Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Acute opname afdeling (AOA)

Voorbereiding CT-scan

Voorbereiding CT-scan

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Deze informatie ontvangt u, omdat bij u een CT-scan wordt verricht. U kunt onder meer lezen over de voorbereiding, het onderzoek en belangrijke zaken om rekening mee te houden. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Waarom een CT-scan?

De afkorting CT staat voor 'Computer Tomografie'. Voor een CT-scan moet u naar de afdeling radiologie van Reinier de Graaf. De CT-scanner werkt met röntgenstralen en maakt dwarsdoorsneden van het lichaam. Hierdoor kan de arts als het ware plakjes van uw lichaam zien. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat een driedimensionaal beeld van - een deel van - uw lichaam. Op deze manier is het mogelijk eventuele afwijkingen in een orgaan of lichaamsdeel in beeld te brengen.

Belangrijke informatie over het onderzoek

Röntgenstraling

Bij een CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Uw behandelend arts en de radioloog wegen het eventuele risico van het gebruik van röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren.

Contrastmiddel

Bij sommige CT-scans is het nodig om jodiumhoudende contrastvloeistof te gebruiken. Dit is vaak nodig om onderscheid te maken tussen de verschillende organen en weefsels in het lichaam. Zo kan het zijn dat u contrastvloeistof via een infuus in het lichaam krijgt gespoten. Wanneer de contrastvloeistof wordt ingespoten, kan dit een kortdurend warm gevoel geven in uw lichaam.
In jodiumhoudende contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergie veroorzaken bij mensen die overgevoelig (allergisch) zijn voor deze stoffen. Daarom is het belangrijk om te weten of u hier overgevoelig voor bent. Meld dit bij uw behandelend arts of eventueel op de afdeling radiologie. Vaak kan het onderzoek gewoon doorgaan na extra voorbereidingen.

Nierfunctie

In jodiumhoudende contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen bij intraveneus gebruik een (tijdelijke) verslechtering veroorzaken van de nierfunctie. Dit is met name het geval bij patiënten met een slechte nierfunctie. Daarom wordt bij iedereen die jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuus krijgt toegediend de nierfunctie bepaald tenzij deze al bekend is. U zult, indien nodig, bloed moeten laten prikken om de nierfunctie te bepalen. Dit wordt door de aanvragend arts geregeld.

Diabetespatiënt

Als u diabetespatiënt bent en hiervoor medicijnen/insuline gebruikt, dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw arts/diabetesverpleegkundige over eventuele aanpassing van uw medicatie.

(Eventuele) zwangerschap en borstvoeding

Röntgenonderzoek kan beter niet plaatsvinden als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bent u zwanger of twijfelt u hierover, geef dit dan aan bij uw behandelend arts of eventueel op de afdeling radiologie.
Bij patiënten die hierover in onzekerheid verkeren, moet het onderzoek binnen tien dagen na de menstruatie worden verricht. Als u borstvoeding geeft en u heeft contrast gekregen via een infuus, dan mag u gewoon borstvoeding geven.

Welke voorbereiding moet u treffen?

Voorbereiding thuis

De voorbereiding die u thuis kunt treffen, is afhankelijk van het soort CT-onderzoek dat u ondergaat. De precieze instructies krijgt u te horen op het moment dat u de afspraak maakt. Voor een CT-onderzoek met contrastmiddel moet u vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter blijven (niet eten, roken en drinken).

Voorbereiding in het ziekenhuis

Dit is afhankelijk van het soort CT-onderzoek dat u ondergaat. De precieze instructies krijgt u vlak voor het onderzoek te horen.

Hoe gaat het onderzoek in z’n werk?

Na de nodige voorbereidingen zal de laborant u vragen de kamer binnen te komen. Daar krijgt u een korte uitleg over hoe het onderzoek in zijn werk gaat. Voor het CT-onderzoek komt u op een onderzoekstafel te liggen. Deze tafel wordt in een brede ring geschoven tijdens het onderzoek. In deze ring zit een röntgenbuis die om u heen draait. Hier merkt u niets van. Tijdens dit ronddraaien worden foto’s gemaakt. Het is van belang dat u zo stil mogelijk blijft liggen in dezelfde houding. Als u niet stilligt, is het mogelijk dat een belangrijk deel van een orgaan misschien niet goed op de foto komt en hierdoor niet goed te beoordelen is. Het onderzoek duurt tien tot vijftien minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek bent u meteen klaar. U hoeft niet te wachten. Is bij u contrastvloeistof ingespoten? Dan is het belangrijk om na het onderzoek, gedurende de hele dag, voldoende te drinken. Dit om de ingespoten contrastvloeistof uit het lichaam te spoelen. Voldoende vloeistof is 1,5 tot 2 liter. Als u geen injectie met contrastvloeistof heeft gehad, is extra drinken niet nodig.

De uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek. Uw behandelend arts krijgt hiervan de uitslag. Vervolgens zal de behandelend arts de uitslag met u bespreken.

Contact

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie op 015 - 260 39 91.

Mocht u uw afspraak willen veranderen of afzeggen, dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven, maar in elk geval 24 uur van tevoren. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen.


Foldernummer: 0747
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien