Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dialyse

Vochtbeperking bij dialyse

Vochtbeperking bij dialyse

Praktische tips

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u voor uw dialyse een vochtbeperking nodig heeft. De vochtinname beperken kan lastig zijn, ook voor uw familie of vrienden. In deze informatie kunt u lezen hoe u zo praktisch mogelijk met deze vochtbeperking kunt omgaan.

Nieren

Een van de belangrijkste functies van de nieren is het uitscheiden van afvalstoffen. De nieren regelen ook de hoeveelheid vocht in het lichaam. Als u weinig drinkt, houden de nieren vocht vast en krijgt u dorst. Drinkt u veel, dan maakt uw lichaam veel urine aan en gaat u meer plassen. Op deze manier blijft de hoeveelheid water in het lichaam constant.

Omdat uw nieren de vochtbalans niet meer ‘automatisch’ regelen, moet u dit zelf, samen met ons dialyseteam, doen. De dialyse kan de werking van de normale nieren maar gedeeltelijk overnemen. Leefstijladviezen zijn een noodzakelijke aanvulling van de dialysebehandeling.

Vochtbeperking

Uw arts heeft een vochtbeperking geadviseerd, omdat uw nieren niet goed meer functioneren en u daarom vocht vasthoudt. Zout speelt hierbij een belangrijke rol. Zout trekt vocht aan en vergroot het dorstgevoel. Dus door minder zout te eten, heeft u minder dorst. Vraag uw diëtist(e) naar adviezen en tips over hoe u uw maaltijd minder zout kan maken.

Als er (te) veel vocht in uw lichaam aanwezig is, moet uw hart ook veel vocht rondpompen. Uw hart raakt zo overbelast. Als u veel vocht vasthoudt, merkt u dit mogelijk aan opgezwollen enkels (oedeem), hoge bloeddruk en/of kortademigheid. Dit heeft op lange termijn schadelijke gevolgen voor uw lichaam; het beperkt de levensduur van het hart. Als u te veel vocht inneemt, moet u langer of vaker dialyseren.

Vocht meten

Het is belangrijk dat u uw vochtbeperking thuis zelf goed in de gaten houdt. Zo kunt u het vochtgebruik over de hele dag verdelen. Dit kunt u op de volgende manieren doen:
Zo kunt u aan het einde van de dag precies zien hoeveel vocht u gebruikt heeft. Pap, soep en fruit moet u ook meetellen, want deze producten bevatten veel vocht.

Tips om de vochtinname te beperken

De volgende tips helpen u om uw vochtinname te beperken:

Een vochtbeperking is een moeilijk onderdeel van uw dieet. Niet kunnen drinken waar u zin in heeft, vraagt veel discipline. Drinken is een basisbehoefte, maar ook een sociale gebeurtenis. Zoek afleiding op de moeilijke momenten. Ga iets doen waarbij u uw handen nodig heeft. Mocht het niet lukken aan de vochtbeperking te houden, geef dit dan aan bij uw verpleegkundige, diëtist(e) of arts. Samen zoeken we dan naar een oplossing.

Het dialyseteam wil er samen met u voor zorgen dat u zo goed mogelijk kunt leven met de dialyse en de daarbij behorende leefstijladviezen.

Contact

Het kan zijn dat u nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact met ons op: 015 - 260 46 86. Wij helpen u graag verder.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0132
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien