Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Intensive Care (IC)

Uw familielid of naaste ligt aan de beademing

Uw familielid of naaste ligt aan de beademing

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw familielid of naaste op de Intensive Care (IC) afdeling is opgenomen. Hij of zij is tijdelijk niet in staat zelfstandig te ademen. De arts heeft daarom besloten om de ademhaling te ondersteunen met behulp van een beademingsmachine. Wij informeren u graag over de beademing, de verzorging tijdens de beademing en over de communicatie met uw familielid of naaste.

De beademingsmachine

De ademhaling van de patiënt verloopt nu via een beademingsmachine. Deze ondersteunt de ademhaling en kan deze, indien nodig, geheel overnemen. De machine is via een slangensysteem en een buisje verbonden met de patiënt. Dit buisje wordt een tube genoemd. Het is via de mond ingebracht en loopt door tot in de luchtpijp.

Beademen kan voor de patiënt een vervelende ervaring zijn. Om niet alles bewust mee te maken, krijgen patiënten soms medicijnen waardoor zij in een slaap-/sluimertoestand verkeren. Daarnaast krijgen ze vaak pijnstillers (zeker als de patiënt zelf geen pijn aan kan geven). Een nadeel hiervan is dat persoonlijk contact moeilijk of zelfs onmogelijk is. Veel van onze patiënten herinneren zich achteraf weinig van deze periode. Het is gebleken dat het bijhouden van een dagboek door de familieleden zeer waardevol is. Uw familielid of naaste kan op een later tijdstip teruglezen wat er met hem of haar gebeurd is tijdens het verblijf op de IC. De IC-verpleegkundige biedt u een dagboek aan.

De verzorging van onze patiënten

De longen produceren slijm, wat patiënten aan de beademing niet goed zelf op kunnen hoesten. Daarom moet de verpleegkundige dit meerdere malen per dag verwijderen. Het wegzuigen van slijm geeft vaak een zeer sterke hoestprikkel en is voor de patiënt onprettig. Veel mensen vinden het niet prettig het wegzuigen van slijm te zien, u kunt dan ook het verzoek krijgen even op de gang te wachten.
De patiënt kan zelf ook hoesten, waardoor de beademingsmachine kan gaan alarmeren. Als de beademingsmachine alarmeert zal de verpleegkundige altijd komen kijken. Omdat de patiënten niet zelfstandig kunnen draaien/bewegen, krijgen ze wisselligging. Ook hiervoor kunt u het verzoek krijgen om even op de gang of in de familiekamer te wachten.

Eten en drinken

Wanneer iemand aan de beademingsmachine ligt, is normaal eten of drinken niet mogelijk. Patiënten krijgen daarom vaak via een maagsonde sondevoeding. Dit is vloeibare voeding, waarin alle benodigde voedingsstoffen aanwezig zijn. Het lichaam kan deze voeding op normale wijze via de maag en darmen opnemen. Soms is sondevoeding niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de darmen na een operatie nog niet werken, of omdat de darmen om een andere redenen niet met voeding belast kunnen worden.

Communicatie met uw familielid of naaste

Wanneer uw familielid of naaste door toediening van medicijnen niet aanspreekbaar lijkt, is het mogelijk dat hij/zij nog wel alles hoort en voelt. U ziet de verpleegkundige dan ook gewoon praten tegen de patiënt. Ook u kunt uw familielid of naaste gewoon dingen vertellen en aanraken. Wanneer de patiënt wél kan reageren, is praten onmogelijk. Dit komt doordat de tube in de luchtpijp zit en de stembanden niet gebruikt kunnen worden.

Wanneer uw familielid of naaste wakker is, zou u contact kunnen krijgen door gerichte vragen te stellen. Hij/zij kan daarop ‘ja’ knikken of ‘nee’ schudden of één of twee keer in uw hand knijpen. Is de patiënt goed wakker en alweer aangesterkt, dan kunt u ook communiceren door te schrijven of uw familielid of naaste letters laten aanwijzen op een letterbord. Hierbij is het makkelijker om trefwoorden te vormen in plaats van hele zinnen. De patiënt kan ook letters intypen via een speciale app op een iPad. Er is een iPad aanwezig op de IC. Wanneer u deze wilt gebruiken, kunt u deze aan de verpleegkundige vragen.

Geef afleiding

Praat met uw familielid of naaste over de dagelijkse dingen uit uw buurt/thuissituatie of lees hem of haar voor. Dit geeft afleiding en maakt de wereld iets ruimer dan alleen de afdeling IC. Ook een cd- of mp3-speler met muziek blijkt voor veel patiënten een welkome afleiding te zijn.

Weer zelfstandig ademen

Wanneer de toestand van de patiënt verbetert, zal uw familielid of naaste weer zelf moeten leren ademen. Hoelang hij/zij hierover doet, is vooraf niet te zeggen.

Uw familielid of naaste zal geleidelijk meer zelf doen, totdat hij/zij helemaal zelfstandig ademt. Wanneer dit punt bereikt is, kan de tube verwijderd worden. De eerste tijd kan de patiënt nog wat hees zijn. Hij/zij mag nog niet meteen eten of drinken.

Heeft u vragen?

Wanneer u vragen heeft, beantwoordt de verpleegkundige deze graag.


Foldernummer: 0335
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien