Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde

Therapie met Lutetium-177 PSMA

Therapie met Lutetium-177 PSMA

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Afspraak datum:
Afspraak tijd:
Afdeling:Nucleaire geneeskunde
Locatie:Gasthuis Delft, begane grond - gang G Reinier de Graafweg 5 2625 AD Delft

Behandeling van uitgezaaide prostaatkanker met Lu-PSMA

U krijgt deze folder om u te informeren over de behandeling met Lu-PSMA. Lees deze folder goed door.

Aanmelden met patiëntenpas

Meldt u met uw patiëntenpas aan bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling radiologie). Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf en nog niet als patiënt bij ons ziekenhuis ingeschreven? Laat u zich dan eerst inschrijven bij de ingang van ons ziekenhuis.
Neem liever geen zwangere begeleider of jonge kinderen mee naar de afdeling nucleaire geneeskunde.
Uw persoonlijke situatie kan anders zijn dan uitgelegd in deze folder.
Het team van zorgverleners dat u helpt, geeft u informatie over uw eigen situatie. Deze schriftelijke informatie is een aanvulling op de mondelinge informatie zodat u alles nog eens door kunt lezen.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling met het radioactieve geneesmiddel Lu-PSMA is levensverlenging en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit effect wordt bereikt doordat dit geneesmiddel in de uitzaaiingen wordt opgenomen en daar straling afgeeft. Hierdoor kan verdere groei van tumorcellen gestopt worden en kunnen tumorcellen soms verdwijnen. Door de plaatselijke behandeling wordt gezond weefsel bijna niet beschadigd en zijn er weinig bijwerkingen. De behandeling wordt meestal 2 tot 4 keer gegeven met 6 tot 8 weken ertussen. Hierbij houden we rekening met het effect van de behandeling, de bijwerkingen en uw algemene conditie.

Voorbespreking

Neem zo mogelijk iemand mee naar dit gesprek. Voordat de behandeling wordt ingepland spreekt u de arts (nucleair geneeskundige) die verantwoordelijk is voor het geven van de behandeling. Hij zal samen met een medewerker het behandelplan, de mogelijke bijwerkingen en de leefregels na de behandeling met u bespreken.

Plasproblemen

Als u de plas niet goed kunt ophouden of veel ongelukjes met urine heeft is het mogelijk dat u tijdelijk een katheter krijgt voor iedere behandeling. Dit is een slangetje die via de plasbuis in de blaas komt, waardoor de urine in een zak terecht komt. Als u al een katheter heeft, moet u de zak dagelijks vervangen. Gebruik hierbij wegwerphandschoenen. Alle gebruikte materialen moeten direct weggegooid worden in een afgesloten zak, bij het gewone afval.

Meenemen naar de behandeling

De dag van de behandeling

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van verpleegafdeling 3G: verdieping 3, gang G. U wordt naar de behandelkamer gebracht en krijgt uitleg over het gebruik van de ruimte. U neemt alvast een tabletje tegen misselijkheid. Daarna worden de medewerkers van de afdeling nucleaire geneeskunde gebeld, waarvan u een infuus krijgt. Als u nog vragen heeft kunt u die stellen aan de arts en/of medewerker. Via het infuus krijgt u dan het geneesmiddel ingespoten. Na ongeveer een uur wordt het infuus weer verwijderd, u moet dan nog wel in de behandelkamer blijven. Ongeveer zes uur na het inspuiten van het geneesmiddel mag u naar huis.

Mogelijke bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van de behandeling tijdens de eerste dagen zijn vermoeidheid, droge mond en misselijkheid. Vier tot zes weken na de behandeling vinden er mogelijk veranderingen in uw bloedwaarden plaats (beenmergsuppressie). Daarom worden uw bloedwaarden in deze periode regelmatig gecontroleerd. Sommige patiënten, naar schatting minder dan 10%, krijgen te maken met afname van de speekselproductie en vermindering van de smaak. De kans hierop neemt toe als er meer behandelingen zijn gegeven en bij hogere doseringen. Dit herstelt meestal niet spontaan en kan zelfs nog erger worden nadat de behandelingen zijn afgelopen. Er is geen bekende overgevoeligheid (allergie) voor deze behandeling.

De opname

Tijdens uw opname is het belangrijk om voldoende te drinken. Hierdoor plast u het geneesmiddel dat niet wordt opgenomen sneller uit. Op de dag na de behandeling maken we een scan op de afdeling nucleaire geneeskunde (0G, begane grond, gang G). Deze scan duurt ongeveer 1,5 uur. Zes tot acht dagen na iedere behandeling wordt nog een keer een scan gemaakt op de afdeling nucleaire geneeskunde, deze duurt ongeveer een half uur. Deze scans worden direct ingepland bij het plannen van de eerste therapiedatum. Er volgt geen uitslag van deze scans.

Maatregelen

Om verspreiding van radioactiviteit tegen te gaan en bestraling van anderen te voorkomen, moet u een aantal maatregelen nauwkeurig opvolgen:

Kamer

Wij nemen u tijdens de behandeling op in één van de speciaal daarvoor ingerichte isoleerkamers (eenpersoonskamers). U mag tijdens uw opname deze kamer niet verlaten. Ook verzoeken wij u zelf uw kamer op te ruimen. In uw kamer heeft u een koelkast, een televisie en een telefoon. U draagt in de kamer slippers of pantoffels (niet op blote voeten, niet op uw buitenschoenen).

Toilet

Zelf zorgen voor medicatie

Wanneer u medicijnen gebruikt is het belangrijk om tijdens de opname voldoende van deze medicijnen mee te nemen. U houdt uw medicatie bij u op de kamer en kunt deze net zoals thuis zelf innemen. Haal de medicijnen die de oncoloog voorgeschreven heeft voor deze behandeling van tevoren op bij de apotheek en neem deze ook mee naar de afdeling.

Bezoek

Op de dag waarop u de behandeling krijgt, mag u geen bezoek ontvangen. Aan het einde van de middag of begin van de avond gaat u al naar huis.

Thuis

Na ontslag uit ons ziekenhuis moet u zich de eerste drie dagen aan leefregels houden. Deze regels zorgen ervoor dat uw huisgenoten niet teveel straling ontvangen en dat het radioactieve geneesmiddel zich niet kan verspreiden.

Toilet

Afstand houden


Andere medische zorg

Als u binnen 3 dagen na een behandeling in het ziekenhuis terecht komt, laat dan uw behandelend arts contact opnemen met de afdeling nucleaire geneeskunde. Een bloedafname kan op de normale manier plaatsvinden.

Veiligheid

Wij gaan ervan uit dat u met uw komst naar de afdeling toestemming geeft voor het krijgen van het radioactieve geneesmiddel. Zolang u de regels in deze folder goed naleeft, is de behandeling veilig, en vormt u geen risico voor uw omgeving.

Reisverklaring

Gaat u binnen 3 maanden na een behandeling een vliegreis maken, neem dan contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde. Wij zorgen dan voor een reisverklaring.

Afsluitend

Het radioactieve geneesmiddel wordt een week voor uw komst speciaal voor u besteld en gemaakt. Deze bestelling kan niet meer worden geannuleerd. Het geneesmiddel is kostbaar en maar kort houdbaar, daarom is het belangrijk dat u op tijd aanwezig bent op de dag van de behandeling. Kunt u echt niet komen of zijn er veranderingen in uw medische situatie, neemt u dan tijdig contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde.

Contact

Als u nog vragen heeft na het lezen van deze folder kunt u op werkdagen bellen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde via telefoonnummer: 015 - 260 46 14 of mailen naar: ngtherapie@rdgg.nl.


Foldernummer: 0587
Laatst bijgewerkt op: 17-09-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien