U ontvangt deze informatie omdat u een nefrostomiedrain heeft gekregen. In deze folder leest u hoe u de insteek van de nefrostomiedrain moet verzorgen en de daarbij behorende katheterzakken moet gebruiken. Het kan zijn dat uw persoonlijke situatie anders is dan in deze algemene folder staat. Neemt u bij vragen hierover contact met ons op via de contactgegevens achter in deze folder.Wat is een nefrostomiedrain?
Een nefrostomiedrain is een slangetje in de flank (in de zij) die urine vanuit het nierbekken afvoert. De meest voorkomende reden om een nefrostomiedrain te plaatsen is als er een obstructie in uw urineleider zit waardoor de urine niet goed passeert naar de blaas. De nefrostomiedrain wordt ingebracht door een radioloog op de afdeling radiologie van het ziekenhuis.
Om te voorkomen dat de nefrostomiedrain eruit valt zit deze met een hechting aan de huid vast. Daarnaast wordt de nefrostomiedrain met een speciale pleister op de huid gefixeerd. De nefrostomiedrain wordt aangesloten op een urinezak om de urine op te vangen. Een dagzak die met elastieken bandjes aan het been wordt bevestigd en een nachtzak die door gekoppeld kan worden aan de dagzak voor de nacht. Met een extra pleister op de heup of been wordt de nefrostomiedrain gefixeerd zodat er geen spanning op komt te staan.
Hoe kunt u infecties voorkomen?
Voor
alle handelingen aan de
katheter of de katheterzakken moeten uw handen goed schoon zijn om infecties te voorkomen. Goed wassen met water en zeep en afdrogen met een schone handdoek is voldoende.
Hoe verwisselt u de pleister?
De pleister dient 1x per week verwisseld te worden. Zorg dat u de pleister altijd tegen de richting in verwijderd zodat u niet per ongeluk aan de nefrostomiedrain kan trekken. Indien nodig kunt u de insteekopening of huid schoonmaken met water. Zorg dat de huid goed droog is als u de nieuwe pleister op de huid plakt. Eerst haalt u de plakrand van de pleister zelf eraf en bevestigd de pleister rondom de nefrostomiedrain. U trekt de pleister als ware naar boven zodat het slangetje in de uitsparing in het midden zit. Zorg dat u de pleister goed aandrukt op de huid. Vervolgens haalt u het plakstripje op het middenstuk eraf en legt het slangetje hierop naar beneden gericht. Vervolgens haalt u de plakstrip van de pleister die erover heen gaat eraf en plakt deze over het slangetje en drukt deze goed aan. U kunt met deze pleister gewoon onder de douche. Check wel elke dag even of de pleister nog goed zit.
Hoe verwisselt u de urineopvangzak?
Voor en na het wisselen van een urineopvangzak is het belangrijk om uw handen te wassen. Er zijn twee soorten urineopvangzakken: de dagzak (voor aan het been) en de nachtzak (voor de nacht met meer volume). Deze zakken kunnen, nadat ze gevuld zijn met urine, geleegd worden via de aftapkraan in het toilet. Overdag is de dagzak via de elastiekenbeenbandjes aan uw been bevestigd. U kunt dit naar persoonlijke wens, zowel op het bovenbeen als op het onderbeen bevestigen. De lengte van de dagzak kan eenvoudig korter gemaakt worden door deze op de gewenste lengte af te knippen. Aan dit uiteinde kunt u het koppelstukje bevestigen en aan de
katheter koppelen.
Voor de nacht heeft u een grotere opvangzak nodig. Hiervoor zijn de nachtzakken met een groter volume en een langere slang. Via de aftapkraan van de dagzak kunt u de nachtzak aansluiten. De dagzak kunt u los in bed leggen, het is belangrijk dat de elastieken beenbandjes ’s nachts niet meer om het been zitten. Nadat de nachtzak is bevestigd aan de dagzak
zet u het kraantje van dedagzak open. Op deze manier kan de urine via de dagzak in de nachtzak stromen. De nachtzak moet altijd lager liggen dan de blaas. U kunt de meegeleverde bedhanger hiervoor gebruiken. Mocht de bedhanger niet passen aan het bed, dan mag de nachtzak ook op de grond liggen naast het bed.
In de ochtend koppelt u de nachtzak af en zet u het kraantje van de dagzak weer dicht. De nachtzak kunt u legen in het toilet. Hierna de zak even doorspoelen met schoon water en wegleggen tot volgend gebruik.
LET OP: U vervangt 1 x per week de dagzak en de nachtzak voor een nieuw exemplaar!Wisselen van de nefrostomiedrain
Indien het nodig is dat u de nefrostomiedrain langer houdt dan 3 maanden, dan zal de drain elke 3 maanden gewisseld moeten worden.
Nuttige tips
- Om infectie te voorkomen is het belangrijk dat u voldoende drinkt. Advies hierbij is tussen de 1,5 en 2 liter (totaal per 24 uur) verspreid over de dag, behalve als u bekend bent met een vochtbeperking.
- Bestel tijdig nieuw materiaal zodat u niet misgrijpt.
- Zorg dat de nefrostomiedrain goed aan het been vast zit en niet trekt. Dit voorkomt schade aan de nier met bijbehorende klachten.
Meest voorkomende klachten
- Gevoel van druk op de nier. De oorzaak kan zijn:
- De nefrostomiedrain of afvoerslang is geknikt wat de afvloed van urine belemmert.
- Troebele of donker gekleurde urine. De oorzaak kan zijn:
Hoe bestelt u nieuw materiaal?
U ontvangt van ons voor de komende weken een startpakket van MediReva. Als het materiaal bijna op is, belt u rechtstreeks met MediReva op telefoonnummer: 0800-02 01 201.
In het startpakket zitten de volgende artikelen:
- Informatiemateriaal
- Dagzakken (voor kleinere inhoud en voor aan het been)
- Nachtzakken (voor grotere inhoud)
- Bedhanger
- Koppelstukjes
- Elastieken beenband
- Nefrostomiefixatiepleisters
Wanneer moet u ons altijd bellen?
- Als er 2 tot 3 uur lang geen urine doorstroomt via de nefrostomiedrain in de opvangzak.
- Als u aanhoudende pijn of een drukkend gevoel in de flank ervaart.
- Als u hoge koorts heeft (boven de 38 graden Celsius).
Bent u verhinderd?
Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk
contact op met de polikliniek urologie.
Contact
Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u
contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.
Meer informatie vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.
In de avond, nacht en het weekend belt u de huisartsenpost bij u in de buurt.