Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Geriatrie

Voorkom verwardheid (delirium) in het ziekenhuis

Voorkom verwardheid (delirium) in het ziekenhuis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u, uw familielid, vriend(in) of kennis in het ziekenhuis wordt opgenomen en gedurende de opname mogelijk verward zou kunnen worden. Deze verwardheid heet een delirium (delier). In de folder “Een delirium, wat is het” kunt u meer lezen over wat een delirium (delier) is, wat de verschijnselen zijn en welke behandeling wij kunnen geven.

Wat doen we om een delier te voorkomen?

Uw behandelend arts en de verpleegkundige nemen in het ziekenhuis verschillende maatregelen om een delier bij u te voorkomen. Helaas zal het niet altijd mogelijk zijn om dit te voorkomen. Er zijn omstandigheden waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld uw conditie bij opname, de ernst van uw aandoening en eventuele complicaties die kunnen ontstaan. De maatregelen die verpleegkundigen en artsen nemen zijn erop gericht om uw lichamelijke en geestelijke conditie zo stabiel mogelijk te houden.

Het betreft niet-medicamenteuze maatregelen, zoals:
Naast de niet-medicamenteuze maatregelen, zijn er ook medicamenteuze maatregelen bij een delier. De medicatie kan het delier niet beter maken, maar wel ervoor zorgen dat de symptomen minder heftig zijn mn minder onrust en verwardheid. De verpleegkundige zal steeds goed op u letten en goed naar u kijken om te beoordelen of bij u verschijnselen van verwardheid ontstaan. Natuurlijk houden we er rekening mee dat u ziek bent of net bent geopereerd.

Wat kunt u zelf doen

U kunt – samen met uw naaste(n) – ook veel doen om te proberen een delier te voorkomen.
Wat kunt u doen?

Wat kan uw naaste doen?

Het ziekenhuis is een drukke omgeving waar veel met u gebeurt. In deze omgeving is het vaak prettig als er een vertrouwd persoon aanwezig is. Dit geldt zeker als u geheugenproblemen heeft.
U kunt de verpleegkundige op uw afdeling daarom vragen naar de mogelijkheden van langere bezoektijden of dat uw naaste blijft slapen (rooming in).

We vragen uw naaste om aan de verpleegkundige of arts door te geven wanneer hij of zij veranderingen bij u opmerkt, bijvoorbeeld:
Een delier is een vervelende tijdelijke aandoening, die we samen met u en uw naaste graag willen voorkómen!

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u deze altijd bespreken met de verpleegkundige van de afdeling of uw behandelende arts.
Meer informatie en contactgegevens vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0234
Laatst bijgewerkt op: 13-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien