Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Verlengen toompje voorhuid

Verlengen toompje voorhuid

Frenulotomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat wij u binnenkort verwachten op de poliklinische operatiekamer voor een frenulotomie. Frenulotomie is het operatief verlengen van het voorhuidsbandje of toompje van de voorhuid. De voorhuid is de huid die de kop van de penis (de eikel) bedekt. Het toompje kan wel eens (aangeboren) te kort zijn of door inscheuring, ontsteking en littekenvorming te kort zijn geworden. Bij erectie kan het toompje gespannen staan en pijn veroorzaken. Soms scheurt zo een strak gespannen toompje wel eens iets in, wat weer geneest met nieuwe littekenvorming. Dan kan frenulotomie nodig zijn.

Verdoving

De ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. De ingreep duurt ongeveer vijftien minuten.

Voor de behandeling

Bloedverdunnende middelen moet u in overleg met de arts eventueel stoppen. Verder is er geen speciale voorbereiding nodig. U mag dus gewoon eten en drinken.

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel. Voor de ingreep wordt de huid van de penis gedesinfecteerd. De arts geeft enkele injecties met een verdovend middel in en rondom het toompje en de omgeving wordt met een steriele doek afgedekt. De ingreep is een dwarse doorsnijding van het toompje. Dit geeft een verlengend effect. Het wondje wordt daarna in de lengterichting met oplosbaar hechtmateriaal gesloten. Dit oplossen duurt 7-14 dagen. De wond wordt niet verbonden. Eventueel kan er vaseline of een gel op het wondje worden gedaan. De eroverheen geschoven voorhuid geeft voldoende bescherming.

Naar huis

Na de behandeling mag u naar huis. Zelf autorijden wordt afgeraden. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.

Na de Ingreep

Gedurende twee weken mag u niet zwemmen of lang baden, douchen is geen probleem.

Controleafspraak

Een controleafspraak vind meestal 6-8 weken na de ingreep plaats.

Weer thuis

Bijverschijnselen

Na de ingreep kunt u een wat pijnlijk en branderig gevoel hebben ter plaatse van de ingreep. Bij pijn mag u maximaal viermaal daags 1000 mg paracetamol (4 maal 2 tabletten 500 mg) nemen.

Seksuele activiteiten

De wond geneest meestal snel, maar is nog enige tijd gevoelig en kwetsbaar. Te vroege 'belasting' kan leiden tot bloedingen (zie complicaties). Seksuele activiteit wordt daarom de eerste twee weken na de ingreep ontraden, en moet u daarna voorzichtig hervatten.

Complicaties

Het komt wel eens voor dat er een kleine nabloeding optreedt. In dat geval kunt u een verbandje om uw penis doen en dat gedurende een kwartier met de hand aandrukken. Nachtelijke erecties kunnen kort na de ingreep gevoelig zijn, maar kunnen geen kwaad voor de wond.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0792
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien