Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Bekkenbodemcentrum
Urologie
Gynaecologie

Verzakkingsoperatie bij achterwandverzakking

Verzakkingsoperatie bij achterwandverzakking

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat bij u tijdens het onderzoek een verzakking van de vagina-achterwand (met daarachter de darm) is geconstateerd. In deze informatie leest u alles over de behandeling.

Wat voor verzakking heeft u?

De organen in het bekken (de blaas, de baarmoeder en de endeldarm) worden op hun plaats gehouden door spieren, banden en steunweefsels. Deze weefsels kunnen door verschillende oorzaken beschadigen of hun kracht en soepelheid verliezen. Als dit gebeurt, kunnen de organen geleidelijk gaan zakken. Dit kan zelfs voorbij de opening van de vagina gaan. We spreken dan van een verzakking of prolaps.
Bij u is tijdens het onderzoek een verzakking van de vagina-achterwand (met daarachter de darm) geconstateerd.
Normale anatomieAchterwandverzakking
Figuur 1. Normale anatomieFiguur 2. Achterwandverzakking

Wat is een achterwandplastiek

Tijdens deze operatie wordt de uitgezakte vagina-achterwand, die u soms als een bol in de opening van de schede ziet en voelt uitpuilen op de plaats teruggebracht. De gynaecoloog voert deze operatie uit via de vagina. De gynaecoloog maakt aan de achterzijde in de middenlijn een snede waardoor de verzakking zichtbaar wordt, de darm wordt losgemaakt van de vaginawand. Vervolgens worden er oplosbare hechtingen aangebracht die de darm terugbrengt op zijn plek. Deze hechtingen lossen op en ter plaatse zal u enig litteken weefsel maken, dat bijdraagt aan de nieuwe ondersteuning van de darm en vaginawand. Daarna wordt een stukje van de vaginawand, die ook te wijd geworden is weggenomen. De gynaecoloog hecht de vaginawand vervolgens. Zo komt de vagina-achterwand weer op de plaats waar het hoort te zitten en is de uitstulping verdwenen.
Achterwandplastiek
Figuur 3. Achterwandplastiek

Duur van de operatie: Een achterwandplastiek duurt ongeveer 30-45 minuten.

Waarom een achterwandplastiek

De gynaecoloog heeft met u de verschillende behandelingsmogelijkheden besproken en daarna heeft u samen gekozen voor een operatie. Deze keuze hangt vaak af van de ernst van de hinder die u ondervindt, de onderzoeksbevindingen en uw afweging tussen de behandelingsmogelijkheden.

Hoe succesvol is deze operatie

De meeste vrouwen zijn erg opgelucht en tevreden na deze operatie. In de loop der tijd komen in 10% van de vrouwen die geopereerd zijn weer verzakkingsklachten terug. Er zal dan opnieuw gekeken worden of en hoe deze behandeld kunnen gaan worden.

Wat zijn de risico’s van deze operatie

Bij een verzakkingsoperatie komen zelden complicaties voor. Desondanks kunnen er soms complicaties optreden.

Welke voorbereidingen zijn er nodig voor de operatie

Wat gebeurt er na de operatie

Na de operatie krijgt u een tampon in de vagina, dit is een lang gaas dat eventuele kleine bloedingen zal stoppen. De verpleegkundige verwijdert dit gaas 3 uur na de operatie.
Door deze tampon wordt de plasbuis afgesloten, vandaar dat u ook een blaaskatheter krijgt. Deze zal tegelijk met de tampon verwijderd worden. Na het verwijderen zal worden gecontroleerd of u goed kunt uitplassen. Dit gebeurt soms minder goed als reactie op de operatie en gaat vaak met geduld vanzelf weer beter. De controle wordt gedaan met een echo. Als u niet goed uit plast, wordt u aangeleerd zelf de blaas leeg te maken met een katheter of als dat u niet lukt, krijgt u soms opnieuw een katheter voor enkele dagen.
De onderbuik en vagina kunnen de eerste dagen gevoelig zijn. Daarvoor kunt u pijnstillers krijgen.
Enkele dagen na de operatie komt de ontlasting meestal vanzelf weer op gang. Voor de operatie krijgt u van uw behandelend arts een recept met medicijnen om de ontlasting voor en rondom de operatie te vergemakkelijken. Van de operatiewond heeft u weinig last bij de ontlasting. Wel is het beter om persen en heftig hoesten te vermijden.
Als u niet in dagbehandeling geopereerd wordt, maar 1 nacht blijft, dan krijgt u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis een injectie in de buik of bovenbeen om trombose te voorkomen.

Uw gynaecoloog komt na de operatie op de afdeling bij u langs voor uitleg over het verloop van de ingreep.

Naar huis en wat dan

Als u verder geheel gezond bent en er treden geen problemen op bij de operatie, dan mag u dezelfde dag naar huis.
Het kan zijn dat de arts op de polikliniek inschat dat het beter is dat u 1 nacht in het ziekenhuis verblijft, dan kunt u de dag na de operatie naar huis.

U krijgt een afspraak mee voor een controlebezoek bij uw behandelend gynaecoloog op de polikliniek, meestal zes weken na de operatie.

Adviezen voor thuis

De genezing en ontwikkeling van littekenweefsel (de nieuwe ondersteuning) heeft tijd nodig. Daarom is het belangrijk om rustig aan te doen.
Het is belangrijk om in de herstelperiode goed naar signalen van uw lichaam te luisteren en niet te snel veel te willen doen.

Klachten

Neem bij(een van) de volgende klachten contact op met de polikliniek gynaecologie:

Vaginale zetpillen

Bent u in de overgang of heeft u de overgang al achter de rug? Dan kan de gynaecoloog u adviseren om voor en na de operatie vaginale zetpillen of tabletten met vrouwelijke hormonen te gebruiken. Deze verbeteren de doorbloeding van de vagina, waardoor de vaginawand beter herstelt. Als u deze heeft voorgeschreven gekregen gaat u daar mee door tot aan de operatie en hervat u het gebruik 2 weken na de operatie en in ieder geval tot aan de controle bij de gynaecoloog.

Postoperatief herstel:

Een groep van landelijke experts is tot consensus gekomen over de richtlijnen voor uw herstel. Deze globale richtlijnen voor uw herstel na een vaginale verzakkingsoperatie vindt u hieronder:
ActiviteitenVoorbeeldenMedisch mogelijk geacht vanaf: (tijdsduur na de operatie)
Lichte handelingen2 uur achtereen zitten
15 minuten achtereen lopen
30 minuten achtereen staan
traplopen (1 trap op en af)

1 week
30 minuten achtereen lopen
90 graden buigen
duwen of trekken van 10 kg

2 weken
Middelzware handelingen1 uur achtereen staan of lopen
tillen of dragen van 5 kg
knielen of hurken
fietsen
stofzuigen3 weken
Zware handelingen 4 uur per dag staan of lopen
duwen of trekken van 15kg

4 weken
tillen of dragen van > 10kg
8 uur per dag staan of lopen
springen

6 weken
Overige handelingenautorijden
in bad gaan
zwemmen
gemeenschap
1 week
2 weken
6 weken
6 weken
Hervatten van baan4uur/dag
8uur/dag
2 weken
6 weken

Wanneer mag ik weer autorijden?

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag u wettelijk gezien alleen als u weer goed hersteld bent. De gemiddelde herstelperiode kunt u vinden in het bovenstaand schema.

Het Reinier de Graaf Gasthuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis

Dit betekent dat er vanuit het ziekenhuis een bijdrage wordt geleverd aan wetenschappelijk onderzoek en aan de opleiding voor medisch specialisten. Dit betekent voor u dat u gevraagd zou kunnen worden om deel te nemen aan onderzoek. Deelname is geheel vrijwillig en uw keuze van deelname of niet zal uw behandeling niet beïnvloeden. Ook betekent dit dat u arts-assistenten en coassistenten zou kunnen ontmoeten, zij leveren een bijdrage in de zorg voor u, dit onder supervisie van uw behandeld gynaecoloog.

Contact

Polikliniek gynaecologie is doordeweeks bereikbaar van 08.30 – 16.30 uur op tel: 015 - 260 42 07.
U krijgt een bandje te horen die u helemaal dient af te luisteren.
Daarbuiten kunt u alleen bij SPOED contact opnemen met het algemene ziekenhuis nummer 015 - 260 30 60. Zij kunnen u doorverbinden met de arts assistent gynaecologie.

Illustraties: IUGA.


Foldernummer: 0305
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien