Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie
Kindergeneeskunde

Vasthechten van de zaadbal in de balzak

Vasthechten van de zaadbal in de balzak

Orchidopexie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U ontvangt deze folder omdat er besloten is dat uw zoon een ingreep zal ondergaan.
Orchidopexie betekent: het plaatsen van de zaadbal (testis) in de balzak (scrotum). In deze brochure vindt u informatie over deze ingreep.

Wat is er aan de hand?

De zaadbal bevindt zich niet in de balzak en kan daar ook niet door uitwendige massage in gebracht worden. Deze situatie is ongewenst omdat de normale ontwikkeling van de zaadbal wordt bedreigd en daarmee ook de productie van zaadcellen en mannelijke geslachtshormonen. Na de geboorte hebben van de duizend jongens er vier tot zeven één of twee zaadballen die niet zijn ingedaald.

Hoe ontstaat dit?

Tijdens de zwangerschap ontstaat al in een vroeg stadium in het liesgebied van de foetus een uitstulping van het buikvlies via de buikwand (het lieskanaal). Bij jongetjes zullen hierlangs in een latere fase de zaadbal en de zaadstreng vanuit de buik indalen naar de balzak. Deze indaling kan op verschillende niveaus stoppen. De (eventuele) behandeling is afhankelijk van de mate waarin de zaadbal is ingedaald.

De operatie

De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en vindt plaats in dag opname. Uw kind krijgt algehele narcose. De zaadbal wordt opgezocht met een sneetje in de lies. Met een sneetje in de balzak wordt de zaadbal vastgezet in de balzak.

Uw ontslag uit ons ziekenhuis

Deze operatie gebeurt in dagbehandeling. Uw kind mag alles eten en drinken en uw kind wast zich of doucht zoals u dat gewend bent. U krijgt een afspraak voor op de polikliniek.

Richtlijnen voor eerste dagen na de operatie

Eerste dag

Rust naar behoefte. Zorg er in ieder geval voor voldoende rust. De eerste dag niet in bad of onder de douche. Een wasbeurt bij de kraan met een washand is voldoende. De pleister laat u op de wond.

Tweede dag

De tweede dag mag u wel douchen maar nog niet in bad. De pleister mag eraf. Onder de pleister zitten hechtpleisters. Deze vallen er meestal na een week vanzelf af.

Gedurende 2 weken niet zwemmen of in bad. Douchen mag gewoon. En gedurende 2 weken niet sporten/ rustig aan doen. De hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf.Mogelijke complicaties

Er kunnen complicaties zijn betreffende de wondgenezing en bloeduitstortingen in het operatiegebied. Er kan zich soms een cosmetisch minder mooi litteken vormen. Een zeer zeldzame maar ernstige complicatie betreft de kans op schade aan de zaadleider of bloedvaten. Dit kan schadelijke effecten hebben op de zaadbal en de vruchtbaarheid.
Bij koorts, roodheid van de wond moet u contact opnemen, tijdens kantooruren met de polikliniek urologie, 015 - 260 39 43 of buiten kantooruren met de Spoed Eisende Hulp, 015 - 260 38 44.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.Foldernummer: 0803
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien