Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie
Algemeen

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In het dagelijks leven maakt u regelmatig keuzes, keuzes over kleine en grote zaken. Een van de belangrijkste keuzes waar u mee te maken kunt krijgen, gaat over uw medische behandeling en zorg, nu en in de toekomst. U kunt uw wensen over uw medische behandeling met uw arts bespreken. U kunt ook aangeven wat uw wensen en voorkeuren zijn over uw behandeling in de toekomst. Dit is belangrijk voor u als in de toekomst niet in staat zou zijn om uw eigen beslissingen te nemen.

Denk er eens over na welke behandelingen u zou willen en bespreek dit met uw naasten en uw arts. Het is niet makkelijk om over dit soort zaken te praten. Aan de andere kant kan het voor uw naasten moeilijk zijn om, mocht dat nodig zijn, beslissingen voor u te moeten nemen. Nú praten over uw wensen en voorkeuren is daarom belangrijk.

Spreek met uw naasten en uw arts over de zorg die u zou wensen. U kunt uw wensen ook schriftelijk vastleggen.

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning houdt in dat u tijdig nadenkt en praat over uw wensen en voorkeuren met betrekking tot medische zorg.

Dat is belangrijk omdat u misschien op een bepaald moment niet in staat bent om uw eigen medische beslissingen te nemen. Vooruit plannen en daar met anderen over praten is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw wensen gerespecteerd worden door uw artsen en uw naasten. Voor degenen die eventueel beslissingen voor u moeten nemen is het geruststellend als zij weten wat uw wensen zijn.

Wilsverklaring

In een wilsverklaring kunt u uw wensen en voorkeuren vastleggen zodat hier rekening mee gehouden kan worden in het geval dat u zelf geen beslissingen kunt nemen. Het schriftelijk vastleggen van wensen kan ook de artsen die u niet kennen, helpen om de juiste beslissingen voor u te nemen.

Het kan zijn dat u een behandeling wel zou willen krijgen in bepaalde omstandigheden, maar in andere niet. In dat geval moet u de omstandigheden waarin u deze behandeling wel of niet wil in de wilsverklaring beschrijven.

Ernstige complicaties

Bij sommige patiënten kunnen ernstige complicaties optreden. Het is moeilijk te voorspellen of dat bij u zal gebeuren. Als bij u zo’n ernstige complicatie op zou treden en u zou daardoor niet in staat zijn om beslissingen over uw eigen zorg te nemen, wat zouden voor u dan de voornaamste doelen van zorg zijn?

Is het herstel van de complicatie het belangrijkst voor u? Dat betekent dat u alle behandelingen wilt krijgen waarvan de arts denkt dat ze u kunnen helpen herstellen van de complicatie en waarvan hij denkt dat ze uw leven kunnen verlengen. Daarnaast krijgt u altijd behandelingen om pijn en lijden te verlichten, als dat nodig is. Voor sommige behandelingen zou een ziekenhuisopname noodzakelijk kunnen zijn.

Of vindt u het belangrijker dat u zoveel mogelijk comfort geboden wordt? Dat betekent dat u alleen medicijnen en andere eenvoudige behandelingen krijgt die de pijn en lijden kunnen verlichten. U zult alleen in het ziekenhuis worden opgenomen wanneer deze verlichting van symptomen niet op een andere plek geboden kan worden.

Het is belangrijk om eens stil te staan bij wat uw doelen van zorg zouden zijn als u ernstige complicatie zou krijgen.

Veelgestelde vragen

Bron: ACTION


Foldernummer: 0616
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien