Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Voedingsrichtlijnen bij smaakverandering

Voedingsrichtlijnen bij smaakverandering

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder, omdat u last heeft van smaakveranderingen tijdens het eten en drinken. In deze folder leest u een korte uitleg over hoe uw smaak werkt en krijgt u informatie over de verschillende soorten smaakveranderingen, zoals vermindering van smaak, te veel smaak of het krijgen van een voorkeurssmaak. Daarna leest u algemene adviezen bij smaakverandering en wordt uitgelegd wat u kunt doen per smaakverandering.

Als u persoonlijke adviezen en begeleiding wilt, kunt u verwezen worden naar de diëtist van het ziekenhuis. Vraag de (verpleegkundig) specialist om een verwijzing.


Hoe werkt uw smaak?

Uw hersenen kunnen vijf basissmaken herkennen: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). De tong neemt deze basissmaken waar. Deze smaken kunnen los van elkaar goed worden herkend, maar bij een mengsel van smaken wordt het lastiger voor de hersenen om dit uit elkaar te houden en wordt er maar één smaak herkend. De smaakbeleving is voor iedereen anders en is afhankelijk van:

Hoe kan smaakverandering ontstaan?

Smaakveranderingen kunnen ontstaan als gevolg van klachten bij:
Het kan hierdoor moeilijk zijn om goed te blijven eten en er kan een verminderde eetlust ontstaan. Door deze smaakveranderingen kan het zijn dat u te veel of juist minder smaak ervaart. Ook kunt u last krijgen van een hinderlijke smaak of een smaak zonder externe prikkel zoals een metaalsmaak.
Deze veranderingen verschillen per patiënt. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen tegenstaan. Daarbij worden vaak producten zoals vlees, voedsel met cafeïne, zoals chocolade en koffie, en citrusvruchten, zoals citroen, limoen en sinaasappel benoemd.

Smaakverandering is niet altijd blijvend en uw smaakvoorkeur kan snel wisselen. Een bepaalde smaakvoorkeur die u altijd heeft gehad, kan veranderd zijn. Het is daarom goed om te kijken naar wat op dit moment wel smaakt. Zo kunt u trek hebben in een bepaald voedingsmiddel, terwijl het na het nemen van enkele happen heel anders smaakt dan in uw gedachten. Dit kan frustrerend zijn voor u en voor uw naasten en een gevoel van onmacht geven. Uw smaak kan elke keer weer veranderen. Probeer daarom te variëren en nieuwe producten en of recepten uit te proberen, bijvoorbeeld van Speciale recepten bij kanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds (wkof.nl).

Verschillende soorten smaakveranderingen

De verschillende veranderingen kunnen te maken hebben met verandering in reuk of smaak. Zo kunnen de volgende veranderingen optreden:

Adviezen bij smaakverandering

Algemeen

Bij het zoeken naar een lekker alternatief kan het helpen om in gedachten te houden dat eten vooral nodig is om in conditie te blijven. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om drinkvoeding als medicatie te zien. Bij het kiezen van een vervangend product kunt u dit het beste vervangen door een product met vergelijkbare voedingswaarde.

Bij vermoeidheid kunt u gebruik maken van kant-en-klaar producten, diepvriesmaaltijden, maaltijden van de slager of een maaltijdservice.

Bij smaakverandering kan het helpen om het eten aantrekkelijk op te dienen en gebruik te maken van verschillende kleuren. Daarnaast kan het helpen om te letten op het mondgevoel van de maaltijd. Probeer daarvoor eens de volgende adviezen:
Bij het optreden van een fantoomsmaak zoals een metaalsmaak kunt u gebruik maken van plastic bestek in plaats van metalen bestek. Door het gebruik van metalen bestek zou de metaalsmaak mogelijk versterkt worden.

Vermindering van of helemaal geen smaak of reuk

Te veel smaak

Te veel geur

Voorkeur voor zoet

o voor producten zoals suiker, jam of stroop.
o voor boter melk- of roomsaus bij groente.
o ook eens voor pompoen, rode paprika, ui, wortel of zoete aardappel.
o voor zoete dranken met koolzuur of vruchtensiroop.

Voorkeur voor zuur

Voorkeur voor zout

Voorkeur voor bitter

Voorkeur voor umami (hartig)

Tips bij passageklachten

Als gevolg van de behandeling kunt u last krijgen van passageklachten. Dit kan naast de smaakverandering optreden waardoor het nog lastiger wordt om goed te blijven eten. De volgende adviezen kunnen helpen:

Diëtist

Neem voor meer uitleg of bij vragen contact op met uw diëtist


Foldernummer: 1072
Laatst bijgewerkt op: 31-01-2025


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien