Tips en informatie bij het stoppen met roken
Tips en informatie bij het stoppen met roken
U rookt, maar u denkt erover na om te gaan stoppen. Hoe doet u dat? Hoe houdt u het vol als u eenmaal gestopt bent? Stoppen met roken is niet eenvoudig omdat er meestal sprake is van zowel een lichamelijke alsook een geestelijke verslaving.
De lichamelijke verslaving en stoppen met roken
Nicotine is een stofje dat in de hersenen zorgt voor het vrijkomen van dopamine. Dopamine geeft een aangenaam en kalm gevoel. Zodra de dopaminespiegel weer daalt ontstaat er prikkelbaarheid, een onrustig gevoel en stress (ontwenningsverschijnselen). Dit is de lichamelijke verslaving en hier heeft het lichaam 3 maanden voor nodig om deze verslaving te overwinnen.
De geestelijke verslaving en stoppen met roken
Roken is ook een gewoonte. Het zit in uw dagpatroon en het veranderen van die gewoontes kan helpen om het rookgedrag eruit te slijten. De meest gebruikte voorbeelden zijn om in de ochtend eerst te douchen, aan te kleden en wat te eten en daarna pas koffie te drinken of na het avondeten gelijk iets anders te gaan doen zoals afwassen. Ook een nieuwe bezigheid of hobby is een goed hulpmiddel, het leidt u af en omdat het nieuw is hoort de sigaret er niet vanzelf bij. Meer bewegen zoals een wandeling levert ook een goede bijdrage aan het overwinnen van de geestelijke verslaving.
De 5-minuten regel bij het stoppen met roken
Wanneer het dopamine-niveau in de hersenen daalt geeft het lichaam een seintje om te roken. U ervaart dit als onrust, prikkelbaarheid. Wanneer u hieraan toegeeft en een sigaret opsteekt dan stijgt het dopamine niveau weer. Bij het stoppen is het de kunst om deze gevoelens van onrust te negeren. U zult dan merkten dat dit gevoel binnen 5 minuten wegebt. De eerste periode van het stoppen zullen die gevoelens vaker en intenser optreden, maar na verloop van tijd worden die momenten steeds minder.
Uw bloedsuiker en stoppen met roken
Het helpt soms om af en toe een snoepje of twee (dextro) druivensuikers te nemen. Iedere sigaret geeft namelijk een hogere bloedsuiker. Uw bloedsuiker kan door het stoppen lager worden en dit kan weer aanleiding geven om toch te roken.
Voor mensen met diabetes geldt dat zij hun bloedsuiker in de eerste weken van het stoppen extra moeten (laten) controleren. Overleg dit met uw behandelend arts.
Uw stoelgang en stoppen met roken
Tabak versnelt de stofwisseling. Wanneer u niet meer rookt kan het zijn dat u problemen krijgt met de stoelgang, omdat de stofwisseling trager gaat. U kunt dit voorkomen door tijdens de eerste periode dat u stopt met roken 5 glazen water extra te drinken per dag.
Uw gewicht en stoppen met roken
Door de vertraagde stofwisseling kan het zijn dat uw gewicht iets toeneemt. Ook kan het zijn dat u meer eet door verbetering van de geur en smaak. Let op wat u eet en snoept. Houdt u aan 3 maaltijden en 3 gezonde tussendoortjes per dag om de darmen op gang te houden. U kunt de sigaret vervangen door gezonde snacks zoals mueslireep, rauwkost, fruit, gedroogde vruchten en doppinda’s.
Koffie en stoppen met roken
Wanneer u gestopt bent met roken en nog evenveel koffie als daarvoor blijft drinken, kunt u last krijgen van trillen. Dit kan veroorzaakt worden door teveel cafeïne. Cafeïne wordt door de sigaret sneller afgebroken. Minder koffie drinken na het stoppen met roken kan dit trillen voorkomen. Er zit ook cafeïne in cola en energiedrankjes.
Longklachten en stoppen met roken
Het kan zijn dat u in de eerste weken van het stoppen meer benauwd bent, meer hoest en meer slijm opgeeft. Dit komt omdat het lichaam de laatste restjes tabak op wil ruimen. De klachten gaan meestal vanzelf over en daarna zult u zich veelal beter voelen.
Volhouden van het stoppen met roken
Soms lukt het niet om het stoppen in één keer vol te houden, een terugval. Voel u daar niet gestrest of schuldig over. Gooi alle tabakswaren weg en stop opnieuw. Probeer wel te ontdekken waarom u rookte. Hoe kwam u aan die eerste sigaret? Leer van deze struikelpartij en stop weer. U wordt steeds beter in het stoppen met roken.