Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gastro Enterologische Chirurgie
Chirurgie

Verpleegkundig spreekuur 3G

Verpleegkundig spreekuur 3G

Een operatie aan uw maag-darmkanaal

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat wij u binnenkort opnemen in ons ziekenhuis voor een operatie aan uw maag-darmkanaal. De afdeling planning spreekt met u de opnamedatum af en geeft de definitieve opnametijd door. Tijdens het gesprek op het verpleegkundig spreekuur heeft u al veel informatie over uw opname en het ziekenhuisverblijf ontvangen. Via deze informatie brengen wij de belangrijkste zaken kort onder uw aandacht.

De darmvoorbereiding

U wordt op de dag van de operatie in principe nuchter opgenomen. Mocht dit vanwege gezondheidsredenen niet lukken, dan wordt u een dag voor de operatie opgenomen.
Afhankelijk van de soort operatie, krijgt u wel of geen darmvoorbereiding.

Hieronder leest u over de verschillende vormen van darmvoorbereiding.
Als u een darmoperatie ondergaat en u heeft geen diabetes, dan komt u in aanmerking om pre-op flesjes te drinken. Dit is een koolhydraatdrankje om de negatieve gevolgen van het nuchter zijn tegen te gaan. De dag voor de operatie drinkt u vier pakjes. Op de operatiedag zelf krijgt u ’s morgens vroeg twee pakjes. Verder moet u de operatiedag nuchter blijven.

Wat neemt u wel/niet mee naar ons ziekenhuis?

U krijgt een opnameboekje met informatie over wat u wel en niet meeneemt naar ons ziekenhuis. Aanvullend daarop raden wij u nog de volgende zaken aan:

De opnamedag

Welkom gesprek

Tijdens dit gesprek lopen wij de gegevens die u heeft opgegeven tijdens het spreekuur nog even met u na. Uiteraard kunt u vragen stellen aan de verpleegkundige. Vragen kunnen gaan over uw opname, verblijf, operatie, pijnbestrijding na de operatie, nazorg enzovoorts. Wij raden u aan uw vragen van tevoren op te schrijven.

Bent u vijfenzeventig jaar of ouder, dan kunt u via het revalidatieproject voor ouderen na een darmoperatie in aanmerking komen voor een revalidatieverblijf in de Westhoff in Rijswijk of op de herstelunit van Pieter van Foreest binnen het Reinier de Graaf Gasthuis.
Voor u naar de afdeling gaat, kunt u met de meegegeven bloedformulieren nog bloed laten prikken bij de bloedafname, begane grond. Via de spoedknop kunt u snel geholpen worden. .

Wie komen er aan uw bed?

Uw dossier

Tijdens uw verblijf maken wij digitaal een verpleegdossier van u aan. U kunt dit dossier gewoon inkijken. Er is ook een medisch dossier. Dit dossier kunt u in overleg met uw chirurg inzien.

Heeft u vragen?

Als u tijdens uw verblijf vragen heeft, stelt u die dan gerust aan de verpleegkundige. Wanneer u vindt dat zaken niet lopen zoals u wenst, bespreek dit dan met uw verpleegkundige. Dan kunnen wij nog tijdens uw verblijf de problemen oplossen.

Trombose

Tijdens de opname krijgt u elke avond een injectie ter voorkoming van trombose (fraxiparine).

Gebruik mobiele telefoon

Als u na de operatie een pijnlijn krijgt, controleren wij uw conditie met speciale apparatuur. U mag uw mobiele telefoon gebruiken op gepaste afstand van de apparatuur.

Na uw operatie

De dag na uw operatie moet u al even uit bed op de stoel. Dit kan helpen longproblemen, trombose en andere bedcomplicaties te voorkomen. Daarnaast zorgt beweging, vooral lopen, ervoor dat uw darmen sneller op gang komen en u dus sneller herstelt.

Niet meer dan twee bezoekers

Onze bezoektijden vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl onder ‘Bezoekers’. De afdeling Intensive care heeft eigen tijden, zie hiervoor onze patiënteninformatie Intensive Care . Dit betekent dat buiten deze tijden geen bezoek is toegestaan, ook niet van buiten de stad.

U bent herstellende van een grote operatie. Te veel bezoek kost u veel energie en dat is erg vermoeiend. Deze vermoeidheid kan dusdanig zijn dat dit uw herstel belemmert. De regel op de afdeling is daarom dat er niet meer dan twee bezoekers per bed zijn. Wij raden u aan dit met uw bezoek af te spreken of een familielid het bezoek te laten regelen.

Uitslag weefselonderzoek

Na ongeveer zeven werkdagen is de uitslag van het weefselonderzoek bekend. De uitslag van dit onderzoek is voor u heel belangrijk; het is daarom fijn als een familielid of vriend bij het gesprek met de arts aanwezig is. In dit gesprek bespreken wij ook of er een vervolgbehandeling nodig is. Als u nog in ons ziekenhuis ligt, regelen wij voor u dit gesprek met de arts. Bent u al met ontslag, dan volgt dit gesprek zo snel mogelijk poliklinisch.

Ontslag uit ons ziekenhuis

Meestal volgt ontslag vijf tot zeven dagen na de operatie. Omdat u moet herstellen van een grote operatie, raden wij u aan vóór uw operatie al enige hulp te regelen voor thuis. Zwaar huishoudelijk werk zult u bijvoorbeeld nog niet kunnen doen. Regel voor uw operatie met familie of vrienden of zij kunnen bijspringen als u weer thuis bent. U kunt overwegen om uw boodschappen tijdelijk thuis te laten bezorgen; veel supermarkten hebben een bezorgservice. Heeft u niemand in uw omgeving die kan bijspringen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente waar u woont; zij regelen dan voor u huishoudelijke hulp. Bij uw gemeente kunt u ook maaltijden regelen. Reinier de Graaf regelt niet de huishoudelijke hulp. Geen hulp thuis betekent daarom ook niet automatisch een langer verblijf in ons ziekenhuis. Afhankelijk van uw diagnose blijft u na ontslag nog geruime tijd onder controle.

Papieren mee naar huis

Wanneer u naar huis gaat, krijgt u de volgende papieren mee:

Weer thuis

Wat mag en kunt u?

In het algemeen geldt: alles wat u kunt doen, mag u doen. Probeer uw conditie weer op te bouwen. Gezonde voeding en voldoende drinken en bewegen zijn hiervoor belangrijk. Luister naar uw lichaam en neem daarom ook voldoende rust. Hoe lang uw herstel duurt, is afhankelijk van hoe u zich voelt en het soort operatie dat u heeft ondergaan.

Heeft u vragen?

Heeft u thuis toch nog vragen die met het ontslag te maken hebben? Dan kunt u de dag na ontslag de verpleegkundige van de afdeling even telefonisch spreken. Zij is tussen 11.00 en 12.00 uur bereikbaar: 015 - 260 36 10. In principe wordt u binnen drie dagen na ontslag gebeld door de afdelingsverpleegkundige om te vragen hoe u eerste dag thuis verlopen is.

Bij klachten

Indien onderstaande klachten optreden dient u direct contact op te nemen met het ziekenhuis:

Contact

U kunt op de volgende manieren contact opnemen met het ziekenhuis:


Foldernummer: 0212
Laatst bijgewerkt op: 23-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien