Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen

Vermoedens van kindermishandeling, huiselijk geweld en mishandeling van ouderen

Vermoedens van kindermishandeling, huiselijk geweld en mishandeling van ouderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn een groot maatschappelijk probleem. Geweld kan tot blijvende geestelijke en/of lichamelijke schade lijden. Het verstoort ook de groei en ontwikkeling. Daarnaast stijgt de afgelopen jaren het aantal geregistreerde meldingen van ouderenmishandeling.

De veiligheid van onze patiënten en die van hun gezinsleden is voor ons van groot belang. Daarom hebben de zorgprofessionals in ons ziekenhuis, bij alle patiënten, aandacht voor mogelijke tekenen van psychisch, lichamelijk geweld of verwaarlozing in de thuissituatie.

Wij zijn wettelijk verplicht de vijf stappen van de meldcode te doorlopen

De Meldcode is sinds 1 juli 2013 wettelijk verplicht voor alle professionals in de gezondheidszorg.
In een stappenplan staat wat een arts of behandelaar moet doen wanneer hij vermoedens heeft van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. Zo kunnen we al in een vroeg stadium geschikte zorg aan u bieden of organiseren.
Het Reinier de Graaf ziekenhuis is wettelijk verplicht om bij vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling de stappen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te doorlopen. Ook ouderenmishandeling valt in de meldcode onder huiselijk geweld.

Het 5-stappenplan als de zorgprofessional een zorgelijke situatie vermoed:
  1. De zorgprofessional brengt de zorgen in kaart en voert de ’Kindcheck’ en ‘mantelzorgverleningscheck’ uit.
  2. De zorgprofessional vraagt (anoniem) advies aan Veilig Thuis (advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling) en bij voorkeur aan een collega en/of aan een deskundige op het gebied van letselduiding.
  3. De zorgprofessional praat met de ouders, verzorgers en/of het kind over de zorgen.
  4. De zorgprofessional overlegt zo nodig met andere professionals.
  5. De zorgprofessional beslist over een melding door vijf afwegingsvragen.

De zorgprofessional meldt zijn zorgen altijd bij veilig thuis als er sprake is van acute of structurele onveiligheid, hij niet in staat is zelf hulp te organiseren en dit wel noodzakelijk is en als hij hulp inzet maar de onveiligheid blijft of zich herhaalt. Ook meldt de zorgprofessional bij veilig thuis wanneer zijn vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling blijven bestaan. De zorgverlener kan de meldcode ook sluiten als er bijvoorbeeld na een gesprek geen vermoedens meer zijn.

Kindcheck en mantelzorgverleningscheck bij volwassen patiënt

De zorgprofessional doet een zogeheten ‘Kindcheck’ en ‘mantelzorgverleningscheck’ bij de volwassen patiënt die bijvoorbeeld ernstige psychische problemen heeft, drugs- of alcoholverslaafd is of een gewelddadige partner heeft en gaat na of kinderen mogelijk in een risicovolle situatie opgroeien. De arts of verpleegkundige bespreekt de zorgen en vermoedens met de patiënt. Wanneer de zorgen over de kinderen of zorgafhankelijke volwassenen niet worden weggenomen zal de zorgprofessional de stappen van de meldcode volgen en zo nodig melden bij Veilig Thuis.

Veilig Thuis mag onder andere onderzoeken of het onveilig is in uw gezin en verwijst als dat nodig is door naar geschikte hulpverlening of brengt al betrokken hulpverlening op de hoogte.

Top teen onderzoek bij kinderen

Wanneer een kind tot en met vier jaar op onze Spoed Eisende Hulp komt, zal deze volgens vastgestelde richtlijnen worden ontkleed en nagekeken. Dit is het zogenaamde Top teen onderzoek. Als het nodig is, doet de (kinder-)arts aanvullend onderzoek. Kinderen van vijf tot achttien jaar zullen op vraag van de arts volledig worden nagekeken. Het onderzoek gebeurt in de kinderkamer of een behandelkamer. U mag aanwezig zijn bij het onderzoek van het kind. Het is mogelijk dat onze zorgprofessionals specifieke vragen stellen over de conditie van het kind.
Ook op andere poliklinieken en afdelingen kan het kind van top tot teen worden nagekeken.

Heeft u vragen of wilt u een signaal afgeven?

Heeft u vragen, laat het ons dan weten. Wij helpen u graag, want huiselijk geweld stopt nooit vanzelf. U kunt een mail sturen naar signalerenmishandeling@rdgg.nl.



Foldernummer: 0004
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien