Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek
MDL: Maag-Darm-Leverziekten

Vezeltabel

Vezeltabel

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie omdat u het advies heeft gekregen meer voedingsvezels te gaan gebruiken. In deze informatie krijgt u een eerste indruk over voedingsmiddelen met vezels. Het is geen compleet dieetadvies. Voor een goede beoordeling van uw voeding is een verwijzing naar een diëtist noodzakelijk. Wilt u meer (schriftelijke) informatie over uw dieet, dan kunt u terecht bij het Voedingscentrum, https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx

Voedingsvezel

Voedingsvezel is een verzamelnaam voor een aantal stoffen die zich in de celwand van planten bevinden. Ze geven stevigheid aan de plant en zijn voor de mens niet te verteren. Vezels hebben een gunstig effect op de darmwerking. Er zijn diverse soorten vezels die op verschillende wijzen in het lichaam werkzaam zijn.

De belangrijkste bronnen van vezels zijn:
Bij het malen van graankorrels tot bloem of het pellen van rijst, wordt een groot deel van de vezels verwijderd. Daarom zijn volkoren graanproducten (volkorenbrood, volkorenpasta, bulgur, volkoren couscous en zilvervliesrijst) rijker aan vezels dan andere soorten brood en witte rijst. In dierlijke producten zit geen vezel.
Wij adviseren om variatie in de verschillende soorten vezel aan te brengen.
Volwassen vrouwen wordt geadviseerd minimaal 25 gram vezels per dag te eten, volwassen mannen minimaal 30 gram per dag.
Bij een vezel verrijkte voeding is het goed te streven naar 30 tot 40 gram vezels per dag.
Omdat vezels vocht opnemen, is het belangrijk om voldoende te drinken: 2 tot 2,5 liter per dag.

Vezeltabel

Vezels in brood en graanproducten

Eenheid Gewicht per eenheid (g) Hoeveelheid voedingsvezel (g)
Broodje, volkoren stuks 50 3,8
Roggebrood, donker snee453,7
Krentenbrood, volkoren snee352,5
Broodje, bruin stuks502,4
Mueslibrood snee352,4
Volkorenbrood snee352,3
Meergranenbrood snee352,2
Krentenbol stuks502,1
Roggebrood, licht snee251,9
Bruinbrood snee351,8
Knäckebröd, volkoren stuks101,5
Broodje, wit stuks501,4
Krentenbrood snee351,2
Knäckebröd stuks101,0
Cracker, volkoren groot100,9
Croissant stuks400,9
Witbrood snee350,9
Beschuit, volkoren stuks100,8
Beschuit stuks100,2
Cracker groot100,2


Vezels in ontbijtproducten en vezelproducten

Eenheid Gewicht per eenheid (g) Hoeveelheid voedingsvezel (g)
All-Bran, Kellogg's voor 1 schaaltje 40 10,8
Brinta voor 1 schaaltje 35 3,7
Muesli voor 1 schaaltje 453,6
Muesli, krokant voor 1 schaaltje402,7
Tarwezemelen eetlepel52,2
Lijnzaad eetlepel51,7
Havermout voor 1 bord201,4
Tarwekiemen eetlepel61
Cornflakes voor 1 schaaltje300,9
Special K, Kellogg’s voor 1 schaaltje 300,8
Rice krispies voor 1 schaaltje300,3

Vezels in aardappelen, peulvruchten, groente en fruit

Eenheid Gewicht per eenheid (g) Hoeveelheid voedingsvezel (g)
Aardappels en vervangers
Pasta, volkoren, gekookt opscheplepel 502,1
Zilvervliesrijst, gekookt opscheplepel601,3
Aardappelen, gekookt klein500,8
Pasta, gekookt opscheplepel500,7
Rijst, gekookt opscheplepel500,4
Peulvruchten
Bruine/witte bonen, gekookt opscheplepel606,8
Erwtensoepbord2506,2
Kapucijners, gekooktopscheplepel554,4
Linzen, gekooktopscheplepel552,9
Groente
Tomatensap glas1501,5
Groente, gemiddeld, gekooktopscheplepel501,4
Rauwkost schaaltje350,6
Tomatengroentesapglas1500,4
Fruit
Tuttifrutti, geweekt schaaltje1509,3
Vijgen, gedroogd 3 stuks605,9
Dadels, gekonfijt 10 stuks604,5
Pruimen, geweekt 6 stuks602,8
Fruit schaaltje1252,1
Sinaasappelsap met vruchtvlees glas1500,6
Rozijnen handje200,7

Vezels in extra

EenheidGewicht per eenheid (g)Hoeveelheid voedingsvezel (g)
Kikkererwten, geroosterd eetlepel202,7
Ontbijtkoek minder suikerstuks252,6
Mueslireep stuks251,3
Noten, gemengdeetlepel201,2
Popcorn, gepoftzakje251,2
EverGreen, diverse smakenstuks201,1
Ontbijtkoek, volkorenplak251,1
Zonnebloempitteneetlepel151,1
Studentenhaver eetlepel201
Ontbijtkoek plak250,9
Pindakaasvoor 1 snee150,8
Nibbitsschaaltje150,5
Biscuitje, volkorenstuks100,2
Rijstwafelstuks50,2
Pijnboompitteneetlepel150,1

Bron: Nevo tabel 2011, Nederlands Voedingsstoffenbestand.


Foldernummer: 0149
Laatst bijgewerkt op: 19-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien