U ontvangt deze informatie, omdat u een stembandonsteking heeft. Om sneller te genezen, heeft uw KNO-arts een vernevelaar geadviseerd. Graag informeren wij u hoe een vernevelaar werkt, hoe u het hulpmiddel kunt gebruiken en hoe u uw vernevelaar schoonmaakt. Hoe ontstaat een stembandontsteking?
Een stembandontsteking kan ontstaan door intensief stemgebruik, bijvoorbeeld bij zangers. Ook een infectie of maagzuur kan de oorzaak zijn van een stembandontsteking. Mensen met een stembandontsteking hebben klachten als heesheid en keelpijn.
Wat doet een vernevelaar?
Een vernevelaar bevochtigt uw stembanden, waardoor ze een betere doorbloeding krijgen. Hierdoor kunt u de duur van uw stembandontsteking verkorten.
Figuur 1: Koppelstuk voor mond Figuur 2: Aansluiting in luchtslang Figuur 3: Compleet systeem
Hoe gebruikt u een vernevelaar?
Op de polikliniek heeft u een spuitje en fysiologisch zout gekregen (NaCl 0,9%).
- Trek 2½ cc fysiologisch zout op met het spuitje en spuit deze in het plastic reservoir.
- Plaats het mondstuk op het reservoir en sluit de luchtslang aan op de pomp.
- Zet de pomp aan en neem het mondstuk in uw mond. Adem rustig in en uit.
- In twee tot vier minuten wordt de vloeistof op uw stembanden (en in uw longen) geneveld. Als de vloeistof op is, kunt u stoppen.
U doet dit twee keer per dag, tenzij uw arts anders met u heeft afgesproken.
Hoe maakt u de nevelaar schoon?
Zorg dat de vernevelaar goed schoon blijft. Na elk gebruik reinigt u het reservoir en het mondstukje met schoon water en een sopje. De hardplastic onderdelen moeten eenmaal per week kort worden uitgekookt in een pan met water.
Moet u ook andere medicijnen vernevelen?
Soms is het nodig dat u naast het zout ook andere medicijnen vernevelt. In dat geval krijgt u uitleg van uw arts.
Contact
Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website
www.reinierdegraaf.nl.
Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60