Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijncentrum

Zenuwwortelbehandeling

Zenuwwortelbehandeling

Rhizotomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent patiënt van het pijncentrum in het Reinier de Graaf Gasthuis. U heeft in overleg met de pijnspecialist besloten uw pijn te laten behandelen door middel van een rhizotomie (zenuwwortelbehandeling). Deze folder geeft u meer informatie over deze behandeling.

Uitleg behandeling

Rhizotomie is afgeleid van het Griekse rhizos, dat wortel betekent. Een rhizotomie is een behandeling, waarbij wij met een speciale naald een zenuwwortel behandelen. Dit kan een zenuw in de rug of nek betreffen. Wij plaatsen een speciale naald onder röntgendoorlichting bij de betreffende zenuwwortel. De positie van de naald controleren wij met contrastvloeistof en met behulp van kleine teststroompjes. Vervolgens verdoven wij het gebied en verwarmen de zenuwwortel (met radiofrequente (RF) stroom) tot een vooraf bepaalde temperatuur. Door deze behandeling kunnen wij de pijngeleiding in de zenuwwortel beïnvloeden, waardoor in veel gevallen een pijnvermindering optreedt.

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling

U wordt opgeroepen vanuit de wachtkamer en naar het pijncentrum gebracht. De pijnspecialist bespreekt met u wat hij gaat doen. Houd er rekening mee dat deze pijnspecialist een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien. U gaat liggen op de behandeltafel. Afhankelijk van de plaats waar de behandeling gedaan wordt, ligt u op uw buik of uw rug. U mag uw kleding aanhouden.

De pijnspecialist plaatst een naald bij een bepaalde zenuw. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting zodat hij precies kan zien waar hij prikt. Het prikken kan soms pijnlijk zijn. Daarna spuit hij via de naald contrastvloeistof in om te bepalen of hij op de goede plek zit. Indien nodig geeft de arts via de naald ook enkele teststroomstootjes om te controleren of de naald op de juiste plaats is aangebracht. Deze teststroomstootjes zijn niet pijnlijk.

Als de pijnspecialist er zeker van is dat de naald op de juiste plaats zit, dan volgt de blokkade. Eerst wordt er verdoving ingespoten waarna er via de punt van de naald elektrische stroom wordt toegediend.
Hierdoor ontstaat er rondom de naaldpunt een elektromagnetisch veld, waarbij sprake kan zijn van (enige) warmteontwikkeling. Hierdoor wordt de pijngeleiding van de betreffende zenuwwortel voor langere tijd onderbroken, wat uw pijnklachten doet afnemen. De zenuw blijft zijn normale functie vervullen. De gehele behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de uitslaapkamer op onze afdeling. Daar krijgen u en uw begeleider een kopje koffie of thee. Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 30 minuten na de behandeling weer naar huis. Houd wel rekening met eventueel krachtverlies.
Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer een tot enkele uren na de behandeling), kan er napijn of een bloeduitstorting optreden.

In veel gevallen treedt na de behandeling napijn op. Deze napijn kan 2 tot 8 weken aanhouden. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. De eerste twee weken na de behandeling moet u rustig aan doen. Dit betekent niet zwaar tillen, niet sporten, geen fysiotherapie en niet overbelasten.

Mogelijke bijwerkingen

Als bijwerking kunnen er opvliegers optreden en de menstruatie bij vrouwen kan voor korte tijd verstoord worden. Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken, merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.

Tot slot

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs en uw zorgverzekeringspas mee. Zijn uw gegevens gewijzigd, wijzigt u dit dan bij de registratiezuil op de begane grond. Wij stellen het op prijs dat u zich tijdig meldt voor de afspraak op de 4e etage, gang E, bij de aanmeldzuil.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum op 015 - 260 37 13.


Foldernummer: 0696
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien