Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Trommelvliessluiting

Trommelvliessluiting

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Er zit een gaatje (perforatie) in uw trommelvlies. Er is besloten om deze perforatie door een operatie dicht te maken (trommelvliessluiting).

Informatie over de operatie

De operatie wordt verricht onder algehele narcose. De operatie duurt ongeveer 60-90 minuten.

Het doel van de operatie is het sluiten van het trommelvlies en daarmee het creëren van een droog en veilig oor. Dit betekent dat het weer mogelijk is om water in het oor te kunnen verdragen zonder dat er een ontsteking ontstaat. Het verbeteren van het gehoor is geen hoofddoel van de operatie, maar vaak zie je door het sluiten van het trommelvlies wel dat het gehoor verbeterd. De kans dat de operatie slaagt (= dat het trommelvlies gesloten blijft) ligt over het algemeen rond de 85-90%. Dit verschil wel per patiënt en omstandigheden (grootte perforatie, oorzaak perforatie etc). e KNO-arts kan via de gehoorgang of achter de oorschelp langs het trommelvlies benaderen, waarna onder microscopisch zicht het gat wordt gesloten. Veelal zal uw KNO-arts hierbij gebruik maken van eigen weefsel. Dit kan fascie (het peeslaagje om elke spier) zijn van een spier boven of achter de oorschelp of kraakbeen of kraakbeenvlies uit de oorschelp.

Risico’s van de operatie

Bij elke operatie zijn risico’s. Bij een trommelvliessluiting is het risico op complicaties erg gering.

Na de operatie

Meestal kunt u de dag van de operatie naar huis. Omdat u onder narcose bent geweest, mag u de eerste 24 uur niet rijden.

Over het algemeen zijn er vlak na de operatie weinig pijnklachten of deze kunnen goed worden bestreden met paracetamol. Het is belangrijk dat u op gezette tijden de Paracetamol inneemt, bijvoorbeeld om 08:00 – 12:00 – 16:00 – 22:00 uur. Dit is om een ‘spiegel’ op de bouwen in het bloed. Dat is belangrijk om de pijnstiller zo goed mogelijk te laten werken en daarmee de pijn acceptabel te houden.
Bij een benadering achter het oor langs zit er na de operatie voor 1 dag een hoofdzwachtel om het hoofd. Er zit zowel bij de benadering via de gehoorgang als achter de oorschelp langs na de operatie een tampon in de gehoorgang en een pleister over het oor. Deze worden 1 week na de operatie verwijderd op de polikliniek.
De eerste week mag het oor niet nat worden. Een controle gehoortest spreken wij meestal niet eerder dan zes weken na de operatie met u af.

Omdat het nieuwe trommelvlies niet kan worden gehecht, maar wordt vastgeplakt, is het van belang na de operatie tot 6 weken geen druk op het hoofd te zetten. Kortom: niezen met de mond open, niet de neus snuiten en niet vliegen, duiken en sporten. Anders bestaat het risico dat het nieuwe vlies verschuift en niet goed aangroeit.
In de eerste weken na de operatie kan u allerlei geluiden/ ploppen/ kraken en dergelijk in het oor horen, dit is normaal.

Contact

Neem contact op wanneer de lichaamstemperatuur, ondanks paracetamol hoger, is dan 38,5 graden.
Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website www.reinierdegraaf.nl.
Meer informatie over ooroperaties vindt u op de website van de KNO-vereniging https://www.kno.nl/patienten-informatie/oor/ooroperatie/.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 1001
Laatst bijgewerkt op: 12-03-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien