U ontvangt deze informatie, omdat bij u MRSA is geconstateerd. Dit is voor ons aanleiding om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Wij informeren u graag welke maatregelen dit zijn. Meer informatie over MRSA
MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Staphylococcus aureus is een bacterie. Gemiddeld 30% van de bevolking draagt deze bacterie regelmatig bij zich in de neus en op de huid. Gezonde mensen worden niet ziek van deze bacterie. Op de website
www.mrsa-net.nl leest u meer hierover.
Onderzoek door middel van kweken
Onderzoek op MRSA wordt verricht bij mensen die een risico hebben gelopen op besmetting met MRSA. Het onderzoek doen wij door middel van kweken. Met wattenstokken maakt u zelfstandig of met hulp uitstrijken van de binnenkant van uw neus, keel, rectum en eventuele wonden of huidbeschadigingen. De kweken onderzoeken wij in het laboratorium op de aanwezigheid van MRSA.
Uitslag ‘positief’
Als u ‘positief’ bevonden wordt, wil dit zeggen dat de MRSA-bacterie bij u aanwezig is. In de meeste gevallen bent u hierdoor niet ziek. Wel treffen wij maatregelen om verdere besmetting te voorkomen.
Afspraak in ons ziekenhuis
Heeft u een afspraak op een van onze poliklinieken of in ons ziekenhuis gepland staan of gaat u een afspraak maken? Vermeld dan dat u MRSA bij u draagt. Dan kunnen onze medewerkers de voorzorgsmaatregelen goed uitvoeren.
Opname in Reinier de Graaf
Mocht u worden opgenomen in ons ziekenhuis en besmet zijn met MRSA, dan treffen wij de volgende speciale maatregelen:
- Wij verplegen u op een eenpersoonskamer.
- De isolatiemaatregelen staan op een isolatiekaart op uw deur.
- De medewerkers dragen een schort, mondneusmasker, muts en handschoenen.
Aandachtspunten voor bezoekers
Tijdens uw opname kunt u bezoek blijven ontvangen. Wel moeten uw bezoekers zich houden aan de volgende aandachtspunten:
- Meldt u zich bij de verpleegkundige voor instructie.
- Pas handhygiëne toe na het bezoek.
- Verlaat na het bezoek direct ons ziekenhuis.
Maatregelen thuis
Thuis zijn er geen extra maatregelen nodig.
Contact, zoals een hand geven, aanraken of omhelzen, is geen enkel bezwaar. De overdracht van de MRSA-bacterie bij deze normale contacten is zeer gering.
Wel of geen behandeling?
Uw arts bepaalt in overleg met de arts-microbioloog of u in aanmerking komt voor een behandeling. Dit is van meerdere factoren afhankelijk. De behandeling kan ook nodig zijn als er geen sprake is van infectie, maar alleen van dragerschap.
MRSA-vrij
Na de behandeling is het nodig om nog verschillende keren kweken bij u af te nemen. Meestal doet uw huisarts dit. Wanneer deze driemaal achtereen geen MRSA meer bij u vindt, versoepelen wij de maatregelen. Pas na nog eens twee negatieve kweken, verklaren wij u MRSA-vrij. Dit duurt ongeveer een jaar. Hiermee volgen we het landelijke MRSA beleid.
Heeft u vragen?
Wij beseffen heel goed dat de maatregelen voor u, maar ook voor anderen, ingrijpend en onaangenaam kunnen zijn. Daarom zijn wij altijd bereid uw vragen te beantwoorden en problemen samen met u op te lossen.
Wendt u zich met vragen in eerste instantie tot uw arts, afdelingsverpleegkundige of huisarts. De contactgegevens van Reinier de Graaf vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl of neem tijdens kantooruren
contact op met de afdeling Infectiepreventie.