Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Intensive Care (IC)

Uw familielid of naaste ligt aan de beademing

Uw familielid of naaste ligt aan de beademing

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door


U krijgt deze informatie omdat uw familielid of naaste op de Intensive Care (IC) ligt. Hij of zij kan tijdelijk niet zelf ademen. De arts heeft daarom besloten om de ademhaling te helpen met een beademingsmachine. We willen u graag informeren over de beademing, de zorg tijdens de beademing en hoe u kunt communiceren met uw familielid of naaste.


De beademingsmachine

De patiënt ademt nu via een beademingsmachine. Deze machine helpt bij het ademen en kan dit, als het nodig is, helemaal overnemen. De machine is via een slang en een buisje (tube) verbonden met de patiënt. Dit buisje gaat via de mond naar de luchtpijp.

Beademing kan een vervelende ervaring zijn voor de patiënt. Om niet alles bewust mee te maken, krijgen patiënten soms medicijnen waardoor ze in slaap zijn. Ook krijgen ze vaak pijnstillers, vooral als ze zelf niet kunnen aangeven of ze pijn hebben. Door deze medicijnen is persoonlijk contact soms moeilijk of zelfs onmogelijk. Veel patiënten herinneren zich later weinig van deze periode. Het bijhouden van een dagboek door familieleden kan dan erg waardevol zijn. Uw familielid of naaste kan later teruglezen wat er tijdens het verblijf op de IC is gebeurd. De IC-verpleegkundige biedt u een dagboek aan.

De verzorging van onze patiënten

De longen maken slijm aan. Dit kan de patiënt door de beademing niet zelf ophoesten. Daarom moet de verpleegkundige dit meerdere keren per dag weghalen. Dit kan de patiënt een sterke hoestprikkel geven en is vaak onprettig. Veel mensen vinden het niet fijn om dit te zien. U kunt dan gevraagd worden even op de gang te wachten.

De patiënt kan ook zelf hoesten, waardoor de beademingsmachine een alarm geeft. Als dit gebeurt, komt de verpleegkundige altijd kijken. Omdat de patiënten niet zelf kunnen bewegen, krijgen ze regelmatig een andere ligpositie. Ook hiervoor kunt u gevraagd worden om even buiten de kamer te wachten.


Eten en drinken

Als iemand aan de beademingsmachine ligt, is normaal eten of drinken niet mogelijk. Patiënten krijgen dan via een slangetje in de maag sondevoeding. Dit is vloeibare voeding met alle benodigde voedingsstoffen. Het lichaam neemt deze voeding op via de maag en darmen. Soms is sondevoeding niet mogelijk, bijvoorbeeld als de darmen na een operatie nog niet werken.

Communicatie met uw familielid of naaste

Als uw familielid of naaste door medicijnen niet wakker lijkt, is het mogelijk dat hij of zij nog wel alles hoort en voelt. U ziet de verpleegkundige dan ook gewoon tegen de patiënt praten. U kunt ook zelf praten of uw familielid aanraken. Als de patiënt wél wakker is, kan hij of zij niet praten door de buis in de luchtpijp, omdat de stembanden niet gebruikt kunnen worden.




Wanneer uw familielid of naaste wakker is, kunt u contact maken door gerichte vragen te stellen. Hij of zij kan dan ‘ja’ knikken of ‘nee’ schudden, of één of twee keer in uw hand knijpen. Als de patiënt goed wakker is en sterker wordt, kunt u ook communiceren door te schrijven of door letters aan te wijzen op een letterbord. Het is makkelijker om trefwoorden te gebruiken in plaats van hele zinnen. De patiënt kan ook letters typen via een speciale app op een iPad. Er is een iPad op de IC aanwezig. Als u deze wilt gebruiken, kunt u dit aan de verpleegkundige vragen.

Geef afleiding

Praat met uw familielid of naaste over dagelijkse dingen van thuis of lees iets voor. Dit zorgt voor afleiding en maakt de wereld iets groter dan alleen de IC. Ook een cd- of mp3-speler met muziek kan een welkome afleiding zijn voor veel patiënten.

Weer zelfstandig ademen

Als de toestand van de patiënt verbetert, zal uw familielid of naaste weer zelf leren ademen. Hoe lang dit duurt, is vooraf niet te zeggen. Uw familielid of naaste zal steeds meer zelf doen, totdat hij of zij weer helemaal zelfstandig ademt. Als dit zover is, wordt de tube verwijderd. In het begin kan de patiënt nog wat hees zijn en mag hij of zij nog niet meteen eten of drinken.

Heeft u vragen?

Wanneer u vragen heeft, beantwoordt de verpleegkundige deze graag.


Foldernummer: 0335
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien