U ontvangt deze informatie, omdat u traanklachten heeft, wat veel voorkomt. U leest hier over twee ingrepen om het tranen te verhelpen. U kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen als u nog aanvullende vragen heeft.
Traanklachten komen veel voor. Vaak komt het tranen door irritatie van de ogen, waardoor extra traanvocht wordt geproduceerd wat dan overloopt omdat de afvoer niet genoeg is. Behandeling met kunsttranen (oogdruppels /-gels) en regelmatig reinigen van de ooglidranden is dan de oplossing: door de verbetering van het traanvocht neemt de irritatie en de overproductie van het traanvocht af. Soms komt tranen door afwijkingen aan de oogleden; oogleden of wimpertjes kunnen te los tegen het oog aanliggen, of naar binnen of buiten krullen. Een operatie aan het ooglid kan het tranen dan verhelpen.
Het tranen kan ook komen door afwijkingen aan de traanwegen, de buisjes die het traanvocht naar de neusholte brengen. Dit is een systeem van dunne buisjes die vanaf de traanpuntjes aan de rand van de oogleden via de traanzak naar de neus lopen. Als de ogen knipperen pompt de traanzak het vocht naar de neus. Afsluitingen hierin veroorzaken tranende ogen, en kunnen met operaties verholpen worden. Door de trage traanafvoer kunnen ontstekingen (dacryocystitis) of slijmophopingen (mucocele) optreden, dit kan ook een reden zijn om te opereren.
Externe Dacryocystorhinostomie onder narcose
Bij volwassenen kan tranen optreden doordat het traanbuisje (traanzakje) nauwer wordt. Hierbij gaat het om een verstopping lager in de traanbuis; deze loopt onderhuids aan de zijkant van de neus. Meestal komt het met de leeftijd, soms na een letsel of operatie van de neus(-holte). Bij de exDCR operatie maakt de oogarts een snede in de huidplooi aan de neuszijde onder het oog. Van hieruit wordt een verbinding van de traanbuis, door het neusbot, naar de neusholte gemaakt zodat de tranen de te smalle traanbuis niet meer door hoeven. Hierbij wordt meestal ook een slangetje aangebracht om dichtgroeien te voorkomen en om te zorgen dat de dunne traankanaaltjes gestrekt blijven verlopen. Hechtingen worden na een week verwijderd.
Voorafgaand aan de exDCR operatie wordt een pre-operatief (POS) onderzoek afgesproken, daarna wordt u opgebeld om de operatie af te spreken. Na de operatie worden controles afgesproken bij de oogarts. Het slangetje wat bij het oog uit de traanbuisjes komt wordt na 1-2 maanden verwijderd door de oogarts; soms valt het uit of verdwijnt vanzelf. Soms komt een slangetje naar buiten bij het oog; knip het dan niet door en trek er niet aan. Neem
contact op met de poli oogheelkunde zodat de oogarts er naar kan kijken
Endonasale Dacryocystorhinostomie onder narcose
Bij deze operatie wordt een opening gemaakt van het bovenste, intacte deel van de traanbuis, naar de neusholte, zodat de tranen het afgesloten deel van de traanzak kunnen omzeilen. De KNO arts verwijdert een stukje bot en slijmvlies in de neusholte zodat deze verbinding ontstaat. Daarna wordt in deze opening een slangetje gehangen. De oogarts verwijst u voor deze operatie naar de KNO afdeling; hier worden afspraken gemaakt voor pre-operatief onderzoek (POS) en u wordt voor de operatie opgeroepen. Na de operatie worden controles afgesproken zowel bij de oogarts als bij de KNO arts. Het slangetje wordt na 1-2 maanden verwijderd door de KNO arts. Knip het slangetje / elastiekje wat bij het oog uit de traanbuisjes komt niet door en trek er niet aan. De KNO arts kan het weer strak trekken vanuit de neus, op de polikliniek KNO.
Nazorg
- Snuit uw neus niet in de week na de operatie om zwelling van de huid te voorkomen.
- Drink geen warme dranken in de week na de operatie.
- Gebruik na de operatie 3x per dag een druppel Tobradex in het geopereerde oog (of ogen). Ga door tot twee weken na de operatie.
Slagingskans en risico’s
Traanweg operaties zijn relatief veilig. De DCR operaties hebben een slagingskans van ruim 80%. Het is dus mogelijk dat uw ogen blijven tranen na een probleemloos uitgevoerde operatie, en dat het tranen pas verholpen wordt na meerdere operaties. Als de operatie niet geslaagd is kan hij herhaald worden waarbij een grotere opening gemaakt wordt. In moeilijkere gevallen moet soms een buisje van Jones worden geplaatst, een operatie die een uiteindelijke oplossing kan bieden maar ook soms herhaald moet worden. Complicaties, zoals bloedingen en infecties, met eventueel gevolgen voor de ogen of de schedelholte, zijn zeldzaam. In de eerste 2 weken treedt soms een lastige bloedneus op die door een arts moet worden getamponneerd.
Internet links
Dcr operatie
www.oogkliniek.be/Traanwegchirurgiewww.umcn.nl/Informatiefolders/7001-Traanwegoperatie-i.pdfwww.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/tranende_ogen/www.ziekenhuis.nl/forum/oogheelkunde/traanbuisontsteking/item18899eyewiki.aao.org/Dacryocystorhinostomy Heeft u vragen?
Contact
Vragen over deze folder of een verzoek om meer informatie kunt mailen naar oogheelkunde@rdgg.nl.
Als u uw afspraak wilt wijzigen belt u met polikliniek oogheelkunde van het Reinier de Graaf ziekenhuis: 015 - 260 40 90. Bellen om uw afspraak te wijzigen kan maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.