Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longziekten

Thorascopie

Thorascopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een thoracoscopie moet ondergaan. Bij dit onderzoek maakt de arts een kleine opening in de huid tussen de ribben om de longen en de binnenkant van de borstwand te bekijken. Graag vertellen wij u meer over het onderzoek. U krijgt naast deze patiënteninformatie ook mondelinge informatie van de arts en de verpleegkundige.

Wat is een thoracoscopie?

Bij een thoracoscopie maken we een kleine opening in de huid tussen de ribben. Daardoorheen schuiven we een dun buisje, de scoop. Vervolgens bekijken we uw longen en de binnenkant van de borstwand.

We voeren deze ingreep bij u uit omdat u vocht tussen uw longbladen heeft, een klaplong ('pneumothorax') heeft, of wanneer wij andere afwijkingen hebben geconstateerd.

Voorbereiding op een thoracoscopie

Voordat u naar het onderzoek gaat, mag u wel iets drinken en eten, maar geen grote maaltijden. De verpleegkundige informeert u hier verder over. Bij veel beharing scheren wij uw borst. Gebruikt u bloed verdunnende middelen? Meld dit dan vooraf aan uw arts.

Het onderzoek: wat kunt u verwachten?

Naar de onderzoekskamer

Op het afgesproken tijdstip brengen wij u met uw bed naar de onderzoekskamer. Hier legt de verpleegkundige groene steriele doeken over u heen om infectie te voorkomen.

Verdoving en onderzoek

De arts geeft u een injectie die de huid en het longvlies plaatselijk verdooft. Als de verdoving is ingewerkt, maakt de arts een sneetje van 2 tot 3 centimeter in de huid. Vervolgens schuift hij de scoop tussen de ribben door. Aan het eind van de scoop zit een lampje. In een enkel geval maakt de arts op een andere plaats een tweede sneetje en brengt een tweede scoop in. Via de scoop bekijkt de arts uw longen en de borstwand. Eventueel neemt de arts een stukje weefsel weg voor verder onderzoek. Dit kan even pijnlijk zijn.

Na afloop

Als het onderzoek klaar is, trekt de arts de scoop terug. Vervolgens schuift de arts een rubberen slangetje (een thoraxdrain) tussen de ribben door en maakt de drain met een hechting of met pleisters vast aan de huid. De drain kan overtollig vocht en lucht afvoeren. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten. Daarna brengen wij u weer terug naar de verpleegafdeling.

Extra: verkleven van de longbladen

In sommige gevallen verkleeft de arts tijdens het onderzoek uw longbladen door een medicament in te brengen. Hiermee verkleint hij de kans dat klachten terugkomen. Deze ingreep duurt enkele minuten, is vrij pijnlijk en kan een koortsperiode veroorzaken. Voor het onderzoek brengen wij op de uitslaapkamer van de operatieafdeling een pijnlijntje (epiduraal) aan in de rug om de pijn zo goed mogelijk te onderdrukken. Na de behandeling gaat u weer terug naar de afdeling. Het pijnlijntje blijft in principe tot de volgende dag aanwezig. Regelmatig controleren wij uw ademhaling, bloeddruk en dergelijke.
De anesthesist verwijdert het pijnlijntje en daarna krijgt u pijnstilling in de vorm van tabletten. Als u voor deze behandeling in aanmerking komt, bespreekt uw arts dit apart met u.

Terug op de verpleegafdeling

Zuigpomp

Op de afdeling sluiten wij de drain aan op een zuigpomp die het teveel aan vocht en lucht continu wegzuigt. Om te zien of de drain goed ligt en de long zich ontplooit, maken wij een röntgenfoto op bed.

Verdere verloop

Zolang u de drain hebt, kunt u wel op een stoel zitten, maar bent u verder beperkt. U kunt dan dus ook niet douchen. Verder is het belangrijk dat u met de drain in uw borstkas toch goed uw arm en schouder blijft gebruiken, hoewel dit wat gevoelig kan zijn. Zo nodig helpt de fysiotherapeut u hierbij. De verpleegkundige controleert regelmatig uw vocht- en luchtafvoer. Ook controleren wij uw bloeddruk dagelijks.

Na verloop van tijd, meestal na twee tot vier dagen, verwijdert de arts de drain. We dichten het gaatje met vaseline of met een hechtdraad die we al van tevoren hebben aangebracht. De hechtdraad verwijderen we na vier dagen weer. Aan het onderzoek zijn geen noemenswaardige risico's verbonden.

Vragen of extra informatie?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u terecht bij uw arts of bij de verpleegkundige van uw kamer. Tijdens de thoracoscopie krijgt u uitleg en kunt u vragen stellen.
De uitslag van het onderzoek hoort u direct na afloop van ons. Als we weefsel opsturen voor nader onderzoek, dan krijgt u de uitslag ongeveer zeven dagen na het onderzoek van uw arts.

U kunt meer informatie over longziekten vinden op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0477
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien