Recent heeft u een katheter op de polikliniek gekregen of bent u met katheter uit het ziekenhuis ontslagen. De uroloog heeft met u besproken wanneer deze katheter weer wordt verwijderd. De hierbij behorende procedure wordt een mictie-observatie of TWOC (Trial Without Catheter) genoemd, oftewel observeren hoe het plassen gaat nadat de katheter is verwijderd. Voor deze observatie wordt u een dagdeel opgenomen op de afdeling dagbehandeling. In deze folder vindt u meer informatie hierover. Voorbereiding thuis
Voor de TWOC is geen speciale voorbereiding nodig.
Als u de volgende medicijnen gebruikt, moet u deze 1 dag voor uw afspraak niet meer innemen:
- Oxybutinine (Dridase)
- Solifenacine (Vesicare)
- Mirabegron (Betmiga)
- Tolterodine (Detrusitol)
- Darifenacine (Emselex)
- Fesoterodine (Toviaz)
Tamsulosine/Solifenacine (Vesomni) mag wel doorgebruikt worden.
Verloop van de dag
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij aanmeldzuil van de dagbehandeling (4e verdieping, gang E). U wordt meegenomen door de verpleegkundige voor een intakegesprek, zij bespreekt ook met u het verloop van uw opname.
Hierna zal de
katheter worden verwijderd. U urineert tijdens de opname in een urinaal. Nadat u 2x geurineerd heeft zal de verpleegkundige een echo van de blaas (bladderscan) maken om te beoordelen hoeveel urine er achterblijft in de blaas na het urineren.
Mocht er teveel urine achterblijven in de blaas, dan kan dit betekenen dat u de
katheter teruggeplaatst krijgt. Anders mag u met ontslag.
Het kan voorkomen dat u ook een afspraak heeft met de uroloog, u wordt dan naar de polikliniek Urologie gebracht voor uw afspraak, waarna u met ontslag mag.
Tips/ Adviezen
- Het is belangrijk om goed te drinken, dat wil zeggen een aantal glazen extra dan dat u gewend bent. Forceer het drinken niet. Een handige leidraad is om bij elke kop koffie of thee wat u drinkt een extra glas water te drinken.
- Probeer zoveel mogelijk afleiding te vinden, u kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld lezen, puzzelen of wandelen. U hoeft niet bij uw bed te blijven, u mag (iom de verpleegkundige) rondwandelen in het ziekenhuis. Op deze manier ontspant u zo goed mogelijk.
- Na het verwijderen van de katheter is de blaas leeg, deze heeft tijd nodig om zich weer te vullen. U hoeft pas na 2 á 3 uur aandrang te krijgen.
- Bij de eerste aandrang lukt het niet altijd gelijk, probeer het dan later nog eens. Neem verder te tijd om te urineren, ga eventueel zitten, niet persen.
- Door het langer dragen van de katheter kan het zijn dat de plasbuis wat geïrriteerd is, daarom kunt u na het verwijderen van de katheter een branderig/schrijnend gevoel inde plasbuis hebben. U kunt hiervoor zo nodig Paracetamol vragen.
Contact opnemen
Bij de volgende verschijnselen raden wij aan om
contact op te nemen met de polikliniek urologie, 015 - 260 39 43, of, buiten werktijden en in het weekend, met de Spoedeisende Hulp (SEH), 015 -260 38 44:
- Wanneer u bij controle op de afdeling dagverpleging goed kon urineren en niet te veel urine in de blaas achterhield, maar u merkt in de loop van de dag dat het urineren toch niet goed gaat of u kunt helemaal niet meer urineren.
Bent u verhinderd?
Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk
contact op met de polikliniek urologie.
Contact
Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u
contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.
Meer informatie vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.