Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Trial Without Catheter

Trial Without Catheter

TWOC

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Recent heeft u een katheter op de polikliniek gekregen of bent u met katheter uit het ziekenhuis ontslagen. De uroloog heeft met u besproken wanneer deze katheter weer wordt verwijderd. De hierbij behorende procedure wordt een mictie-observatie of TWOC (Trial Without Catheter) genoemd, oftewel observeren hoe het plassen gaat nadat de katheter is verwijderd.
Deze observatie wordt poliklinisch gedaan, wat inhoudt dat ’s morgens bij u de katheter wordt verwijderd en u ’s middags terugkomt op de poli voor controle.
In deze folder vindt u meer informatie hierover.


Voorbereiding thuis

Voor de TWOC is geen speciale voorbereiding nodig.
Als u de volgende medicijnen gebruikt, moet u deze 1 dag voor uw afspraak niet meer innemen:
Tamsulosine/Solifenacine (Vesomni) mag wel doorgebruikt worden.

Verloop van de dag

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de polikliniek Urologie. Het verwijderen van de katheter wordt gedaan door de verpleegkundige of doktersassistente. Na het verwijderen van de katheter mag u weer naar huis toe.
In sommige gevallen mag de katheter in de thuissituatie verwijderd worden, bijvoorbeeld als u thuiszorg ontvangt of bij de huisarts. Dit wordt vooraf met u besproken.

’s Middags meldt u zich weer op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Urologie. De verpleegkundige/ doktersassistente zal u vragen hoe het urineren vandaag gegaan is en laat u nog een keer uitplassen. Vervolgens wordt er een echo van de blaas (bladderscan) gemaakt om te beoordelen hoeveel urine er achterblijft in de blaas na het urineren.
Mocht er teveel urine achterblijven in de blaas, dan kan dit betekenen dat u de katheter teruggeplaatst krijgt. Anders mag u nadien weer naar huis.
Het kan voorkomen dat u een combinatie afspraak heeft met de uroloog, u komt dan eerst bij de verpleegkundige/dokterassistente voor de echo van de blaas en vervolgens bij de uroloog voor evaluatie.

Tips/ Adviezen

Wanneer moet u contact opnemen

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 0816
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien