplinaire spreekuur op onze melanomenpolikliniek is om u beter te kunnen informeren, behandelen en begeleiden. Aanwezig zijn een dermatoloog en een chirurg. Het kan zijn dat u beide artsen of alleen één van de twee spreekt. Zo nodig kunnen zij onderling overleggen. Daarna wordt u telefonisch benaderd voor het maken van een afspraak, voor een gesprek met de gespecialiseerd oncologie verpleegkundige.
Het litteken verwijderen
Wij hebben een kwaadaardige moedervlek bij u verwijderd. Hoewel we deze meestal direct volledig hebben weggehaald, is het ook nodig om het litteken te verwijderen met een extra ruime rand van 1 à 2 centimeter, de zogenaamde re-excisie. De dikte van deze extra rand (marge) hangt af van de dikte van uw melanoom. Deze behandeling vindt altijd plaats, maar kunnen we uitbreiden met een zogenaamde schildwachtklierprocedure. Een chirurg voert deze behandeling uit en u gaat hierbij altijd onder algehele narcose. Wij onderzoeken dan of er al sprake is van uitzaaiing naar de lymfeklieren (zie onze patiënteninformatie "
onderzoek en verwijderen schildwachtklier")
Onzekerheid en angst bespreken
Als bij iemand een kwaadaardige afwijking is geconstateerd, volgt er vaak een periode van onzekerheid en angst. Tijdens het melanomenspreekuur heeft u alle ruimte om deze gevoelens met de gespecialiseerd oncologieverpleegkundige te bespreken.
Nacontrole
De nacontrole vindt meestal plaats via het melanomenspreekuur. U wordt op de melanomenpolikliniek afwisselend door de dermatoloog en de chirurg gecontroleerd:
- eerste jaar: één keer per drie maanden
- tweede jaar: één keer per zes maanden
- derde tot vijfde jaar: één keer per jaar
Bij de controles is het routinematig maken van röntgenfoto’s, echo’s, scans of afname van bloed niet zinvol, tenzij er een speciale reden voor is.
Extra informatie
Nuttige patiënten informatie folders:
- Melanoom
- Haaien en Dolfijnen
- Stichting melanoom
Nuttige sites:
www.stichtingmelanoom.nl Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Deze kunt u stellen aan de gespecialiseerde oncologieverpleegkundige chirurgie. De contactgegevens vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.
Contact
Als er klachten optreden of als u nog vragen heeft, neem dan
contact op met de polikliniek Dermatologie:
- Locatie Delft 015 - 260 43 91