Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Voedingsrichtlijnen bij slokdarmkanker

Voedingsrichtlijnen bij slokdarmkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie omdat u in het Reinier de Graaf ziekenhuis wordt behandeld in verband met slokdarmkanker. Bij slokdarmkanker of de behandeling hiervan kunnen er problemen ontstaan tijdens het eten en drinken. Per persoon kunnen deze klachten verschillen. De verschillende mogelijke klachten worden in deze folder besproken met hierbij praktische tips die wellicht wat verlichting kunnen geven.

Passageklachten

Bij een vernauwing van de slokdarm of de maag kunt u het gevoel hebben dat de voeding niet goed zakt. Voornamelijk droge of grote stukken voeding kunnen deze klachten veroorzaken. Hieronder volgen praktische tips:
  • Eet rustig en met aandacht:
  • Bij een vernauwing kost het tijd om de voeding te laten zakken door de slokdarm. Als u te snel eet kan de voeding blijven steken boven de vernauwing. Het is belangrijk dat u de voeding goed kauwt, deze kan dan makkelijker de vernauwing passeren. Het nemen van kleinere hapjes kan hierbij goed helpen.
  • Praten tijdens het eten kan ook zorgen dat het eten niet goed zakt, het kan u afleiden van het kauwen.
  • Kies voor zachte, gemalen of vloeibare voeding. Dit kost minder energie en passeert de vernauwing beter.
  • U kunt er voor kiezen de maaltijd smeuïger te maken met behulp van jus, saus, room(kaas), appelmoes of iets dergelijks. Dit kan er voor zorgen dat het eten makkelijker de vernauwing passeert. U kunt ook voor een gemalen maaltijd kiezen. U kunt de verschillende etenswaren apart malen en serveren. Zo blijven de smaken gescheiden en de producten herkenbaar.
  • Gebruik frequente kleine maaltijden:
    Probeer regelmatig op de dag iets te eten, houd hierbij aandacht voor de energie- en eiwitrijke tussendoortjes.
  • Probeer zoveel als mogelijk rechtop te blijven zitten tijdens het eten. De voeding zakt zo makkelijker naar beneden.
  • Brood kan in de slokdarm tot een bal worden gevormd waardoor dit niet goed zakt. Wanneer u brood roostert valt dit sneller uit elkaar en passeert het de vernauwing makkelijker.
  • Kies voor zacht vlees. Vet vlees (zoals worst of gehakt) is vaak wat zachter. Vermijd taai vlees. Dit om te voorkomen dat het vlees de vernauwing niet passeert. Voorbeelden van taai vlees zijn biefstuk, karbonade, draadjesvlees en varkenshaas.

Pijn in de mond en keel

Door bestraling en chemotherapie kunnen de slijmvliezen in de mond, keel en slokdarm gaan ontsteken. Deze ontsteking kan pijn bij het eten, slikken en praten veroorzaken.
Door de bestraling van de slokdarm raken de slijmvliezen hiervan geïrriteerd. Een gevolg hiervan is dat de slijmvliezen opzwellen en er minder ruimte is om de voeding te laten passeren. Ook kan er sprake zijn van overmatige slijmproductie in de slokdarm. De volgende tips kunnen helpen:

Last van een droge mond

Slijmvorming

Taai slijm in de mond kan voorkomen na bestraling in het hoofd-halsgebied. Wanneer de grote speekselklieren zijn mee bestraald, kunnen ze beschadigd raken en hierdoor kan meer taai slijm worden geproduceerd. Dit is lastig weg te slikken. Het lijkt soms alsof de keel door taai speeksel wordt afgesloten. Dit taaie slijm wordt bijna nooit veroorzaakt door voeding.

De volgende tips kunnen mogelijk wat verlichting geven:

Contact

Voor verdere informatie kunt u terecht bij de diëtisten van de oncologie. Telefonisch spreekuur op werkdagen tussen 09:30-11:00 uur op telefoonnummer 015- 260 48 08.


Foldernummer: 0159
Laatst bijgewerkt op: 29-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien