Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Bekkenbodemcentrum
Urologie
Gynaecologie

Verzakkingsoperatie baarmoeder of vaginatop

Verzakkingsoperatie baarmoeder of vaginatop

Hysteropexie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat bij u tijdens het onderzoek waarschijnlijk een verzakking van de vaginatop of baarmoeder is geconstateerd, waarbij de voorwand (met daarachter de blaas) vaak is mee verzakt. In deze informatie leest u alles over de behandeling door middel van een verzakkingsoperatie (hysteropexie of sacrospinale fixatie).

Wat voor verzakking heeft u

De organen in het bekken (de blaas, de baarmoeder en de endeldarm) worden op hun plaats gehouden door spieren, banden en steunweefsels. Deze weefsels kunnen door verschillende oorzaken beschadigen of hun kracht en soepelheid verliezen. Als dit gebeurt, kunnen de organen geleidelijk gaan zakken. Dit kan zelfs voorbij de opening van de vagina gaan. We spreken dan van een verzakking of prolaps.

Bij u is tijdens het onderzoek een verzakking van de vaginatop of baarmoeder geconstateerd, waarbij de voorwand (met daarachter de blaas) vaak is mee verzakt.
Soorten verzakkingen waarvoor deze ingreep gebruikt wordt:

Normale anatomie
Verzakking baarmoederTopprolaps voor en achterwand
Fig.1 Normale anatomieFig.2 Verzakking van de baarmoederFig.3 Topprolaps met voor-en achterwand

Wat is een verzakkingsoperatie (hysteropexie of sacrospinale fixatie)

Tijdens deze operatie worden de uitgezakte baarmoeder of vaginatop, die u soms als een bol in de opening van de schede ziet en voelt uitpuilen, op de plaats teruggebracht. De gynaecoloog voert deze operatie uit via de vagina. De baarmoeder blijft bij deze operatie behouden. De gynaecoloog maakt aan de achterzijde in de middenlijn een snede en maakt de baarmoeder of vaginatop vast aan een stevige band (ligamentum sacrospinale) in het kleine bekken, waardoor de verzakking verholpen is. Zo wordt de baarmoeder of top opgehangen op de plaats waar hij hoort te zitten en is de uitstulping verdwenen.
De hechtingen waarmee de baarmoeder of vaginatop wordt opgehangen zijn niet oplosbaar.
Deze ingreep wordt vaak gecombineerd met het ondersteunen van de blaas met hechtingen. Deze hechtingen lossen op en ter plaatse zal u enig littekenweefsel maken, dat bijdraagt aan de nieuwe ondersteuning van de blaas. Daarna wordt een stukje vaginawand, die ook te wijd geworden is weggenomen. De vaginawand wordt vervolgens over de blaas gehecht. De blaas(verzakking) wordt zo ondersteund.

Duur van de operatie: Een hysteropexie of sacrospinale fixatie (vaak in combinatie met voorwandplastiek; zie folder voorwandplastiek) duurt ongeveer drie kwartier.

Hysteropexie
Fig. 4 Hysteropexie of sacrospinale fixatie

Waarom een hysteropexie of sacrospinale fixatie

De gynaecoloog heeft met u de verschillende behandelingsmogelijkheden besproken en daarna heeft u samen gekozen voor een operatie. Deze keuze hangt vaak af van de ernst van de hinder die u ondervindt, de onderzoeksbevindingen en uw afweging tussen de behandelingsmogelijkheden.

Hoe succesvol is deze operatie

De meeste vrouwen zijn erg opgelucht en tevreden na deze operatie. In de loop der tijd komen in 5% van de vrouwen die geopereerd zijn weer verzakkingsklachten terug. Er zal dan opnieuw gekeken worden of en hoe deze behandeld kunnen gaan worden.

Wat zijn de risico’s van deze operatie

De volgende complicaties kunnen voorkomen bij een verzakkingsoperatie.

Welke voorbereidingen zijn er nodig voor de operatie

Wat gebeurt er na de operatie

Na de operatie krijgt u een tampon in de vagina, dit is een lang gaas dat eventuele kleine bloedingen zal stoppen. De verpleegkundige verwijdert dit gaas meestal een dag na de operatie.
Door deze tampon wordt de plasbuis afgesloten, vandaar dat u ook een blaaskatheter krijgt. Ook deze zal de dag na de operatie verwijderd worden. Na het verwijderen zal worden gecontroleerd of u goed kunt uitplassen. Dit gebeurt soms minder goed als reactie op de operatie en gaat vaak met geduld vanzelf weer beter. De controle wordt gedaan met een echo. Als u niet goed uit plast, wordt u aangeleerd zelf de blaas leeg te maken met een katheter of als dat u niet lukt, krijgt u soms opnieuw een katheter voor enkele dagen. De onderbuik en vagina kunnen de eerste dagen gevoelig zijn. Daarvoor kunt u pijnstillers krijgen. Enkele dagen na de operatie komt de ontlasting meestal vanzelf weer op gang. Voor de operatie krijgt u van uw behandelend arts een recept met medicijnen om de ontlasting voor en rondom de operatie te vergemakkelijken. Van de operatiewond heeft u weinig last bij de ontlasting. Wel is het beter om persen en heftig hoesten te vermijden.
Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis krijgt u injecties in buik of bovenbeen om trombose te helpen voorkomen.

Uw gynaecoloog komt na de operatie op de afdeling bij u langs voor uitleg over het verloop van de ingreep.

Naar huis en wat dan

Als u verder geheel gezond bent, en er treden geen problemen op bij de operatie dan verblijft u 1 nacht in het ziekenhuis en kunt u de dag na de operatie naar huis.

U krijgt een afspraak mee (of wordt later toegestuurd) voor een controlebezoek bij uw behandelend gynaecoloog op de polikliniek, meestal zes weken na de operatie.

Adviezen voor thuis

De genezing en ontwikkeling van littekenweefsel (de nieuwe ondersteuning) heeft tijd nodig. Daarom is het belangrijk om rustig aan te doen.
Het is belangrijk om in de herstelperiode goed naar signalen van uw lichaam te luisteren en niet te snel veel te willen doen.

Klachten

Neem bij (1 van) de volgende klachten contact op met de polikliniek gynaecologie:

Vaginale zetpillen

Bent u in de overgang of heeft u de overgang al achter de rug? Dan kan de gynaecoloog u adviseren om voor en na de operatie vaginale zetpillen of tabletten met vrouwelijke hormonen te gebruiken. Deze verbeteren de doorbloeding van de vagina, waardoor de vaginawand beter en sneller herstelt. Als u deze heeft voorgeschreven gekregen gaat u daar mee door tot aan de operatie en hervat u het gebruik 2 weken na de operatie en in ieder geval tot aan de controle bij de gynaecoloog.

Postoperatief herstel

Een landelijke groep van experts is tot overeenstemming gekomen over de adviezen voor herstel na uw verzakkingsoperatie. De globale richtlijnen vindt u in het schema hieronder.

ActiviteitenVoorbeeldenMedisch mogelijk geacht vanaf: (tijdsduur na de operatie)
Lichte handelingen2 uur achtereen zitten
15 minuten achtereen lopen
30 minuten achtereen staan
traplopen (1 trap op en af)

1 week
30 minuten achtereen lopen
90 graden buigen
duwen of trekken van 10 kg

2 weken
Middelzware handelingen1 uur achtereen staan of lopen
tillen of dragen van 5 kg
knielen of hurken
fietsen
stofzuigen

3 weken
Zware handelingen4 uur per dag staan of lopen
duwen of trekken van 15kg
4 weken
tillen of dragen van > 10kg
8 uur per dag staan of lopen
springen

6 weken
Overige handelingenautorijden
in bad gaan
zwemmen
gemeenschap
1 week
2 weken
6 weken
6 weken
Hervatten van baan4uur/dag
8uur/dag
2 weken
6 weken

Wanneer mag ik weer autorijden

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag u wettelijk gezien alleen als u weer goed hersteld bent. De gemiddelde herstelperiode kunt u vinden in het bovenstaand schema.

Het Reinier de Graaf Gasthuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis

Dit betekent dat er vanuit het ziekenhuis een bijdrage wordt geleverd aan wetenschappelijk onderzoek en aan de opleiding voor medisch specialisten. Dit betekent voor u dat u gevraagd zou kunnen worden om deel te nemen aan onderzoek. Deelname is geheel vrijwillig en uw keuze van deelname of niet zal uw behandeling niet beïnvloeden. Ook betekent dit dat u arts-assistenten en co-assistenten zou kunnen ontmoeten en zij leveren een bijdrage in de zorg voor u, dit onder supervisie van uw behandeld gynaecoloog.

Contact

Polikliniek gynaecologie is doordeweeks bereikbaar van 08.30 – 16.30 uur op tel: 015 - 260 42 07.
U krijgt een bandje te horen die u helemaal dient af te luisteren.
Daarbuiten kunt u alleen bij SPOED contact opnemen met het algemene ziekenhuis nummer 015 - 260 30 60. Zij kunnen u doorverbinden met de arts assistent gynaecologie.

Illustraties: IUGA


Foldernummer: 0307
Laatst bijgewerkt op: 29-04-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien