Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gipskamer

Vitamine C bij een polsbreuk

Vitamine C bij een polsbreuk

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u bent behandeld op onze Spoedeisende Hulp voor een breuk aan uw pols. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het bij een polsbreuk zinvol is om extra vitamine C te gebruiken. In deze informatie leest u waarom dat zo is en hoeveel vitamine C u moet gebruiken.

Vitamine C

In de meeste gevallen geneest een gebroken pols zonder complicaties of restverschijnselen. Soms leidt dit echter tot het zogeheten Complex Regionaal Pijnsyndroom, type 1 (CRPS-1), ook wel bekend als posttraumatische dystrofie.

Door extra vitamine C te gebruiken, kunt u de kans op het krijgen van posttraumatische dystrofie verminderen. Dit geldt vooral voor mensen die er nooit eerder mee te maken hebben gehad. Daarom adviseren wij gedurende vijftig dagen, één keer per dag, 500 milligram vitamine C te gebruiken. Deze tabletten kunt u bij de drogist en bij de apotheek verkrijgen zonder recept. Niet iedere ziektekostenverzekering vergoedt deze kosten.

Wat is posttraumatische dystrofie?

Posttraumatische dystrofie is een abnormale reactie op bijvoorbeeld een verwonding. De exacte oorzaak van het ontstaan van een posttraumatische dystrofie is nog onbekend. Wel is bekend dat de grootste kans hierop ontstaat na een polsbreuk. De aangedane hand of pols is na letsel meer dan normaal pijnlijk, stijf, gezwollen en verkleurd. Klachten kunnen zich voordoen op elke leeftijd, maar de aandoening komt het vaakst voor bij mensen tussen de twintig en vijftig jaar. Hoe dystrofie zich ontwikkelt is verschillend. Gelukkig genezen de meeste mensen volledig. Sommigen mensen houden restverschijnselen; deze kunnen variëren van mild tot zeer ernstig.

Klachten en verschijnselen

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek traumatologie: 015 - 260 42 13 of de gipskamer: 015 - 260 38 46. In geval van acute problemen, kunt u ook buiten kantooruren telefonisch contact opnemen met de Spoedeisende Hulp: 015 - 260 38 44.


Foldernummer: 0253
Laatst bijgewerkt op: 10-10-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien