Naast het behandelen en verzorgen van patiënten in het Reinier de Graaf, doen wij ook aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Met wetenschappelijk onderzoek proberen we de zorg voor toekomstige patiënten te verbeteren. Bijvoorbeeld doordat we beter of sneller een diagnose kunnen stellen of doordat we te weten komen welke behandeling het beste resultaat geeft. U kunt daaraan een bijdrage leveren door ons toe te laten wetenschappelijk onderzoek te doen met uw medische gegevens en/of uw overgebleven lichaamsmateriaal. Als u dit niet wilt, dan kunt u hiertegen bezwaar maken. In deze folder leest u hoe. Medisch-wetenschappelijk onderzoek
Door wetenschappelijk onderzoek leren we nieuwe dingen over gezondheid en ziekte. Zo kunnen we betere diagnoses stellen en voor betere behandelingen zorgen. Veel ontwikkelingen zijn alleen mogelijk door het bestuderen van medische gegevens en lichaamsmateriaal en/of restmateriaal. Er zijn verschillende vormen van wetenschappelijk onderzoek.
Soms gaat het om medisch-wetenschappelijk onderzoek waarbij we een actieve bijdrage van u vragen. Bijvoorbeeld bij een onderzoek om een nieuw medicijn te testen. U krijgt dan uiteraard uitleg over het onderzoek en wat dit voor u betekent. Natuurlijk bepaalt u zelf of u (als proefpersoon) aan een dergelijk onderzoek wilt deelnemen. U kunt dit ook altijd weigeren. Dat heeft geen gevolg voor uw verdere behandeling. Meer algemene informatie over deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek vindt u in de brochure van het ministerie van VWS: '
Medisch wetenschappelijk onderzoek'.
Daarnaast vindt bij ons ook wetenschappelijk onderzoek plaats met medische gegevens of lichaamsmateriaal die al tijdens uw behandeling als patiënt zijn verzameld. Er wordt dan van u geen extra inspanning gevraagd. Deze folder gaat over dit soort onderzoek (retrospectief onderzoek). Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. De belangrijkste zijn:
- Het onderzoek moet nuttig zijn;
- Het onderzoek voldoet aan de wet- en regelgeving;
- Uw privacy moet voldoende beschermd worden;
- Een speciale commissie moet het onderzoek goedkeuren.
Medische gegevens
Medische gegevens zijn gegevens die we voor uw behandeling verzamelen en vastleggen in uw elektronische patiëntendossier. Denk aan de resultaten van een onderzoek, beelden van een echo, de diagnose en het behandelplan. Bij wetenschappelijk onderzoek gebruiken we vaak gegevens die bij de behandeling van patiënten zijn verzameld.
Overgebleven lichaamsmateriaal
Mogelijk nemen we tijdens uw behandeling ook lichaamsmateriaal af, zoals bloed, urine of weefsel. De arts of verpleegkundige kan weefsel weghalen bij u tijdens een punctie,
biopsie of een operatie. Dit weefsel onderzoeken we en daarna krijgt u een diagnose, zodat we kunnen beslissen welke behandeling u nodig heeft. Het lichaamsmateriaal dat overblijft heet ‘restmateriaal’. Dit bewaren we. Zo kunnen we dit later nog controleren als u met nieuwe gezondheidsklachten naar ons ziekenhuis komt. Een deel van het restmateriaal kunnen we, als er genoeg over is, gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
Privacy en wetenschappelijk onderzoek
Als deze medische gegevens of restmateriaal worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek dan wordt gewerkt met anonieme gegevens of restmateriaal. Gebruik van uw anonieme gegevens en restmateriaal is, zonder uw toestemming, toegestaan.
Als anoniem gebruik van de gegevens niet mogelijk is, dan krijgen de gegevens en/of het materiaal een code voordat deze worden verstrekt aan de onderzoeker. De onderzoeker weet dan niet welke patiënt bij welke code hoort. Voor dit soort onderzoek is in de meeste gevallen vooraf uw toestemming nodig. Er gelden wel uitzonderingen: Bijvoorbeeld als het vragen van toestemming niet mogelijk is, omdat de patiënten lang geleden zijn behandeld of inmiddels overleden. Of wanneer het onderzoek een zeer groot aantal patiënten betreft. In dergelijke uitzonderingssituaties mogen wij zonder uw toestemming uw medische gegevens of geanonimiseerd restmateriaal gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.
Bezwaar maken
Als u ook in deze uitzonderingsgevallen niet wilt dat uw gegevens en/of restmateriaal worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, dan kunt u daartegen bezwaar maken bij uw behandelend arts. Uw arts zal dit dan in uw patiëntendossier zetten. Zo staat uw keuze vast. U hoeft geen reden op te geven. U mag ook later alsnog bezwaar maken. Houdt u er dan wel rekening mee dat uw medische gegevens of restmateriaal van u al gebruikt kan zijn voor onderzoek. Dit kunnen we niet meer terughalen.
Wilsonbekwame en minderjarige patiënten
Het kan zijn dat u een ouder of voogd bent van een minderjarig kind (tot 16 jaar) of de vertegenwoordiger van een wilsonbekwame patiënt. In dat geval kunt u namens deze patiënt bezwaar maken tegen het gebruik van de medische gegevens en/of restmateriaal. Minderjarigen tussen de 12 en 16 jaar oud kunnen zelf ook bezwaar maken.
Heeft u vragen?
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Uw behandelend arts kan u verder helpen en meer informatie geven. U kunt ook altijd terecht bij het Wetenschapsbureau. Het Wetenschapsbureau is te bereiken via
wetenschapsbureau@rdgg.nl of 015 - 260 41 01.