U ontvangt deze folder omdat er besloten is dat uw zoon een ingreep zal ondergaan.
Orchidopexie betekent: het plaatsen van de zaadbal (testis) in de balzak (scrotum). In deze brochure vindt u informatie over deze ingreep. Wat is er aan de hand?
De zaadbal bevindt zich niet in de balzak en kan daar ook niet door uitwendige massage in gebracht worden. Deze situatie is ongewenst omdat de normale ontwikkeling van de zaadbal wordt bedreigd en daarmee ook de productie van zaadcellen en mannelijke geslachtshormonen. Na de geboorte hebben van de duizend jongens er vier tot zeven één of twee zaadballen die niet zijn ingedaald.
Hoe ontstaat dit?
Tijdens de zwangerschap ontstaat al in een vroeg stadium in het liesgebied van de foetus een uitstulping van het buikvlies via de buikwand (het lieskanaal). Bij jongetjes zullen hierlangs in een latere fase de zaadbal en de zaadstreng vanuit de buik indalen naar de balzak. Deze indaling kan op verschillende niveaus stoppen. De (eventuele) behandeling is afhankelijk van de mate waarin de zaadbal is ingedaald.
De operatie
De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en vindt plaats in dag opname. Uw kind krijgt algehele narcose. De zaadbal wordt opgezocht met een sneetje in de lies. Met een sneetje in de balzak wordt de zaadbal vastgezet in de balzak.
Uw ontslag uit ons ziekenhuis
Deze operatie gebeurt in dagbehandeling. Uw kind mag alles eten en drinken en uw kind wast zich of doucht zoals u dat gewend bent. U krijgt een afspraak voor op de polikliniek.
Richtlijnen voor eerste dagen na de operatie
Eerste dag
Rust naar behoefte. Zorg er in ieder geval voor voldoende rust. De eerste dag niet in bad of onder de douche. Een wasbeurt bij de kraan met een washand is voldoende. De pleister laat u op de wond.
Tweede dag
De tweede dag mag u wel douchen maar nog niet in bad. De pleister mag eraf. Onder de pleister zitten hechtpleisters. Deze vallen er meestal na een week vanzelf af.
Gedurende 2 weken niet zwemmen of in bad. Douchen mag gewoon. En gedurende 2 weken niet sporten/ rustig aan doen. De hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf.
Mogelijke complicaties
Er kunnen complicaties zijn betreffende de wondgenezing en bloeduitstortingen in het operatiegebied. Er kan zich soms een cosmetisch minder mooi litteken vormen. Een zeer zeldzame maar ernstige complicatie betreft de kans op schade aan de zaadleider of bloedvaten. Dit kan schadelijke effecten hebben op de zaadbal en de vruchtbaarheid.
Bij koorts, roodheid van de wond moet u
contact opnemen, tijdens kantooruren met de polikliniek urologie, 015 - 260 39 43 of buiten kantooruren met de Spoed Eisende Hulp, 015 - 260 38 44.
Bent u verhinderd?
Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk
contact op met de polikliniek urologie.
Contact
Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u
contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.
Meer informatie vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.