Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde- en kraamafdeling

Zwangerschap langer dan 41 weken

Zwangerschap langer dan 41 weken

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw zwangerschap langer dan 41 weken duurt. U bent nu overtijd. Als de bevalling twee weken na de uitgerekende datum niet op gang is gekomen, spreken verloskundigen en artsen van serotiniteit.
In deze informatie kunt u meer lezen over de gevolgen van serotiniteit en welke medische zorg u kunt verwachten. Als u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen. Onze contactgegevens staan op de website www.reinierdegraaf.nl.


De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen

Uw verloskundige of gynaecoloog bepaalt in het begin van de zwangerschap uw uitgerekende datum. De medische term hiervoor is de à terme-datum, vaak afgekort als AT-datum. Deze datum berekenen we meestal door veertig weken op te tellen bij de eerste dag van de laatste ‘normale’ menstruatie. We gaan bij deze berekening uit van regelmatige menstruaties die om de 28 dagen beginnen. De uitgerekende datum stellen we vast met een echoscopisch onderzoek vroeg in de zwangerschap. Dit heet ook wel de ‘termijnecho’. De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende dag. Een normale bevalling vindt plaats in de periode drie weken voorafgaand tot twee weken na afloop van deze datum. Verloskundigen en artsen noemen deze periode van vijf weken ook wel de uitgerekende periode of termijn voor een normale zwangerschap.

De gevolgen van serotiniteit

Bij een zwangerschap die langer dan 41 weken duurt kan de werking van de placenta afnemen, wat invloed kan hebben op de conditie van de baby. De hoeveelheid vruchtwater wordt langzamerhand minder en de kans dat de baby in het vruchtwater poept (meconium) is verhoogd.

Verwijzing naar ons ziekenhuis

Om problemen voor te zijn, verwijst uw verloskundige u naar een verloskundig zorgverlener in ons ziekenhuis. Dit kan een klinisch verloskundige, arts-assistent of gynaecoloog zijn. Meestal vindt de verwijzing plaats vanaf 41 weken. Tijdens de controle in het ziekenhuis worden de harttonen van de baby geregistreerd middels een cardiotocogram (CTG). Zo beoordelen wij de conditie van uw baby. Echoscopisch onderzoek geeft aan of de hoeveelheid vruchtwater voldoende is.

Afwachten of inleiden

Als alle controles goed zijn en de zwangerschap geen andere problemen geeft, is het verantwoord om af te wachten tot de bevalling spontaan begint. Het advies is niet langer dan 42 weken af te wachten. Afhankelijk van de controles kan de verloskundig zorgverlener voorstellen de bevalling op gang te brengen. Als de baarmoedermond rijp aanvoelt, is een inleiding mogelijk. Meer informatie hierover vindt u in onze patiënten informatie; ‘Het inleiden van de bevalling’.

Contact

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw gynaecoloog, verloskundige of huisarts.
Renier de Graaf Gasthuis 015 - 260 30 60
Kraamafdeling 015 - 260 35 35
Spoed of klachten tijdens de zwangerschap 015 - 260 33 30
Start bevalling 015 - 260 32 30


Foldernummer: 0461
Laatst bijgewerkt op: 26-09-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien