U ontvangt deze informatie, omdat wij u gaan behandelen met radioactief jodium. U wordt hiervoor mogelijk één of meerdere dagen opgenomen. Voor de behandeling voert u een intakegesprek met onze nucleair geneeskundige en een gespecialiseerd medisch nucleair werker. Tijdens dit gesprek hoort u of opname nodig is. In deze folder leest u meer over radioactief jodium, de behandeling en de regels die daarbij horen. Doel van de behandeling
Bij patiënten met een te snel werkende schildklier: de schildklier minder actief maken;
Bij patiënten met een te grote schildklier: de schildklier kleiner maken.
Voorbespreking (intakegesprek)
Voordat de behandeling wordt ingepland spreekt u de arts (nucleair geneeskundige) die verantwoordelijk is voor het geven van de behandeling. Hij zal samen met een medewerker het behandelplan, de mogelijke bijwerkingen en de leefregels na de behandeling met u bespreken. Neem zo mogelijk iemand mee naar dit gesprek.
Voorbereiding op de behandeling
Eén week voor de behandeling wordt meestal een scan gemaakt met een kleine proefdosering radioactief jodium. Om te zorgen dat het radioactieve jodium zo goed mogelijk in de schildklier wordt opgenomen, is het soms nodig om vooraf een jodiumbeperkt dieet te volgen. U krijgt dit van tevoren te horen en ontvangt hierover een folder. Wanneer u schildklier medicijnen gebruikt, vertelt uw arts of een gespecialiseerd medisch nucleair werker hoe lang u moet stoppen voor de scan of start van de behandeling. Andere medicijnen mag u blijven gebruiken. Vaak start u een aantal dagen na de behandeling weer met de schildklier medicatie, soms is dit niet nodig. Dit wordt voor de behandeling met u besproken.
Meenemen naar de behandeling
- Patiëntenpas, identiteitsbewijs, verzekeringspas
- Een extra set kleding (om op de kamer te dragen)
- Pantoffels of slippers (om op de kamer te dragen)
- Medicijnen die u dagelijks gebruikt
- Toiletartikelen
- Iets om u zelf bezig te houden (telefoon, boek, tijdschrift, puzzel, tablet, laptop)
De dag van de behandeling
Tot twee uur voor uw afspraak mag u een licht ontbijt eten, bijvoorbeeld een kopje thee met een cracker. Daarna even niet. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van verpleegafdeling 3G: verdieping 3, gang G. U wordt naar de behandelkamer gebracht en krijgt uitleg over het gebruik van de ruimte. Daarna komen de medewerkers van de afdeling nucleaire geneeskunde met de capsule (ongeveer hetzelfde als een antibiotica pil) naar boven en neemt u deze in. Wij leggen u vooraf duidelijk uit hoe u de capsule moet innemen. Een uur nadat u de jodiumcapsule heeft ingenomen mag u alles weer eten en drinken.
Zwangerschap en borstvoeding
Bij zwangerschap mag de therapie met radioactief jodium niet plaatsvinden. Daarom wordt voorafgaand aan de behandeling bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd een zwangerschapstest gedaan. Borstvoeding moet 6 weken voor de behandeling gestaakt worden. Geeft u borstvoeding, neem dan
contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Bijwerkingen en gevolgen van de behandeling
Bijwerkingen op korte termijn
- Bij sommige mensen voelt de schildklier een beetje pijnlijk aan na de behandeling. Deze pijn verdwijnt meestal binnen enkele dagen;
- U kunt tijdelijk misselijk zijn na de behandeling;
- U kunt last krijgen van een droge mond en/of pijnlijke speekselklieren;
- Het is mogelijk dat rijpende eicellen en spermacellen beschadigd raken. Na de behandeling moet een zwangerschap enige tijd voorkomen worden. De termijn waarvoor dit geldt kan variëren van 4 maanden tot een jaar, afhankelijk van de berekende dosis. De nucleair geneeskundige zal dit met u bespreken. Seksueel contact met betrouwbare voorbehoedsmiddelen mag wel;
- Wanneer u ongeveer een week na de behandeling extra klachten krijgt die passen bij een te snel werkende schildklier (zoals gejaagdheid, vermoeidheid en hartkloppingen) moet u contact opnemen met de (dienstdoend) internist, en vertellen dat u een jodiumbehandeling heeft gehad. De internist kan zo nodig uw bloed controleren op verhoogde schildklierwaarden en kan eventueel extra medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen.
Bijwerkingen op langere termijn
Een schildklier gaat na behandeling met radioactief jodium bijna altijd langzamer werken; soms ook té langzaam. Soms gebeurt dit na enkele maanden, maar soms ook pas na enkele jaren. Als de schildklier te weinig schildklierhormoon produceert, zal uw huisarts of internist u schildklierhormoontabletten voorschrijven om het tekort aan te vullen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat deze behandeling op lange termijn andere ziektes of bijwerkingen veroorzaakt.
Welke maatregelen zijn nodig tijdens de behandeling?
Om verspreiding van radioactiviteit tegen te gaan en bestraling van anderen te voorkomen, moet u een aantal maatregelen tijdens de opname nauwkeurig opvolgen:
1. Kamer
Wij nemen u tijdens de behandeling op in één van de speciaal daarvoor ingerichte behandelkamers (eenpersoonskamers). De duur van uw verblijf in deze kamer hangt af van het stralingsniveau dat wij dagelijks meten, maar is meestal 24 uur. U mag deze kamer niet verlaten en verzorgt uzelf. Voor drinken en maaltijden wordt gezorgd. In uw kamer heeft u een koelkast, een televisie en een telefoon. U draagt in de kamer slippers of pantoffels (niet op uw blote voeten, niet op uw buitenschoenen).
2. Kleding
De kleding die u draagt tijdens de opname mag u weer mee naar huis nemen in een afgesloten zak en thuis eenmaal apart wassen in de wasmachine.
3. Toilet
- Gebruik het toilet altijd zittend (ook mannen)
- Gebruik altijd toiletpapier
- Houd het toilet schoon
- Was na elk gebruik van het toilet extra goed uw handen
- Gooi geen ander afval dan toiletpapier in het toilet
4. Afval
Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten of om uw mond en handen af te vegen. Doe de gebruikte zakdoekjes in de daarvoor bestemde afvalemmer op uw kamer. Gebruik deze afvalemmer ook voor uw (wegwerp)eetgerei, fruitschillen, maandverband, tampons en dergelijke, maar niet voor bijvoorbeeld kranten of verpakkingspapier.
5. Zelf zorgen voor medicatie
Wanneer u medicijnen gebruikt is het belangrijk om tijdens de opname voldoende (voor meerdere dagen) van deze medicijnen mee te nemen. U houdt uw medicatie bij u op de kamer en kunt deze net zoals thuis zelf innemen.
6. Bezoek
Op de dag waarop u het jodium krijgt toegediend, mag u geen bezoek ontvangen. De daaropvolgende dagen is bezoek over het algemeen wel toegestaan. Daarop bestaan twee uitzonderingen:
- geen kinderen onder de achttien jaar;
- geen zwangere vrouwen.
Uw bezoek mag alleen de sluis voor uw kamer betreden. Uw bezoek mag daar niet eten of drinken.
Welke maatregelen zijn nodig na ontslag?
Na ontslag uit ons ziekenhuis moet u zich aan leefregels houden. Deze regels zorgen ervoor dat uw huisgenoten niet teveel straling ontvangen en dat het radioactieve geneesmiddel zich niet kan verspreiden.
De volgende regels gelden
de eerste 3 dagen na de behandeling:
- Reserveer als dit mogelijk is uw eigen toilet
- Maak het toilet eenmaal per dag met een huishoudelijk sopje schoon
- Gebruik het toilet altijd zittend (ook mannen)
- Gebruik altijd toiletpapier
- Spoel het toilet na gebruik tweemaal door (als het kan met gesloten deksel)
- Was na elk gebruik van het toilet extra goed uw handen
- Ruim gemorste urine direct, bij voorkeur zelf, op en draag hierbij wegwerphandschoenen
Medebewoners en gasten moeten:
- Handen wassen na gebruik van het toilet
- Als het kan een tweede toilet in huis gebruiken
- Wegwerphandschoenen gebruiken bij schoonmaken van het toilet
De volgende regels gelden
de eerste week na de behandeling:
- Houd afstand tot andere mensen; minstens één meter, zo mogelijk meer
- Gescheiden slapen, indien mogelijk op een andere kamer en let ook op dat bedden niet tegen dezelfde muur staan
- Lichamelijk contact maximaal vijftien minuten per dag
- Laat iemand anders zorgen voor kinderen jonger dan 10 jaar die veel verzorging nodig hebben
- Deelname in het openbaar vervoer is mogelijk. Beperk de tijd dat u naast dezelfde persoon zit tot maximaal 1 uur. In een auto/taxi kunt u schuin achter de chauffeur zitten voor een zo groot mogelijke afstand.
Andere medische zorg
Als u binnen een week na de behandeling (opnieuw) in het ziekenhuis terecht komt, laat dan uw behandelend arts
contact opnemen met de afdeling nucleaire geneeskunde. Een bloedafname kan op de normale manier plaatsvinden.
Werk
Als u zich tijdens uw werk aan bovenstaande regels kunt houden, mag u gewoon werken. Als dit niet kan omdat u bijvoorbeeld werkt met kleine kinderen, is het aan te raden om u voor de duur van de leefregels ziet te melden of met uw werkgever te overleggen over andere taken. Tijdens het gesprek is het mogelijk om uw persoonlijke situatie te bespreken.
Reisverklaring
Gaat u binnen 3 maanden na uw behandeling een vliegreis maken, neem dan
contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde. Wij zorgen dan voor een reisverklaring.
Verder verloop
Controle van de schildklierfunctie vindt plaats bij uw internist. Uw internist zal bepalen wanneer en hoe vaak de controles moeten plaatsvinden. Het resultaat van de behandeling zal pas na 2 tot 4 maanden merkbaar zijn. Na een halfjaar zal duidelijk zijn of de behandeling gelukt is. Bij onvoldoende resultaat is soms een tweede behandeling nodig.
Contact
Als patiënt van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft u toegang tot het patiëntenportaal ‘Mijn Reinier de Graaf’. Het patiëntenportaal geeft u altijd en overal online toegang tot een belangrijk deel van uw medische gegevens.
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u op werkdagen bellen met de therapie commissie van de Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 46 14 of mailen naar:
ngtherapie@rdgg.nl