Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Hand- en polscentrum
Plastische chirurgie
Orthopedie

Ziekte van Quervain

Ziekte van Quervain

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat bij u de ziekte van Quervain is geconstateerd. Dit is een ontstekingsreactie in uw duim. U kunt deze aandoening in ons ziekenhuis laten behandelen. In deze informatie leest u meer over de verschillende behandelingen en de mogelijke complicaties van een operatieve ingreep. Als u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen. Onze contactgegevens staan aan het eind van deze informatie.

De ziekte van Quervain

Bij de ziekte van Quervain treedt er, net als bij een trigger finger (trekkervinger), knipvinger of haperende vinger (tendovaginitis stenosans), een irritatie of ontstekingsreactie van de strekpezen van de duim op. Hierdoor zwellen deze pezen op waardoor deze niet meer soepel door de peeskoker glijden. De ontsteking ontstaat ter hoogte van de duimkant van de pols. Het uit zich in een pijnlijk strekken en/of buigen van de duim. Bij buigen en strekken kunt u een knap of klik voelen, die meestal zeer pijnlijk is. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waardoor de vinger beperkt wordt in zijn functie. De oorzaak is meestal niet duidelijk; vaak is de duim overbelast. De ziekte van Quervain is een onschuldige, maar hinderlijke aandoening.

Verschillende behandelingen

Als de aandoening niet al te ernstig is, kan de arts met een injectie proberen de zwelling van de pezen op te heffen. In de helft van de gevallen geeft dit een goed resultaat; in de andere gevallen krijgt u een (relatief kleine) operatie.

De operatie

Voor de operatie moet u stoppen met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Doet u dit in overleg met uw arts.

Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie. U wordt verzocht om sieraden (ringen, armbanden) af te doen en thuis te laten.

De ingreep vindt plaats in dagbehandeling. Wij verrichten de operatie onder plaatselijke verdoving of onder regionale verdoving (alleen een verdoving van uw hand).

Tijdens de ingreep maakt de arts een kleine snede in uw pols, waarna de peeskoker wordt geopend. Hierdoor ontstaat er weer genoeg ruimte voor de pezen om zonder haperingen te functioneren. De arts sluit de huid met enkele hechtingen. U krijgt een dik verband en een mitella. De operatie duurt ongeveer een kwartier.

Na de operatie

Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt en kunt u eventuele napijn met paracetamol tegengaan. Wij adviseren de vingers gewoon te blijven bewegen, maar de eerste weken zwaar tillen te vermijden. U kunt na de operatie niet zelf autorijden. U zult meteen na de operatie merken dat de vinger niet meer hapert. Wel duurt het enkele weken voordat stevig vastgrijpen geen last meer geeft.
Na twee dagen kunt u zelf het buitenste (druk)verband er afhalen en mag u douchen met uw hand. Na tien tot veertien dagen verwijderen wij de hechtingen. Een afspraak hiervoor krijgt u na de ingreep mee.

Mogelijke complicaties

Bij alle ingrepen kunnen onverwachte complicaties optreden, dus ook bij deze ingreep. Complicaties komen echter zelden voor. Het betreft nabloedingen of infecties. Neemt u bij overmatige pijn of vocht uit de wond contact op met onze polikliniek.

Vragen

Heeft u vragen, bel ons gerust op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur met
  • Chirurgie 015 - 260 42 13
  • Orthopedie 015 - 260 - 45 00
  • Plastische chirurgie 015 - 260 39 40 (tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur)
Voor meer informatie: www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0683
Laatst bijgewerkt op: 14-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien