Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Trial Without Catheter in dagbehandeling

Trial Without Catheter in dagbehandeling

TWOC

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Recent heeft u een katheter op de polikliniek gekregen of bent u met katheter uit het ziekenhuis ontslagen. De uroloog heeft met u besproken wanneer deze katheter weer wordt verwijderd. De hierbij behorende procedure wordt een mictie-observatie of TWOC (Trial Without Catheter) genoemd, oftewel observeren hoe het plassen gaat nadat de katheter is verwijderd. Voor deze observatie wordt u een dagdeel opgenomen op de afdeling dagbehandeling. In deze folder vindt u meer informatie hierover.

Voorbereiding thuis

Voor de TWOC is geen speciale voorbereiding nodig.
Als u de volgende medicijnen gebruikt, moet u deze 1 dag voor uw afspraak niet meer innemen:
Tamsulosine/Solifenacine (Vesomni) mag wel doorgebruikt worden.

Verloop van de dag

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij aanmeldzuil van de dagbehandeling (4e verdieping, gang E). U wordt meegenomen door de verpleegkundige voor een intakegesprek, zij bespreekt ook met u het verloop van uw opname.
Hierna zal de katheter worden verwijderd. U urineert tijdens de opname in een urinaal. Nadat u 2x geurineerd heeft zal de verpleegkundige een echo van de blaas (bladderscan) maken om te beoordelen hoeveel urine er achterblijft in de blaas na het urineren.
Mocht er teveel urine achterblijven in de blaas, dan kan dit betekenen dat u de katheter teruggeplaatst krijgt. Anders mag u met ontslag.

Het kan voorkomen dat u ook een afspraak heeft met de uroloog, u wordt dan naar de polikliniek Urologie gebracht voor uw afspraak, waarna u met ontslag mag.

Tips/ Adviezen


Contact opnemen

Bij de volgende verschijnselen raden wij aan om contact op te nemen met de polikliniek urologie, 015 - 260 39 43, of, buiten werktijden en in het weekend, met de Spoedeisende Hulp (SEH), 015 -260 38 44:

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0817
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien