U ontvangt deze informatie, omdat wij u graag voedingsadvies willen geven vanwege klachten veroorzaakt door het zogeheten dumpingsyndroom. U kunt hierin lezen wat het dumpingsyndroom is en hoe u met uw voedingspatroon klachten kunt tegengaan. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen. Onze contactgegevens staan op onze website www.reinierdegraaf.nl. Het dumpingsyndroom
In de maag wordt voedsel opgeslagen, gekneed en vermengd met verteringssappen. Daarna wordt het voedsel langzaam afgegeven aan de dunne darm. Met het dumpingsyndroom bedoelen we klachten die ontstaan na een te snelle maagontlediging, ook wel het ‘storten’ van voedsel en/of dranken vanuit de slokdarm in de dunne darm genoemd.
Het dumpingsyndroom is onder te verdelen in vroege dumping en late dumping.
Vroege dumping
We spreken van vroege dumping als de klachten binnen een halfuur na de maaltijd optreden. Dit ontstaat doordat er minder of geen opslag van voedsel mogelijk is. Veelvoorkomende klachten zijn misselijkheid, braken en diarree. Andere klachten kunnen zijn hartkloppingen, duizeligheid, zwaktegevoel, zweten, opgeblazen gevoel en sufheid.
Late dumping
We spreken van late dumping als de klachten één tot twee uur na de maaltijd optreden. Deze klachten ontstaan doordat een te hoge productie van het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat het glucosegehalte (de hoeveelheid suiker) in het bloed wordt verlaagd. Dit heet ook wel een hypo. Veel voorkomende klachten zijn beven, zweten, duizeligheid en hartkloppingen.
Voedingsadviezen bij dumping
- Maak gebruik van zes tot negen kleine maaltijden verspreid over de dag.
- Drink niet tijdens de maaltijden. Het is beter om vijftien tot dertig minuten na de maaltijd of na een tussendoortje te drinken. Vocht spoelt het voedsel sneller naar de dunne darm. Gebruik geen soep of een uur voor de maaltijd.
- Gebruik zo min mogelijk snel opneembare suikers, zoals gewone suiker en vruchtensuiker. Deze suikers kunnen dumpingklachten geven. Als u dat wilt, kunt u zoetstof gebruiken.
- Melk bevat melksuiker (lactose). Het kan zijn dat u hier dumpingklachten van krijgt. Zure melkproducten zoals karnemelk, (Griekse) yoghurt en kwark geven vaak minder klachten.
- Darmkrampen kunnen ook ontstaan wanneer u gerechten en dranken te heet of te koud nuttigt. Normaal gesproken wordt de maaginhoud pas doorgegeven als deze op lichaamstemperatuur is.
- Voedingsvezels zorgen ervoor dat de voeding langer in de maag blijft. Hierdoor kunnen er minder snel dumpingklachten optreden. Met name de voedingsvezels uit groente en fruit hebben een gunstig effect. Maak daarnaast zo veel mogelijk gebruik van volkorenproducten.
- Producten als sinaasappelsap, appelmoes, chocolade en ijs verdragen mensen met dumpingklachten soms niet goed.
Onbedoeld gewichtsverlies
Het kan zijn dat u door de hiervoor genoemde klachten gewicht verliest. Onbedoeld gewichtsverlies bij ziekte is altijd onwenselijk. Het betekent namelijk dat u weefselmassa (van spieren en organen) verliest en uw conditie achteruit gaat. Daarnaast is de kans op infecties verhoogd en gaat wondgenezing minder snel. Ook vertraagt ondervoeding uw herstel en kan het ervoor zorgen dat de behandeling minder goed aanslaat.
Voedingsadviezen bij ongewenst gewichtsverlies
- Besmeer uw brood met (dieet)margarine of roomboter.
- Beleg uw boterham extra dik met kaas en/of vleeswaren.
- Drink of eet regelmatig een portie zuivel tussendoor.
- Kies voor volle melkproducten; mocht dit problemen geven, kies dan voor de zure melkproducten.
- Neem een ruime portie vlees, vis of vleesvervanger bij de warme maaltijd.
- Neem eens als tussendoortje een blokje kaas, plakje worst of een handje nootjes.
- Neem geen magere of lightproducten.
Zodra uw gewicht stabiel blijft of zelfs toeneemt, kunt u uitgaan van de richtlijnen gezonde voeding van het Voedingscentrum. Zie voor meer informatie:
www.voedingscentrum.nl.