Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijncentrum
Neurologie

Zenuwblokkade

Zenuwblokkade

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent patiënt van het pijncentrum in het Reinier de Graaf Gasthuis. U heeft in overleg met de pijnspecialist besloten uw pijn te laten behandelen met een zenuwblokkade of wortelblokkade. Deze folder geeft u meer informatie over deze behandeling.

Uitleg behandeling

Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening. Via deze openingen komen de zenuwwortels uit de wervelkolom. Een zenuwwortel kan bij de wervelkolom geprikkeld raken. Dit kan leiden tot pijnklachten. Indien u uitstralende pijnklachten heeft in een arm of been ten gevolge van een geprikkelde zenuwwortel bij de wervelkolom, dan kunt u behandeld worden met een wortelblokkade. Door middel van een wortelblokkade wordt de pijngeleiding in de zenuwwortel beïnvloed, waardoor in veel gevallen pijnvermindering optreedt.

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling

U wordt opgeroepen vanuit de wachtkamer en naar het pijncentrum gebracht. De pijnspecialist bespreekt met u wat hij gaat doen. Houd er rekening mee dat deze pijnspecialist een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien. U gaat liggen op de behandeltafel. Afhankelijk van de plaats waar de blokkade gedaan wordt, ligt u op uw buik of uw rug. U mag uw kleding aanhouden. De locatie waar de prik plaatsvindt, wordt gedesinfecteerd.

De pijnspecialist plaatst een naald bij een bepaalde zenuw of gewricht. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting, zodat hij precies kan zien waar hij prikt. Het prikken kan soms pijnlijk zijn. Daarna spuit hij via de naald contrastvloeistof in, om te bepalen of hij op de goede plek zit. Als dit het geval is, spuit hij vervolgens een kortwerkend verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel in bij de zenuwwortel. Dit om de zwelling te verminderen en in de hoop dat de injectie bijdraagt aan een snellere genezing van de pijn. De gehele behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de uitslaapkamer op onze afdeling. Daar krijgen u en uw begeleider een kopje koffie of thee. Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 20 minuten na de behandeling weer naar huis. Houd wel rekening met eventueel krachtverlies. Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer een tot enkele uren na de behandeling), kan er napijn optreden.
Dit komt doordat de naald geplaatst wordt in geprikkeld gebied. De pijn kan dus de eerste paar dagen toenemen. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om rustig aan te doen.

Mogelijke bijwerkingen

Als bijwerking kunnen er opvliegers optreden en de menstruatie bij vrouwen kan voor korte tijd verstoord worden. Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken, merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.

Tot slot

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs en uw zorgverzekeringspas mee. Zijn uw gegevens gewijzigd, wijzigt u dit dan bij de registratiezuil op de begane grond. Wij stellen het op prijs dat u zich tijdig meldt voor de afspraak op de 4e etage, gang E, bij de aanmeldzuil.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum op 015 - 260 37 13.


Foldernummer: 0700
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien