U ontvangt deze informatie, omdat u een lactose-intolerantie heeft. Lactose, ook wel melksuiker genoemd, komt van nature voor in moedermelk en in de meeste dierlijke melksoorten, zoals koemelk, schapenmelk, geitenmelk en paardenmelk. Ook in producten waarin deze melksoorten zijn verwerkt kan lactose voorkomen.
In deze informatie leest u voedingsrichtlijnen, zodat u lactose in uw voeding kunt vermijden. Een lactosebeperkte voeding is bij de meeste personen met lactose-intolerantie voldoende om klachten te voorkomen. Na afloop van een proefperiode bespreekt de specialist met u of u door moet gaan met de lactosebeperkte voeding. Lactose en lactase
Om lactose te verteren is lactase nodig, een enzym dat in de darmwand wordt geproduceerd. Als uw darmwand te weinig lactase aanmaakt, verteert u de lactose uit uw voeding onvoldoende. De onverteerde lactose kan uw lichaam dan niet opnemen. In plaats van het lactase breken de darmbacteriën dan de niet-verteerde lactose in de darm af. Dit kan aanleiding geven tot klachten als buikpijn, kramp, misselijkheid, opgezette buik, toegenomen winderigheid en diarree. Of er klachten optreden hangt onder meer af van de hoeveelheid lactase die uw lichaam aanmaakt, de samenstelling van uw voeding en de soorten bacteriën die in uw darmen leven.
Voedingsadviezen bij een lactose-intolerantie
Veel mensen verdragen bij een intolerantie wel een beetje lactose. Het helemaal laten staan van melk- en melkproducten is vaak niet nodig. De hoeveelheid lactose die iemand kan verdragen is per persoon verschillend. Daarnaast worden zure melkproducten, zoals yoghurt of kwark, soms wèl zonder problemen verdragen. Ook dat is individueel verschillend. Soms kan helemaal geen lactose verdragen worden.
Vermijd of beperk het gebruik van producten die veel lactose bevatten, zoals:
- volle, halfvolle en magere melk;
- karnemelk;
- geiten-, schapen- en paardenmelk;
- chocolademelk, yoghurtdrink;
- dranken op basis van wei-eiwit, zoals Rivella en Taksi;
- yoghurt, kwark, kefir;
- vla, pap, pudding, mousse;
- slagroom, zure room, crème fraîche;
- smeerkaas, smeltkaas, verse kaas, hüttenkäse, cottage cheese;
- buitenlandse kaas, zachte schapen- en geitenkaas;
- koffiemelk en koffieroom.
NB Alle harde Nederlandse kaassoorten zijn lactosevrij.
In veel andere producten kunnen kleine hoeveelheden lactose voorkomen. Fabrikanten verwerken vaak melk of melkpoeder in hun producten. Dit geeft echter zelden aanleiding tot problemen. U hoeft dan ook niet al deze producten te vermijden.
Gezonde voeding
Een goede voeding is noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam. Als u de eerdergenoemde producten weglaat uit uw voeding kan er een tekort ontstaan aan eiwitten, calcium en vitamine B2. Wij raden u daarom aan gebruik te maken van melkvervangende producten, zoals:
- kant-en-klare zuivelproducten van soja, verrijkt met calcium en vitamine B2;
- kant-en-klare lactosevrije melkproducten, bijvoorbeeld Minus-L (ook Campina en andere merken hebben lactosevrije melkproducten in hun assortiment);
- gewone melk die met Kerulac®-druppels lactosearm is gemaakt.
- Er zijn ook Kerutab®-tabletten te koop die u kunt gebruiken als uw maaltijd niet lactosebeperkt is.
Kerulac® en Kerutab® zijn beide verkrijgbaar bij de apotheek.
Meer informatie
Wilt u naar aanleiding van deze informatie meer weten, dan kunt u terecht bij uw diëtist. Ook kunt u informatiebrochures bestellen bij het Voedingscentrum. Dat geeft onder andere de brochures Voedingsadviezen bij lactose-intolerantie (productnummer 881) en Alles over gezond eten met de Schijf van Vijf uit (productnummer 100). U kunt deze brochures bestellen in de webshop van het Voedingscentrum:
www.voedingscentrum.nl.
Meer informatie en onze contactgegevens vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.