Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Geriatrie

Uw bezoek aan onze valkliniek

Uw bezoek aan onze valkliniek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u bent doorverwezen naar onze valkliniek. In deze folder staat wat u kunt verwachten van uw bezoek aan onze valkliniek. Wij hebben een vragenlijst naar u gestuurd via de post. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst ingevuld meeneemt naar onze valkliniek. Als u de vragenlijst niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op via: 015 - 260 50 40. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.15-12.30 uur en 13.15-16.45 uur.

De valkliniek

Op de valkliniek doen wij onderzoek naar de mogelijke oorzaken van vallen. Vaak zijn er meerdere verschillende oorzaken die de kans op vallen vergroten. Meestal gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale oorzaken. Daarom is uitgebreid onderzoek nodig door verschillende specialisten, zoals: een geriater of verpleegkundig specialist, een fysiotherapeut, een geriatrie-verpleegkundige en een verpleegkundige.

Op de valkliniek vinden meerdere onderzoeken plaats. Zoals een bloedonderzoek, een bloeddrukmeting en een hartfilm. Daarom duurt uw bezoek aan onze valkliniek een hele dag. Op deze lange dag, bieden wij u en uw partner of mantelzorger graag koffie/thee en een lunch aan. Ook zorgen wij dat er een bed voor u klaarstaat, dan kunt u even uitrusten als u dat wilt.

Waarom de valkliniek?

Vallen gebeurt onverwachts en de gevolgen kunnen ernstig zijn, zoals een gebroken heup. Wie op oudere leeftijd een keer is gevallen, heeft een grotere kans om nog een keer te vallen als er niets aan de oorzaak wordt gedaan. Een val kan u angstig maken. Hierdoor gaat u misschien minder bewegen, maar minder bewegen maakt de kans op vallen juist groter. De valkliniek helpt u om uw kans op vallen te verkleinen.

Hoe ziet uw dag op de valkliniek eruit?

De dag start om 08.30 uur. U meldt zich op de begane grond in gang C bij het laboratorium om bloed af te laten nemen. U meldt zich met uw patiëntenpas aan bij de aanmeldzuil. Om 08.45 uur wordt u verwacht op afdeling 2J. Deze bevindt zich op de 2de etage van het ziekenhuis in gang J. Afdeling 2J ligt aan het einde van de ziekenhuisgang. Als u slecht ter been bent, dan raden wij u aan om een hulpmiddel te gebruiken zoals een rollator of rolstoel. U wordt op afdeling 2J ontvangen door de verpleegkundige van de afdeling. Hij/zij maakt een hartfilm bij u. Daarna ziet u de geriater of verpleegkundig specialist, de geriatrieverpleegkundige en de fysiotherapeut.

De geriater of verpleegkundig specialist voert een gesprek met u en uw partner of mantelzorger en neemt de medicijnenlijst met u door. Ook zal hij/zij u lichamelijk onderzoeken.
De geriatrieverpleegkundige neemt diverse testen bij u af en zal uw bloeddruk opmeten.
De fysiotherapeut beoordeelt uw mobiliteit (hoe goed u zich kunt bewegen), spierkracht (hoe sterk u bent) en balans (hoe goed u evenwicht kunt houden).

Na de lunch, rond 14.30 uur, heeft u een eindgesprek met de geriater of verpleegkundig specialist. Tijdens dit gesprek krijgt u de resultaten van de onderzoeken. Ook krijgt u een behandel- of preventieplan om ervoor te zorgen dat u in de toekomst niet meer of minder valt. Het kan zijn dat er nog extra onderzoeken gedaan moeten worden. Wij proberen ervoor te zorgen dat al uw vervolgonderzoeken en afspraken op dezelfde dag plaats kunnen vinden.

Wat neemt u mee naar de valkliniek?

Het ziekenhuis heeft lange gangen, als u slecht ter been bent, dan raden wij u aan om een loophulpmiddel te gebruiken zoals een rollator of rolstoel.

Meenemen partner of mantelzorger

Om een goed beeld van u te krijgen, is het belangrijk dat uw partner of mantelzorger meekomt. Als dit niet mogelijk is, dan kunt u iemand anders meenemen die u regelmatig ziet en die u goed kent. Vooral bij het gesprek en het eindgesprek met de geriater of verpleegkundig specialist is de aanwezigheid van uw partner of mantelzorger erg gewenst. Tijdens het geheugenonderzoek kan er aan uw partner of mantelzorger gevraagd worden om de ruimte even te verlaten.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, dan kunt u bellen met 015 - 260 50 40. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.15-12.30 uur en 13.15-16.45 uur.
De locaties van de polikliniek klinische geriatrie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.

Als u toch niet kunt komen op een afgesproken datum, laat ons dit dan alstublieft uiterlijk 24 uur van tevoren weten.


Foldernummer: 0231
Laatst bijgewerkt op: 09-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien