Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Voedingsrichtlijnen bij chyluslekkage

Voedingsrichtlijnen bij chyluslekkage

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie omdat er bij u sprake is van een chyluslekkage. Een ander woord voor chylus is lymfe (een melkachtige vloeistof die zich in het lymfestelsel bevindt). Als het lymfestelsel een lek bevat, verliest u veel lymfevloeistof en daarmee verdwijnen vetten en eiwitten in uw lichaam. U moet dan een speciaal dieet volgen om dit te verminderen en om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. In deze informatie vertellen wij u alles over de voedingsrichtlijnen met een chyluslekkage.

Wat is een chyluslekkage?

Naast een systeem van bloedvaten bevindt zich in het lichaam nog een systeem: het lymfestelsel. Door het lymfestelsel stroomt een melkachtige vloeistof, de lymfe (ook wel chylus genoemd). De lymfe neemt stoffen op uit het lichaam en transporteert deze. Via steeds grotere lymfevaten komt de lymfe uiteindelijk in de bloedbaan terecht.
Een lymfevat kan beschadigd raken tijdens een operatie of door een tumor. Door het lek loopt de lymfe de borstholte in. Dit kan benauwdheidsklachten geven. Als u last heeft van chyluslekkage, starten we direct met drainage en een tijdelijk dieet.

Ander vet: MCT-dieet

Lymfe bestaat uit vet, eiwit en witte bloedcellen. Door verlies van grote hoeveelheden lymfe kan veel vet en eiwit verloren gaan. Om deze reden moet u de voeding bij een lymfelek aanpassen. Uw voeding moet een ander soort vet bevatten dat niet in de lymfe terechtkomt. De hoeveelheid lymfe in het lymfestelsel neemt vervolgens af, waardoor er minder verlies is.
Omdat een lymfelek na verloop van tijd herstelt, is het dieetadvies tijdelijk. De periode dat u dit speciale MCT-dieet moet volgen is afhankelijk van het herstel van het lymfelek.

Wat is een MCT-dieet?

Vet kunnen we indelen in LCT-vet (langeketenvetzuren) en MCT-vet (middellangeketenvetzuren). De darmen transporteren het LCT-vet via de lymfe naar het bloed, terwijl de darmen MCT-vet rechtstreeks in het bloed opnemen.

Als u minder LCT-vet in de voeding gebruikt, vermindert u de productie van lymfe. Hierdoor treedt minder lekkage (van onder meer vet) op. Vet is een belangrijke bron van energie. Daarom adviseren wij in plaats van LCT-vet, MCT-vet te gebruiken.

Het vet uit de meeste voedingsmiddelen bestaat vrijwel volledig uit LCT-vet. Denk aan boter, margarine, halvarine, olie, volle en halfvolle melkproducten, kaas, vlees, vleeswaren, gebak, koekjes, chocolade, chips en noten. MCT-vet bevindt zich in speciaal ontwikkelde margarine en olie. Een MCT-dieet bestaat dus uit een vetbeperkte voeding, aangevuld met MCT-producten.

Voedingsrichtlijnen bij een chyluslekkage

Als u last heeft van een chyluslekkage, moet u de normale vetten in de voeding sterk beperken. Dit betekent dat u zo mager mogelijk moet eten. Welke voedingsmiddelen u mag gebruiken, vindt u onder het kopje praktische tips. Daarnaast moet u het tekort aan vet aanvullen met MCT-vet om toch voldoende energie binnen te krijgen. Dit kunt u bereiken door MCT-producten te gebruiken.

Bouw uw MCT-dieet rustig op

MCT-vetten smaken anders dan de vetten die we gewend zijn. MCT-producten moet u in de koelkast bewaren, omdat ze sneller bederven en buiten de koelkast vloeibaar worden. Verder is het goed om de darmen te laten wennen aan MCT-vet door de hoeveelheid langzaam op te bouwen. Te snel ophogen van MCT-vet en/of een te grote hoeveelheid van MCT-vet tegelijk kan diarree veroorzaken. Begin met 25 gram MCT-margarine en/of MCT-olie per dag en voer deze hoeveelheid in enkele dagen op.

Welke vetten mag u gebruiken bij het MCT-dieet?
De normale vetten die u gebruikt om op brood te smeren of om maaltijden te bereiden (olie, roomboter, margarine en halvarine) zijn niet toegestaan bij dit dieet. U vervangt deze vetten door speciale MCT-margarine of MCT-olie, verkrijgbaar bij een facilitair bedrijf. Als u deze producten thuis moet gebruiken, zal de diëtist ze voor u bestellen. Het gaat om de volgende producten:
Belangrijk:
Welke voedingsmiddelen passen in het MCT-dieet?
In de Advieslijst voor het MCT-dieet in deze folder vindt u een overzicht van de producten die u mag gebruiken. In de rechterkolom staan de producten vermeld die niet passen in het MCT-dieet. De grijs gedrukte producten zitten standaard in het assortiment dat u krijgt aangeboden als u in ons ziekenhuis wordt opgenomen.

Hoe lang duurt het MCT-dieet?
U hoort van uw arts hoe lang u het dieet moet volgen. Afbouwen en stoppen gebeurt onder begeleiding van uw arts en/of diëtist.

Energieverrijkt dieet samen met het MCT-dieet

Het kan nodig zijn om naast het MCT-dieet ook een energieverrijkt dieet te gebruiken bijvoorbeeld om te herstellen na een operatie. Het is dan belangrijk dat u ook voldoende eiwitten binnen krijgt. Door gebruik van eiwitrijke producten zonder of met erg weinig vet is het mogelijk om toch aan uw behoefte te voldoen. De diëtist helpt u daar graag bij.

Advieslijst voor het MCT-dieet

Met behulp van deze lijst kunt u afwisseling aanbrengen in uw eetpatroon en toch verantwoorde keuzes maken.
De grijs gedrukte producten zitten standaard in het assortiment van ons ziekenhuis. Tijdens opname zijn er voor het MCT-dieet geschikte warme maaltijden.

WEL gebruikenNIET gebruiken
Brood en graanproductenBruin brood, volkoren brood, roggebrood, wit waterbrood, knäckebröd, beschuit, ontbijtkoek, matze, rijstwafel, cornflakes, muesli zonder noten, Allbran, Brinta, Bambix, Nutrigan, pap van magere- of karnemelk Luxe broodjes, melkbrood, suikerbrood, krenten-, rozijnen-, muesli- , notenbrood, croissant, cream cracker, brood met spijs, saucijzen-/kaasbroodje, koffiebroodje, ontbijtproducten met chocolade, muesli met noten
VettenMCT-margarine (u kunt van de MCT-margarine ook kruidenboter maken), MCT-olie Alle soorten halvarine, margarine, roomboter, olie, bak- en braadvet,
frituurvet en frituurolie
Kaas
maximaal 1½ tot 2 plakjes per dag
Alle soorten 20+ kaas en 20+ smeerkaas, hüttenkäse, Zwitserse strooikaas en alle kaassoorten met een vethalte van 20+ of lager Alle soorten kaas met een vetgehalte boven de 20+, roomkaas (bv. Monchou, Boursin), buitenlandse kaas (bv. brie of camembert), schapenkaas, geitenkaas
Vleeswaren
maximaal 1½ tot 2 plakjes per dag
Magere vleeswaren, bv. rookvlees, casselerrib, magere fricandeau, magere ham zoals achterham zonder vetrand, magere kalfs-, runderrollade, rosbief, kipfilet, kiprollade, ongelardeerde lever, gekookte tong, kalkoenham, kalkoenfilet, kalkoenrollade, filet american (magere variant) Vettere vleeswaren bv. alle worstsoorten, schouderham, bacon, spek, paté, corned beef, leverkaas, casselerrib, gebraden gehakt, salami, rauwe ham
EiWit van ei, eventueel gebakken in MCT-margarine of MCT-olieEidooier
Overig broodbelegRauwkost, jam, marmelade, fruit, (appel-)stroop, vruchtenhagel, gestampte muisjes, (basterd-)suiker, MCT-chocoladepasta Chocoladehagelslag, -vlokken, -pasta, hazelnootpasta, notenpasta, kokosbrood, pindakaas, sandwichspread

WEL gebruikenNIET gebruiken
Melkproducten
maximaal
450 tot 650 ml per dag
Magere melk, karnemelk, magere yoghurt (evt. met vruchten), magere drinkyoghurt (bv. Optimel), magere chocolademelk, magere kwark (evt. met vruchten), magere vla, magere koffiemelk, melkproducten met 0% vet, pudding van magere melk Halfvolle en volle melk, halfvolle en volle chocolademelk, halfvolle en volle yoghurt, koffieroom, koffiecreamer (poeder), halfvolle en volle koffiemelk, slagroom, pudding, bavarois, (chocolade)mousse, zure room, crème fraîche, pudding van halfvolle of volle melk, roompudding
SoepOntvette bouillon van mager vlees, kip of vis (koud is het vet er makkelijker af te scheppen), bouillontabletten, bouillonkorrels, bouillon van groente, heldere soep, vulling van tartaar of stukjes kipfilet, vermicelli en soepgroenten, cup a soup Niet ontvette bouillon van vlees, kip of vis, gebonden soep, soep uit blik, soep met room, eidooier, margarine, roomboter of gehaktballetjes
Vlees
maximaal 100 gram per dag
Mager rundvlees bv. bieflappen, biefstuk, ossenhaas, magere runderlappen, tartaar, runderlever;
mager varkensvlees bv. haaskarbonade, fricandeau, hamlappen, varkensoester, ongepaneerde schnitzel, filetlapjes, lever
Vetter rundvlees bv. hacheevlees, hamburger, riblappen, doorregen lappen, rundervink, runderworst, sukadelappen, rundergehakt;
vetter varkensvlees bv. half-om-half- en varkensgehakt, karbonade, saucijzen, verse worst, spareribs, rollade, slavink, speklappen, knakworst, ribstuk, doorregen varkenslappen
Wild en gevogeltekip/kalkoenfilet, kip/kalkoenrollade, ree, kippenlever, fazant, haas, wild konijn kip en kalkoen met vel, gans, tamme eend, tam konijn
Vis, schaal- en schelpdierenmagere vissoorten bv. schelvis, kabeljauw, pangasiusfilet,koolvis, wijting, rode poon, schar, tong, schol, tarbot, baars, forel, rog vettere vissoorten bv. haring, bokking, zalm, makreel, kaviaar, schelvislever, hom, kuit, ansjovis, paling
Vegetarische vleesvervangerstahoe en tempeh bereid in MCT-vet andere vleesvervangers bv. burgers, vegetarische schnitzel, balletjes, worstjes


WEL gebruikenNIET gebruiken
Jus en sauzenJus/saus bereid met MCT-margarine/olie, sauzen op tomatenbasis (ketchup, curry, barbecuesaus), dressing zonder olie, jus van juspoeder met water, piccalilly, ketjap, slasaus en fritessaus tot 10% olie (bv. Calvé Mayo 3% vet)
Jus en saus kunt u op smaak brengen met bv. kruiden, specerijen, knoflook, citroensap, wijn, tomatenpuree, ketjap, sambal, mosterd
Fritessaus, halvanaise, mayonaise,
yogonaise, cocktailsaus, kerriesaus, satésaus, jus en saus bereid met gewone boter, olie of margarine
GroenteAlle soorten naturel, vers, uit pot/ blik of diepvries, evt. aangemaakt met MCT-margarine/olie, rauwkost met een dressing zonder olie of met MCT-olie Groente à la crème, (diepvries)groente met kruidenboter, kant- en klare salades met saus
PeulvruchtenAlle soorten
Aardappelen, rijst en pastaGekookte aardappelen, puree (met magere melk of MCT-margarine), in MCT-margarine-/olie gebakken aardappelen, rijst, macaroni, spaghetti, vermicelli, mie, mihoen Aardappelgerechten bereid met gewone vetsoorten, aardappelkroketten e.d., alle soorten frites, chips, kant- en-klaarmaaltijden, zoals nasi, bami, stamppot, lasagne
Kruiden, specerijen en smaakstoffen Alle verse gedroogde kruiden/specerijen, kruidenmengsels, citroensap, gistextract, kappertjes, ketjap, soeparoma, strooiaroma, tomatenpuree, gember, krenten, rozijnen, zout

WEL gebruikenNIET gebruiken
FruitAlle soorten: vers, gedroogd, blik of pot Avocado
IJsWaterijs, sorbetijs Roomijs, yoghurtijs, consumptie-ijs gemaakt van halfvolle of volle melk
BindmiddelenGerst-, gierst- en havervlokken, tarwekiemen, zemelen, bloem, maïzena, agar-agar, aardappelmeel, gelatine Kant- en- klare deegmengsels met boter of margarine, ei, chocolade of kokos, cakemix, korstmix, (diepvries)bladerdeeg
DrankenKoffie eventueel met magere koffiemelk, thee, (mineraal)water, tomaten- en vruchtensap, limonade van siroop, frisdrank Koffie of thee met halfvolle- of volle koffiemelk of -creamer, advocaat, overige alcoholhoudende dranken in overleg met arts
Zoete versnaperingenZuurtjes, drop, pepermunt, kauwgom, hopje, spekkie, winegum, schuimpje, ontbijtkoek, kaneel-beschuit, lange vinger, taai-taai, eierkoek, fondant, waterborst-plaat, zelfgebakken koekjes en gebak bereid met MCT-vet Alle ‘gewone’ koekjes en gebak, toffees, bonbons, alle soorten chocolade, candybars zoals Mars, Nuts en Snickers
Hartige versnaperingenSoepstengels, Japanse mix zonder pinda’s, popcorn, rauwe groenten, augurk, zilveruitje Noten, pinda’s, studentenhaver, olijven, chips, zoutjes, snacks zoals kroket, loempia, bitterbal , frikadel, slaatje
DieetproductenDrinkvoeding op sapbasis (bv. Nutridrink Juice style), Fantomalt, Protifar Drinkvoeding op melk- of yoghurtbasis, Nutridrink Powder, vetrijke ener gyshot

Tips

Heeft u nog vragen?
Neem contact op met het secretariaat van de afdeling Diëtetiek: telefoonnummer 015-2603342.


Foldernummer: 0151
Laatst bijgewerkt op: 14-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien