Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Tranen bij kinderen tot 4 jaar: sondage operatie

Tranen bij kinderen tot 4 jaar: sondage operatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U ontvangt deze informatie, omdat bij uw kindje soms één of beide oogjes blijven tranen. U leest hierin over de aandoening, de ingreep. U kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen als u nog aanvullende vragen heeft.


Bij kinderen tot 4 jaar (soms ouder) blijven soms één of beide oogjes tranen. De ogen zien er nat uit, vaak is er ingedroogd traanvocht dat op pus lijkt. Soms is er ook werkelijk pus in de traanbuis aanwezig wat naar buiten komt na drukken op het traanzakje. Gebruik van antibiotica druppels is soms nodig, maar meestal is het voldoende om met gewoon kraanwater en een tissue schoon te maken.
De oorzaak van tranende ogen bij kinderen is meestal een verstopping van de traanzak, die in het eerste levensjaar een grote kans heeft om vanzelf open te gaan. Dit wordt bespoedigd door enkele keren per dag met een vinger te masseren: zet de vingertop tussen het oog en de neus en druk stevig terwijl de vingertop richting de neusvleugel glijdt. Opereren in het eerste levensjaar is in ongecompliceerde gevallen niet nodig gezien de hoge kans op spontane genezing. Na dit eerste jaar kan nog steeds spontane opening van de traanzak optreden maar moet ook rekening gehouden worden met een totale verstopping van de traanzak of een afsluiting elders in het afvoersysteem. Daarom adviseren we om vanaf de leeftijd van 9-12 maanden te behandelen.

Ingreep

Bij uw kind wordt onder narcose een dun metalen draadje in de traanpuntjes gebracht en geprobeerd dit tot in de neus te schuiven. Er kan ook water doorgespoten worden om te zien of passage mogelijk is, eventueel een kleurstof. Soms wordt een slijmvliesschelpje binnen in de neus van de afvoeropening afgebogen om de passage te verbeteren. De ingreep is deels een onderzoek, om te weten te komen wat de oorzaak van het tranen is, en deels een behandeling, bedoeld om het tranen te verhelpen, en wordt door de oogarts, eventueel samen met een KNO-arts gedaan. De eerste operatie blijft meestal beperkt tot alleen doorprikken van de traanbuizen, dit is weinig ingrijpend en heeft een redelijke slagingskans. Complicaties treden zelden op. Na de operatie wordt een paar maanden gewacht of de klachten verdwijnen of terugkomen. Bij blijvende klachten is herhalen van de sondage, of een tweede, grotere ingreep nodig.

Nadat een afspraak is gemaakt voor een sondage wordt een pre-operatief onderzoek afgesproken. Dit dient om te weten of veilig narcose gegeven kan worden. U wordt telefonisch benaderd als de datum van de operatie bekend is. Houd uw kind nuchter (geen eten of drinken) op aanwijzing van het pre-operatief onderzoek. De sondage gebeurt in dagbehandeling, dus uw kind kan na een paar uur weer mee naar huis. De oogarts geeft vooraf een recept voor antibiotica oogdruppels mee, u dient deze toe vanaf de operatiedag.

Nacontrole

U krijgt een afspraak met de oogarts na vier weken; als alles naar tevredenheid verloopt kan dit telefonisch. Als er bijzonderheden tijdens de ingreep zijn wordt dit na de operatie met u besproken; als er iets is na de operatie wat u niet vertrouwt neem dan contact op met de poli oogheelkunde.

Leefregels

Na de operatie mag uw kind 2 weken niet zwemmen.

Heeft u vragen?



Contact
Vragen over deze folder of een verzoek om meer informatie kunt mailen naar oogheelkunde@rdgg.nl.
Als u uw afspraak wilt wijzigen belt u met polikliniek oogheelkunde van het Reinier de Graaf ziekenhuis: 015 - 260 40 90. Bellen om uw afspraak te wijzigen kan maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.




Foldernummer: 0668
Laatst bijgewerkt op: 08-01-2025


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien