Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Allergologie

Voedselprovocatie bij kinderen

Voedselprovocatie bij kinderen

informatie voor ouders

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Belangrijke informatie
  • Eén ouder/ verzorger: i.v.m. de veiligheid, kan uw kind tijdens de provocatietest slechts door 1 ouder/verzorger begeleid worden; er kunnen ook geen broertjes/ zusjes bij aanwezig zijn.
  • Geen antihistamine: 72 uur voorafgaand aan de test mag uw kind geen antihistamine gebruiken.
  • Ziek: bij ziekte of allergische klachten kan de test mogelijk niet doorgaan, zeg tijdig af of neem bij twijfel contact op.



Waarom een provocatietest? De provocatietest geeft duidelijkheid over:


Hoe verloopt de provocatietest?

Dubbelblinde provocatietest:
Bij een dubbelblinde provocatietest krijgt u een uitnodiging voor 2 dagen: we weten uit onderzoek dat als iemand van tevoren weet dat hij of zij een verdacht voedingsmiddel eet, dit van invloed kan zijn op de uitkomst van het onderzoek. Om dit te voorkomen, verbergen wij het te testen voedingsmiddel in bijvoorbeeld een muffin, pannenkoek, fruithap of melkvervanger. Zo weet u, uw kind, de verpleegkundige en de dokter niet of het voedingsmiddel de eerste of de tweede dag is verborgen in het voedingsmiddel; daarom noemen we dit een dubbelblind onderzoek. Pas later maken wij bekend of uw kind de eerste of de tweede dag het voedingsmiddel heeft gegeten. Dit is meestal telefonisch, een paar dagen na de tweede provocatiedag.

Open provocatietest:
Bij een open provocatietest krijgt u een uitnodiging voor 1 dag: Het te testen voedingsmiddel wordt dan op één dag gegeven. De keuze voor een open provocatie hangt af van meerdere factoren (o.a. risico op reacties en de leeftijd van de patiënt). U weet dan zeker, dat uw kind het te testen voedingsmiddel die dag krijgt. Als de test goed verloopt en uw kind kan het voedingsmiddel goed verdragen, dan krijgt u uitleg van de arts en/of diëtiste hoe het voedingsmiddel te introduceren.



Uitleg open/dubbelblinde provocatietest:
Tijdens de provocatietest krijgt uw kind in een aantal stappen (vier tot acht), met steeds 20 tot 30 minuten ertussen, een steeds grotere hoeveelheid van het voedingsmiddel te eten. We starten met een (zeer) kleine hoeveelheid van het voedingsmiddel en bouwen deze hoeveelheid per stap langzaam op. Voor iedere nieuwe stap, maar ook tussendoor, wordt uw kind goed in de gaten gehouden en wordt beoordeeld of de volgende stap gegeven kan worden. Toch is er een kans dat er allergische klachten optreden; daarom vindt de provocatietest ook in het ziekenhuis op de kinderdagbehandeling plaatst, zodat we direct kunnen handelen als er klachten optreden.
Na de inname van de laatste stap moet u nog een uur wachten. Na een uur komt de arts uw kind nog beoordelen of het naar huis kan. In totaal duurt het onderzoek bij een provocatie met 8 stappen minimaal 5 uur (als er geen klachten ontstaan).
Tussen de stappen door kan uw kind lekker spelen en ontspannen in de speelkamer of loungekamer. Er zijn voldoende speelmaterialen voor alle leeftijden beschikbaar. U en uw kind moeten in buurt blijven van de allergiekamer, zodat de verpleegkundige het kind kan observeren.
Als uw kind tijdens de test klachten krijgt, beoordeelt de arts of uw kind verder kan gaan met de volgende stap, een stap moet herhalen of de provocatietest gestopt moet worden. Ook beoordeelt de arts of uw kind een medicijn nodig heeft om de klachten te verminderen. Uw kind moet dan minimaal twee uur langer blijven tot alle klachten helemaal zijn verdwenen. Bij forse reacties of twijfel of als er medicatie is gegeven, is deze observatietijd langer, soms wel tot 4 uur langer.



De voorbereiding thuis:

Ziekte of allergische klachten:

Als uw kind ziek is (bijvoorbeeld forse verkoudheid of diarree) of veel last heeft van eczeem, hooikoorts of astma (gebruik van Salbutamol/ Ventolin/ Airomir), kan de provocatie niet doorgaan. Wij kunnen uw kind dan onvoldoende beoordelen op de vroege verschijnselen van een allergische reactie; dit geeft een groter risico op ernstigere reacties. Dus bij twijfel vragen we u de provocatie tijdig af te zeggen of te bellen voor overleg. Soms is het nodig uw kind eerst te laten beoordelen door de arts om te kunnen besluiten of de provocatietest door kan gaan en moet u dus toch naar het ziekenhuis komen, zodat de arts kan beoordelen of de test wel of niet door kan gaan.
Neemt u dan contact op met de afdeling kindergeneeskunde: (015) 2603570.


Bent u verhinderd?

Mocht u om wat voor reden dan ook zijn verhinderd voor uw afspraak, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven vanwege de tijd en voorbereiding die het onderzoek kost en i.v.m. de lange wachtlijst.


Heeft u andere vragen:

Neemt u dan contact op met de polikliniek allergologie: (015) 2604670.



Foldernummer: 0020
Laatst bijgewerkt op: 03-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien