Heeft u medische zorg nodig?
Het kan gebeuren dat uw arts u voor de beste behandeling doorverwijst naar een specialist in een ander ziekenhuis. Of misschien bent u nu al onder behandeling bij meerdere zorgverleners tegelijk. In dat geval zijn uw medische gegevens over meerdere behandelaars of ziekenhuizen verspreid.
Online delen van gegevens via Zorgplatform
Voor een goede, snelle en veilige behandeling is het belangrijk dat uw arts over al uw medische gegevens beschikt. Ons ziekenhuis mag de gegevens uit uw medisch dossier alleen maar beschikbaar stellen aan andere zorgverleners als u daar toestemming voor geeft. En andere zorgverleners mogen de gegevens alleen inzien als dat nodig is voor uw behandeling.
Het Reinier de Graaf ziekenhuis gebruikt voor het delen van gegevens ‘Zorgplatform’. Uw behandelend arts kan, naast een brief, verschillende onderdelen uit uw dossier naar een andere specialistische instelling sturen, zoals medicatie, laboratoriumuitslagen, allergie etc.
Hoe geeft u toestemming?
Wij vragen uw toestemming voor het delen van uw medische gegevens met zorgverleners in andere specialistische instellingen, bij wie u ook onder behandeling bent.
Het geven van toestemming voor Zorgplatform kan via het patiënten portaal ‘Mijn Reinier de graaf’ via
https://reinierdegraaf.nl/mijn-reinier-de-graaf.
Het is altijd mogelijk om uw toestemming weer in te trekken. Dit doet u op dezelfde manier als toestemming geven.
Wat is Zorgplatform?
Zorgplatform is een online platform waarmee uw zorgverleners op een beveiligde manier medische gegevens kunnen uitwisselen. Zorgplatform maakt samenwerking tussen verschillende zorginstellingen met verschillende ICT-systemen veel eenvoudiger.
Zorgplatform bevat zelf geen medische gegevens en zorgt alleen dat het technisch mogelijk is de gegevens te delen. Zorgplatform maakt gebruik van een versleuteling om te zorgen dat uw medische gegevens zo veilig verstuurd worden. Zorgplatform verstuurt deze gegevens gecodeerd en dus onleesbaar door. De medische gegevens blijven op de beveiligde servers van het ziekenhuis staan en worden niet opgeslagen op Zorgplatform. Zo wordt de beveiliging van uw medische gegevens gegarandeerd.
Veelgestelde vragen
Welke gegevens worden via Zorgplatform uitgewisseld?
Zorgplatform maakt gebruik van zogenaamde Zorg InformatieBouwstenen (ZIBs)). Dit is een landelijke standaard. Meer informatie kunt u vinden op
de website van nictiz.
Voorbeelden van ZIBs zijn:
- Medicatie
- Labuitslagen
- Operatieve verrichtingen
- Diagnoses
- Allergie
Slaat Zorgplatform mijn medische gegevens op?
Nee, uw medische gegevens blijven veilig op de servers van het ziekenhuis staan.
Is dit wel veilig?
Zorgplatform maakt gebruik van een versleuteling om te zorgen dat uw medische gegevens zo veilig verstuurd worden. Zorgplatform verstuurt deze gegevens gecodeerd en dus onleesbaar door. De medische gegevens blijven op de beveiligde servers van het ziekenhuis staan en worden niet opgeslagen op Zorgplatform. Zo wordt de beveiliging van uw medische gegevens gegarandeerd.
Wat houdt het geven van toestemming in?
U geeft toestemming aan een zorgverlener om uw gegevens te delen met andere zorgverleners die deze gegevens nodig hebben voor uw behandeling.
Kan iedereen in het ziekenhuis mijn gegevens inzien?
Alleen medewerkers van een zorginstelling die direct betrokken zijn bij het voorbereiden, uitvoeren of afhandelen van uw behandeling mogen uw gegevens inzien.
Iemand die ik niet ken heeft mijn gegevens opgehaald. Hoe kan dat?
Het kan zijn dat iemand in het ziekenhuis waar u (nog) niet bekend mee bent uw gegevens heeft opgehaald. Vaak werkt uw behandelend arts samen met artsen of andere deskundigen van het ziekenhuis, om uw behandeling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Ze overleggen, geven advies of doen vooronderzoek. Hierdoor komt het voor dat een arts die u (nog) niet persoonlijk heeft ontmoet wel een behandelrelatie met u heeft. Wilt u hier meer over weten? Neemt u dan
contact op met uw ziekenhuis.
Waarom moet ik inloggen op een portaal?
Om uw persoonlijke gegevens te beschermen is het belangrijk dat u inlogt met uw DigiD. Dit kan via het patiënten portaal van uw ziekenhuis.
Waarom DigiD?
Met DigiD kunt u inloggen op websites van overheden en zorginstellingen. Daarom gebruiken zorginstellingen ook DigiD voor de toegang tot Zorgplatform.
Heeft de overheid toegang tot mijn medisch dossier als ik inlog met DigiD?
Nee. Alleen medewerkers van een zorginstelling die direct betrokken zijn bij uw behandeling mogen uw gegevens inzien. DigiD is een inlogmethode die we gebruiken om te controleren wie u bent, voordat u toegang krijgt tot de medische gegevens in uw dossier. In Nederland is DigiD een betrouwbaar middel om deze controle uit te voeren.
Hoe lang is mijn toestemming geldig?
Uw toestemming is voor onbepaalde tijd geldig. U kunt altijd uw toestemming intrekken. Hoe u dit kunt doen leest u onder ‘Kan ik mijn toestemming wijzigen?’.
Kan ik mijn toestemming wijzigen?
U kunt altijd uw toestemming wijzigen. Het wijzigen van uw toestemming kan op twee manieren. U logt in op uw patiënten portaal Mijn Reinier de Graaf of u geeft dit door aan de zorgverlener (bijvoorbeeld uw specialist) als u in het ziekenhuis bent.