Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde
Poli kindergeneeskunde

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder omdat uw kind binnenkort naar ons ziekenhuis komt voor een kleine ingreep: het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Soms halen we ook gelijk de neusamandel weg. De KNO-arts heeft dit van tevoren met u besproken. U krijgt ook informatie over het verwijderen van de neusamandel mee.

Hoe werkt een oor?

Het oor helpt ons om geluiden te horen en bestaat uit drie delen:
Geluid is een trilling in de lucht. Deze trilling komt via de gehoorgang bij het trommelvlies, dat de trilling doorgeeft aan drie kleine botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze botjes geven de trilling door aan het binnenoor, waar het geluid naar de hersenen gaat. Het middenoor is onder normale omstandigheden gevuld met lucht, die dezelfde druk en samenstelling heeft als de buitenlucht. De druk wordt onder controle gehouden via de buis van Eustachius. Waarom de buis van Eustachius, vooral op jonge leeftijd, vaak niet goed werkt, is niet precies bekend.

Leuk om te kijken; Klokhuis 'oorbuisjes'.
Voor meer uitleg kunt u ook kijken bij https://www.thuisarts.nl/trommelvliesbuisjes/mijn-kind-krijgt-trommelvliesbuisjes.

Waarom trommelvliesbuisjes?

Binnenoor

Als de buis van Eustachius niet goed werkt, ontstaat er onderdruk in het middenoor en kan het gevuld raken met vocht. Dit zorgt voor een drukkend gevoel, pijn en gehoorverlies. Trommelvliesbuisjes helpen door lucht in het middenoor te laten en vocht weg te laten lopen.

Hoe Werkt de Behandeling?

Voorbereiding op de Operatie

Wat neemt u mee?

Doe bij uw kind makkelijk zittende kleding aan, zoals een joggingpak of pyjama (geen onesie). Vergeet niet een schone pyjama en de lievelingsknuffel mee te nemen.

De opnamedag van uw kind

Let op: Vanwege mogelijke blootstelling aan narcosegassen kunnen zwangeren niet mee naar de operatieafdeling.


Na de operatie

Complicatie loopoor

Het kan gebeuren dat uw kind een loopoor krijgt na de plaatsing van trommelvliesbuisjes. Hierbij komt er vocht uit het oor, dat in de oorschelp kan verzamelen of een vlek op het hoofdkussen kan achterlaten. Dit vocht kan stinken, geel van kleur zijn en soms wat bloed bevatten. Dit is anders dan oorsmeer, dat bruin is en de consistentie van pindakaas heeft.

Oorzaken van een Loopoor

Een loopoor ontstaat meestal door een middenoorontsteking, vaak als gevolg van een verkoudheid. Bij een middenoorontsteking raakt het slijmvlies van het middenoor ontstoken, waardoor er vocht achter het trommelvlies ontstaat. Dit vocht kan via het trommelvliesbuisje in de gehoorgang lopen en zichtbaar worden.

Wat te Doen bij een Loopoor

Het is belangrijk om goed op te letten en bij twijfel altijd de polikliniek te raadplegen.

Druppelen van het oor

Als het oor na 3 dagen nog loopt, is het verstandig het oor te druppelen met een antibiotische oordruppel die u op recept via uw huisarts of via onze polikliniek kunt krijgen. Voordat u de druppel in het oor doet, kunt u de gehoorgang iets droger maken. Dat doet u door het puntje van een opgerolde tissue voor in de gehoorgang te leggen. Zo kunt u vocht opnemen in de tissue. De druppels vermengen zich echter ook met het vocht en hebben zonder dat u het oor droog maakt ook een goede werking.

Op de bijsluiter van deze druppels staat vermeld dat u het niet mag toedienen bij een oor waar een gaatje in het trommelvlies zit (dus ook een buisje). U mag het oor echter gerust druppelen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een oordruppel absoluut niet schadelijk is voor het oor. Druppel het oor minimaal zeven dagen, ook al is het na enkele dagen alweer droog. Hiermee voorkomt u dat de infectie toch weer de kop opsteekt. Is het oor na een week druppelen nog niet droog, belt u dan de polikliniek voor een afspraak: 015 - 260 42 42.

Controleafspraak

Binnen 6 weken zal de doktersassistente van de poli telefonisch contact met u opnemen. Heeft uw kind tussendoor klachten, zoals pijn, slecht horen of een loopoor, neemt u dan contact op met de poli. Soms moeten kinderen vaker op controle komen, bijvoorbeeld kinderen met taal- of spraakproblemen.

De verwerking van de operatie van uw kind

Hoe een kind de operatie ervaart, verschilt per kind. Het kan voorkomen dat uw kind na de operatie snel geïrriteerd raakt of 's nachts onrustig slaapt, weer gaat bedplassen of meer aandacht vraagt. U kunt uw kind het beste helpen door hiervoor begrip te tonen. In het algemeen adviseren wij eventuele vragen van uw kind eerlijk te beantwoorden en er eventueel spelenderwijs op in te gaan.

De Wet geneeskundige behandeling overeenkomst (WGBO)

De Wet geneeskundige behandeling overeenkomst schrijft voor dat een arts voor een behandeling of een onderzoek van een minderjarig kind de toestemming van de ouders nodig heeft. Ouders hebben recht op alle informatie die nodig is om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Ook kinderen hebben recht op informatie, ongeacht hun leeftijd. Naar gelang de leeftijd van het kind of naarmate een kind meer heeft meegemaakt, doen ouders en hulpverleners er goed aan ook naar de mening van het kind te luisteren. Voor kinderen van twaalf tot zestien jaar geldt dat een arts voor een behandeling of onderzoek toestemming nodig heeft van het kind en van de ouders. Meer informatie leest u in onze patiënteninformatie WGBO: wie beslist? Jij, je ouders of samen?

Contact

Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website www.reinierdegraaf.nl. Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft op 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer
015 - 260 30 60.


Foldernummer: 1036
Laatst bijgewerkt op: 10-10-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien