Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij volwassenen

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij volwassenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort trommelvliesbuisjes krijgt. Dit is een kleine ingreep waarvoor u even naar ons ziekenhuis moeten komen. U leest hieronder meer over de ingreep. Soms verwijderen wij tegelijkertijd ook de neusamandel. De KNO-arts heeft dit dan van tevoren met u besproken en u ontvangt ook onze informatie over Neusamandelen verwijderen.

Hoe werkt een oor?

Het oor zorgt ervoor dat we geluid kunnen horen. Het oor is onder te verdelen in: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor (zie de tekening). Geluid is een luchttrilling. De trilling komt via de gehoorgang aan bij het trommelvlies, dat de trilling doorgeeft aan een keten van gehoorbeentjes. Dit zijn drie zeer kleine, met gewrichtjes aan elkaar zittende botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. De gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies: het middenoor. De geluidstrilling wordt uiteindelijk doorgegeven aan het eigenlijke gehoorzintuig: het binnenoor of slakkenhuis. Dit geeft het geluid door naar de hersenen. Het middenoor is onder normale omstandigheden gevuld met lucht, die dezelfde druk en samenstelling heeft als de buitenlucht. De druk wordt gehandhaafd via de buis van Eustachius. Waarom de buis van Eustachius, vooral op jonge leeftijd, vaak niet goed werkt, is niet precies bekend.

Waarom trommelvliesbuisjes plaatsen?

Werkt de buis van Eustachius niet goed, dan ontstaat er onderdruk in het middenoor, waardoor het trommelvlies naar binnen wordt getrokken. Hierdoor raakt het middenoor gevuld met vocht. Klachten die hiermee samenhangen zijn: een drukkend gevoel in het oor en soms (hevige) pijn. Ook treedt er gehoorverlies op, omdat de geluidstrillingen door het vocht gedempt worden.

Om het vocht uit het middenoor te halen en te houden, plaatsen wij trommelvliesbuisjes. Deze kleine siliconen buisjes zetten we met behulp van een microscoop in het trommelvlies. Door de opening in het buisje kan er lucht in het middenoor komen en eventueel vocht weglopen, zodat alles weer normaal kan functioneren.

De buisjes zijn zo’n 2-3 mm groot. Ze zijn niet zichtbaar van buiten. Ze verschuiven zelden en groeien er meestal na enkele maanden uit. Het trommelvlies sluit zich daarna zelf. Als de klachten terugkomen, kan het nodig zijn om opnieuw buisjes in te brengen.
Binnenoor

Wanneer standaardbuisjes zijn geplaatst, blijven deze gemiddeld zes tot negen maanden zitten. Ze groeien vanzelf uit het trommelvlies waarna in de meeste gevallen het trommelvlies zich spontaan weer sluit. U zult de buisjes niet altijd zien, omdat ze zo’n 2 - 3 millimeter groot zijn. In een aantal gevallen zullen de buisjes korter dan zes maanden blijven zitten, soms juist ook langer.


Mogelijke complicaties

Bij iedere operatie is er sprake van enig risico. In dit geval is het voornaamste risico een loopoor of dat het trommelvlies niet dichtgroeit als het buisje weer het trommelvlies is uitgegroeid (een kans van 1 procent). Verder bestaat er een kleine kans op gehoorverlies.

Preoperatief spreekuur

U krijgt een telefonische afspraak met de anesthesist die uitleg geeft over de verdoving en de pijnbestrijding.

De opnamedatum

Het opnamebureau belt u na de POS-afspraak om de opnamedatum in te plannen. Als deze datum niet uitkomt, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling opname en de polikliniek KNO. Aan het eind van deze folder vindt u de telefoonnummers.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. De anesthesioloog heeft hierover verteld in de POS-afspraak. Meer informatie over het nuchterbeleid vindt u in de patientenfolder Nuchterbeleid volwassenen vanaf 16 jaar

Wat neemt u mee?

Doe makkelijk zittende kleding aan, bijvoorbeeld een joggingpak of pyjama (maar geen onesie).

De opnamedag

U hoort van het opnamebureau waar en hoe laat u zich moet melden.

Pijnmedicatie

Na ontslag nog pijnklachten? Dan is het raadzaam om de afgesproken pijnmedicatie (meestal is dit paracetamol) nog tot 48 uur na de ingreep en op vaste tijden toe te dienen.

Complicatie loopoor

U kan een loopoor krijgen. Er komt dan vocht uit het oor dat een plasje vormt in de oorschelp en/of een vlek geeft op het hoofdkussen. Het vocht kan stinken, geel van kleur zijn en soms wat vermengd zijn met bloed. Oorsmeer daarentegen is bruin en heeft de consistentie van pindakaas. Dit is dus geen loopoor. Een loopoor ontstaat als gevolg van een middenoorontsteking. Dit is een ontsteking van het middenoorslijmvliesen is meestal een gevolg van een gewone verkoudheid. Achter het trommelvlies ontstaat dan vocht wat via het trommelvliesbuisje direct de gehoorgang inloopt en daarna zichtbaar is. U kunt een loopoor gerust drie dagen aankijken. Meestal gaat de oorontsteking spontaan over en stopt het loopoor.
Bij koorts boven 38.5 graden, pijn, roodheid of zwelling van het oor moet u gelijk contact opnemen met de polikliniek.

Druppelen van het oor

Als het oor na 3 dagen nog loopt, is het verstandig het oor te druppelen met een antibiotische oordruppel die u op recept via uw huisarts of via onze polikliniek kunt krijgen. Voordat u de druppel in het oor doet, kunt u de gehoorgang iets droger maken. Dat doet u door het puntje van een opgerolde tissue voor in de gehoorgang te leggen. Zo kunt u vocht opnemen in de tissue. De druppels vermengen zich echter ook met het vocht en hebben zonder dat u het oor droog maakt ook een goede werking. Op de bijsluiter van deze druppels staat vermeld dat u het niet mag toedienen bij een oor waar een gaatje in het trommelvlies zit (dus ook een buisje). U mag het oor echter gerust druppelen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een oordruppel absoluut niet schadelijk is voor het oor. Druppel het oor minimaal zeven dagen, ook al is het na enkele dagen alweer droog. Hiermee voorkomt u dat de infectie toch weer de kop opsteekt. Is het oor na een week druppelen nog niet droog, belt u dan de polikliniek voor een afspraak: 015 - 260 42 42. Het oor moet droog blijven zolang het loopt. Dus uitkijken met douchen of in bad gaan en niet zwemmen.

Tijdens het zwemmen

Je mag zwemmen met buisjes. Soms hebben mensen last van water op het buisje. Dan kan een oordopje helpen. Deze oordoppen kunt u laten aanmeten bij de audicien (de hoortoestellenwinkel). Overigens kunnen watjes die door vaseline vet zijn gemaakt vaak hetzelfde resultaat geven. Er is nooit wetenschappelijk bewijs gevonden dat mensen die geen dopjes dragen tijdens het zwemmen meer oorontstekingen hebben dan mensen die ze wel dragen.

Controleafspraak

De KNO arts beslist wanneer en of de patient na OK terug moet komen of een telefonisch consult krijgt. Dit wordt ingepland door de poli KNO.

Contact

Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website www.reinierdegraaf.nl.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60


Foldernummer: 0422
Laatst bijgewerkt op: 29-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien