Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neonatologie

Video-interactiebegeleiding van uw pasgeboren baby

Video-interactiebegeleiding van uw pasgeboren baby

VIB

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw baby is opgenomen op de afdeling neonatologie van ons ziekenhuis. Hierdoor kan er sprake zijn van een onderbreking van het contact tussen u en uw baby. Met behulp van video-interactiebegeleiding (afgekort VIB), kan onze video-interactiebegeleider u begeleiden en ondersteunen in het contact met uw kind, eventueel in combinatie met broertjes en zusjes. In deze informatie leest u daar meer over.

Contact met uw kind

Het krijgen van een baby is een van de belangrijkste gebeurtenissen in uw leven. Op onze afdeling vinden wij het belangrijk dat u (samen met uw gezin) kunt genieten van uw baby en dat het contact tussen u zo goed mogelijk is. Daarom willen wij ouders ondersteunen in het maken van contact en ervoor zorgen dat u een fijne tijd bij ons op de afdeling heeft.
De interactie tussen baby en ouder(s) is zeer belangrijk in de eerste periode. In deze periode wordt de eerste relatie tussen de ouder(s) en de baby gevormd. Direct na de geboorte geven baby’s al met verschillende houdingen en bewegingen aan wat ze wel of niet prettig vinden. Dat noemen we de lichaamstaal van de baby. De initiatieven van een pasgeborene zijn nog vluchtig, maar met behulp van filmopnamen kunnen deze momenten vastgelegd worden. Hierdoor is het mogelijk al in een vroeg stadium de baby te begrijpen en op de baby te reageren. Dit kan bevorderlijk zijn voor het herstel en dus de gezondheid van uw baby.

Wat is video-interactiebegeleiding?

Video-interactiebegeleiding is een methode waarbij u samen met de video-interactiebegeleider gaat kijken naar de signalen die uw baby al heel vroeg geeft om contact te maken. Dankzij de filmopname is het mogelijk om te zien welke initiatieven uw baby neemt in het leggen van contact én hoe u daar als ouders (van nature) op reageert.
Tijdens een contact- en/of verzorgingsmoment maken wij korte filmopnamen van ongeveer vijf tot tien minuten. In overleg met u bepalen wij welk moment geschikt is. De video-interactiebegeleider, die speciaal is opgeleid in het maken van filmbeelden en het analyseren ervan, bekijkt en bespreekt met u de opnamen.

Bij het bekijken letten wij onder andere op:
Zo leert u uw baby beter kennen en de uitdrukkingen en signalen van uw baby te herkennen. Het is de bedoeling dat u als ouders de beelden en begeleiding als prettig en ondersteunend ervaart.

Wanneer video-interactiebegeleiding?

Voor het gebruik van video-interactiebegeleiding hebben wij een aantal criteria opgesteld. Indien u interesse heeft (eventueel buiten de criteria om) kunt u dit bespreken tijdens de artsenvisite.

U kunt gebruikmaken van video-interactiebegeleiding in de volgende gevallen:

De voordelen van video-interactiebegeleiding

Video-interactiebegeleiding kan u helpen uw zelfvertrouwen in de omgang met uw baby te behouden of te herstellen en de band met uw baby te versterken. U ziet dat uw baby reageert op uw stem en op uw aanraking. U ziet waar uw baby behoefte aan heeft, zodat u uw baby kunt geruststellen en samen kunt genieten.
In een gezin met meerdere kinderen ziet u hoe u de aandacht kunt verdelen tussen de zorg voor uw baby en de andere kinderen.

Hoe vaak filmen?

Meestal is één keer filmen en één keer terugkijken voldoende. Soms is het goed om meerdere filmopnamen (twee tot drie) te maken om u en uw baby optimaal te ondersteunen.

Wat gebeurt er met de filmopnamen?

Voorafgaand aan de video-interactiebegeleiding vragen wij uw schriftelijke toestemming om de video-interactiebegeleiding uit te mogen voeren. Alleen na uw schriftelijke toestemming gebruiken wij de beelden voor bijvoorbeeld bijscholing of voorlichting. De videobeelden worden maximaal 3 jaar bewaard. Wij willen de beelden graag aan u meegeven op uw eigen meegebrachte USB-stick.

Evaluatie

Door middel van een Patiënten Tevredenheidsonderzoek, dat u tijdens deze opname aangeboden wordt, willen we graag uw ervaringen met de video-interactiebegeleiding weten. Wij zouden het heel fijn vinden als u dit invult, zodat wij deze methode zo goed mogelijk kunnen inzetten op onze afdeling.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft of meer informatie wilt, kunt u terecht bij de video-interactiebegeleider of de verpleegkundige die uw baby verzorgt.


Foldernummer: 0371
Laatst bijgewerkt op: 06-08-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien