U ontvangt deze informatie, omdat u, uw familielid, vriend(in) of kennis in het ziekenhuis wordt opgenomen en gedurende de opname mogelijk verward zou kunnen worden. Deze verwardheid heet een delirium (delier). Als u meer wil lezen over wat een delier is, lees dan verder in de folder “Een delirium, wat is het”. Deze folder gaat over hoe je een delier kan helpen voorkomen.
Wat doen we om een delier te voorkomen?
Uw behandelend arts en de verpleegkundige nemen in het ziekenhuis verschillende maatregelen om een delier bij u te voorkomen. Helaas zal het niet altijd mogelijk zijn om bij iedereen te voorkomen dat er toch een delier ontstaat. Er zijn omstandigheden waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld uw conditie bij opname, de ernst van uw aandoening en eventuele complicaties die kunnen ontstaan. De maatregelen die verpleegkundigen en artsen nemen om te voorkomen dat u een delier krijgt zijn erop gericht om uw lichamelijke en geestelijke conditie zo stabiel mogelijk te houden.
Het betreft niet-medicamenteuze maatregelen, zoals:
- Goed letten op voldoende eten en drinken
- Zorgen voor adequate pijnstilling
- Niet langer dan nodig in bed liggen
- Zoveel mogelijk zelf blijven doen
- Goed gebruik van bril en/of gehoorapparaat
- Helpen met oriëntatie in tijd en plaats
- Zorgen voor goede nachtrust
- Geruststelling
Naast de niet-medicamenteuze maatregelen, zijn er ook medicamenteuze maatregelen bij een delier. De medicatie kan het delier niet beter maken, maar wel ervoor zorgen dat de symptomen minder heftig zijn; met name minder onrust en verwardheid. De verpleegkundige zal steeds goed op u letten en goed naar u kijken om te beoordelen of bij u verschijnselen van verwardheid ontstaan. Natuurlijk houden we er rekening mee dat u ziek bent of net bent geopereerd.
Wat kunt u zelf doen
U kunt – samen met uw naaste(n) – ook veel doen om te proberen een delier te voorkomen.
Wat kunt u doen?
- Geef aan als er eerder sprake is geweest van een delier of een periode van verwardheid.
- Bespreek met de verpleegkundige of arts eventueel aanwezige geheugenproblemen.
- Zorg dat uw bril en/of gehoorapparaat beschikbaar zijn en worden gebruikt.
- Veel mensen zijn makkelijk gespannen. Zorg dat u doet wat u kunt om weer te kunnen ontspannen, bijvoorbeeld zorgen dat u een naaste kunt bellen.
- Breng enkele vertrouwde spulletjes van thuis mee, zoals foto’s van naasten en een eigen wekker.
- Wees eerlijk over het gebruik van alcohol en medicatie (nu en in het verleden).
- Spreek duidelijk af wie van uw naasten door de verpleegkundige gebeld kan worden als u verward dreigt te worden.
Wat kan uw naaste doen?
Het ziekenhuis is een drukke omgeving waar veel met u gebeurt. In deze omgeving is het vaak prettig als er een vertrouwd persoon aanwezig is. Dit geldt zeker als u geheugenproblemen heeft. De basis van het voorkomen van delier is zorgen dat u zich geen zorgen hoeft te maken.
U kunt de verpleegkundige op uw afdeling daarom vragen naar de mogelijkheden van langere bezoektijden of dat uw naaste blijft slapen (rooming in). Uw naaste kan in overleg met de verpleegkundige ook helpen met drinken, eten, uit bed gaan, etc. Een goed dag/nacht ritme aanhouden helpt ook: uw naasten kan helpen u overdag wakker te houden, zodat u 's nachts kunt slapen.
We vragen uw naaste om aan de verpleegkundige of arts door te geven wanneer hij of zij veranderingen bij u opmerkt, bijvoorbeeld:
- U zich anders gedraagt dan gebruikelijk.
- Uw geheugenproblemen erger worden.
- Uw gedachten of uw gedrag verandert.
Een delier is een vervelende tijdelijke aandoening, die we samen met u en uw naaste graag willen voorkómen!
Contact
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u deze altijd bespreken met de verpleegkundige van de afdeling of uw behandelende arts.
Meer informatie en contactgegevens vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.