Ook als u moet dialyseren, heeft u meestal de mogelijkheid op vakantie te gaan. Hieronder informeren we u wat te doen om op vakantie te kunnen. Als uw arts hiervoor toestemming geeft, kunt u op vakantie de dialyse in een ander centrum laten plaatsvinden. Dit kan gebeuren in het binnen- en in het buitenland. Er zijn in binnen- en buitenland verschillende vakantiedialysecentra waar u terechtkunt voor uw dialyse. Probeer uw vakantie tijdig te plannen. Dan is er voldoende tijd om de zaken die nodig zijn voor u te regelen. Op www.nieren.nl is meer informatie te vinden over waar je op moet letten als je als dialyse patiënt op vakantie gaat. Er staan daar ook checklists voor vakantie met chronische nierschade, hemodialyse, peritoneale dialyse en na transplantatie. Deze checklists helpen je bij het organiseren van je vakantie.
Wat moet u doen om op vakantie te kunnen?
- Voordat u uw vakantie boekt, moet u eerst toestemming krijgen van uw nefroloog.
- Neemt u contact op met uw zorgverzekeraar over vergoeding voor de kosten van dialyse in een ander dialysecentrum. U kunt een brief van uw nefroloog krijgen waaraan deze toestemming voor uw vakantie verleent. Neem dus eerst contact op met uw zorgverzekeraar voordat u een vakantiedialyse boekt en vraag precies wat u vergoedt krijgt.
- Wij verzoeken u zelf contact te leggen met het dialysecentrum waar u tijdens u vakantie verblijft. Dit dialysecentrum zal u vragen om medische informatie. Uw verpleegkundige verstrekt deze informatie aan het betreffende centrum. Vaak wil een centrum al voor u komt informatie hebben. Daarom is het handig als u het mailadres van het vakantiecentrum doorgeeft aan uw verpleegkundige. Zo kan er met uw toestemming al vast informatie verzonden worden over uw dialyses.
- Het vervoer van en naar uw vakantiedialysecentrum moet u zelf regelen. U krijgt dit vervoer vaak vergoed van uw zorgverzekeraar. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar.
- U komt mogelijk in aanmerking voor subsidie van de Nierstichting. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. Informatie hierover kunt u verkrijgen bij het maatschappelijk werk van de dialyseafdeling.
- Wij adviseren u te wachten met het boeken van uw vakantie totdat u zeker weet dat u de door u gemaakte kosten vergoed krijgt.
Wat doet de verpleegkundige voor u?
Uw verpleegkundige verstrekt al de nodige informatie aan het vakantiedialysecentrum, zoals laboratoriumuitslagen, medische overdracht en medicijnlijst. Ook neemt uw verpleegkundige met u de periode door wanneer u met vakantie gaat; het kan zijn dat uw dialyseschema afwijkt tijdens uw vakantie. De dialyseverpleegkundige past uw dialyseschema eventueel aan uw vakantie aan. Na uw laatste dialyse bij ons voordat u op vakantie gaat, krijgt u de papieren die u moet meenemen naar uw vakantiedialysecentrum.
Medicatie en vakantie
Zorg dat u altijd een recente medicijnlijst bij u heeft. U kunt deze lijst aan één van de verpleegkundige vragen. Als u naar het buitenland gaat, heeft u ook een medische verklaring nodig voor uw medicijngebruik; dit voorkomt problemen bij de douane. Denk eraan dat u van elk medicijn dat u gebruikt de naam van de werkzame stof bij u heeft. Dat is niet de merknaam, maar de zogeheten generieke naam. Deze is namelijk in het buitenland hetzelfde als in Nederland. Dit staat vermeld op uw medicijndoosje en op uw medicijnlijst.
Wij wijzen u erop dat u tijdig u voorraad thuismedicatie moet controleren. Ook verzoeken wij u uw recepten tijdig aan te vragen.
MRSA en vakantiedialyse
Wat is MRSA?
MRSA is de afkorting voor Meticilline Resistentie Staphylococcus Aureus. MRSA noemen we ook wel de ziekenhuisbacterie. Deze bacterie komt namelijk vooral voor in ziekenhuizen. Personen die de MRSA-bacterie bij zich dragen, zijn daar lang niet altijd ziek van. Meestal verdwijnt de bacterie vanzelf na een aantal weken of maanden. Soms geeft de bacterie wel klachten, zoals een steenpuist.
Bij personen met een verminderde weerstand kan de MRSA-bacterie ernstige ontstekingen veroorzaken. Het gaat om een resistente bacterie, dat wil zeggen dat de bacterie ongevoelig is voor de meeste antibiotica. In ons ziekenhuis besteden wij extra aandacht aan het voorkomen van besmettingen met deze bacterie. Mocht er toch een infectie ontstaan, dan kunnen wij deze goed behandelen met antibiotica.
De kans op MRSA-besmetting in een ziekenhuis in Nederland is zeer klein. Echter, in andere landen is deze kans aanmerkelijk groter. Dit is de reden dat wij onze patiënten die in een buitenlands ziekenhuis zijn behandeld voor of tijdens opname in Reinier de Graaf controleren op MRSA-dragerschap.
MRSA en dialyse
Als u op vakantie gaat, kunt u tijdens de vakantie te maken krijgen met andere buitenlandse ziekenhuizen en/of patiënten uit het buitenland. Reinier de Graaf is er verantwoordelijk voor om te controleren of u de MRSA-bacterie heeft opgelopen. Hiervoor nemen wij op de dialyseafdeling voorzorgsmaatregelen.
Deze maatregelen houden voor u het volgende in:
- Bij binnenkomst op onze afdeling loopt u direct door naar de weegschaal om u te wegen. Daarna loopt u meteen door naar de eenpersoonskamer. Wij verzoeken u zo min mogelijk contact te hebben met andere patiënten.
- Wij dialyseren u op een eenpersoonskamer met gesloten deuren, totdat de kweekuitslagen bekend zijn.
- Wij nemen kweken af van uw neus, keel, perineum en eventueel shunt. Zo nodig nemen wij kweken af van aanwezige wondjes. Deze kweken nemen wij één keer af. U kunt deze kweken in principe ook zelf afnemen. Pas nadat bekend is dat alle kweken negatief (= positief voor u en voor ons) zijn, mag u weer bij onze andere patiënten op de zaal dialyseren.
- Als u bezoekers ontvangt, moet de bezoekers direct na het bezoek ons ziekenhuis verlaten.
- Na de dialyse verzoeken wij u na het wegen direct ons ziekenhuis te verlaten.
Advies
Neem, indien mogelijk, de kweken direct na terugkomst in Nederland, thuis af. De resultaten kunnen dan wellicht vóór de eerste dialyse op de afdeling bekend zijn. De verpleegkundige kan u hiervoor materiaal meegeven.
Langer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis
Als u langer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis bent opgenomen geweest, gelden andere maatregelen. Meldt u zo’n opname bij de dialyseverpleegkundige. Als u binnen Nederland op vakantie gaat, hoeven wij geen voorzorgsmaatregelen te nemen. Geeft u dit dan door aan de dialyseverpleegkundige.
Checklist
U heeft:
- Toestemming van de arts;
- Toestemming van de zorgverzekeraar;
- Het vakantiedialysecentrum benaderd;
- Vervoer geregeld;
- Medische informatie verstrekt aan het vakantiedialysecentrum;
- Het dialyseschema doorgesproken met de verpleegkundige;
- De medicijnlijst aangevraagd bij de verpleegkundige;
- De medische verklaring gebruik medicatie aangevraagd (in geval van vakantie in het buitenland);
- De thuismedicatie gecontroleerd en recepten aangevraagd.
Algemene tips
- Sluit altijd een passende reis-en annuleringsverzekering af.
- Zorg dat u altijd bereikbaar bent tijdens uw vakantie.
- Check voortijdig uw gastdialysecentrum. Is het goed bereikbaar? Is het (zo nodig) toegankelijk voor rolstoelen?
- Verzeker uzelf ervan dat u alles van tevoren goed heeft geregeld. Dat voorkomt teleurstellingen.
Heeft u vragen?
Heeft u nog vragen over vakantie en dialyse, dan kunt u terecht bij onze medewerkers van de dialyseafdeling: 015 - 260 46 86.
Tot slot wensen wij u een fijne en zorgeloze vakantie toe!