Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde

Therapie met jodium bij schildklierkanker - Klinisch

Therapie met jodium bij schildklierkanker - Klinisch

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat wij u gaan behandelen met radioactief jodium. U wordt hiervoor één of meerdere dagen opgenomen. Voor de behandeling voert u een intakegesprek met onze nucleair geneeskundige en een gespecialiseerd medisch nucleair werker. In deze folder leest u meer over radioactief jodium, de behandeling en de regels die daarbij horen.

Doel van de behandeling

Bij deze behandeling worden een schildklierrest en eventuele uitzaaiingen van schildklierkanker bestraald.

Voorbespreking (intakegesprek)

Voordat de behandeling wordt ingepland spreekt u de arts (nucleair geneeskundige) die verantwoordelijk is voor het geven van de behandeling.
Hij zal samen met een medewerker het behandelplan, de mogelijke bijwerkingen en de leefregels na de behandeling met u bespreken. Neem zo mogelijk iemand mee naar dit gesprek.

Voorbereiding op de behandeling

Om te zorgen dat het radioactieve jodium zo goed mogelijk in de schildklierrest wordt opgenomen, is het noodzakelijk om vooraf een jodiumbeperkt dieet te volgen. U krijgt hiervoor een afspraak bij de diëtist en u ontvangt een folder.
U begint twee weken voor de behandeling met het jodiumbeperkte dieet en houdt dit vol tot een uur na de behandeling. Dus in totaal volgt u minimaal twee weken het dieet.
Soms wordt er één week voor de behandeling een scan gemaakt met een kleine proefdosering radioactief jodium, of worden er de twee dagen voor de behandeling injecties gegeven met r-TSH (medicatie). Dit wordt van tevoren met u besproken.

Meenemen naar de behandeling

De dag van de behandeling

Tot twee uur voor uw afspraak mag u een licht ontbijt eten, bijvoorbeeld een kopje thee met een cracker. Daarna even niet. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van verpleegafdeling 3G: verdieping 3, gang G. U wordt naar de behandelkamer gebracht en krijgt uitleg over het gebruik van de ruimte. Daarna komen de medewerkers van de afdeling nucleaire geneeskunde met de capsule (ongeveer hetzelfde als een antibiotica pil) naar boven en neemt u deze in. Wij leggen u vooraf duidelijk uit hoe u de capsule moet innemen. Een uur nadat u de jodiumcapsule heeft ingenomen mag u alles weer eten en drinken.

Zwangerschap en borstvoeding

Bij zwangerschap mag de therapie met radioactief jodium niet plaatsvinden. Daarom wordt voorafgaand aan de behandeling bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd een zwangerschapstest gedaan. Borstvoeding moet 6 weken voor de behandeling gestaakt worden. Geeft u borstvoeding, neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Bijwerkingen en gevolgen van de behandeling

Welke maatregelen zijn nodig tijdens de behandeling?

Om verspreiding van radioactiviteit tegen te gaan en bestraling van anderen te voorkomen, moet u een aantal maatregelen tijdens de opname nauwkeurig opvolgen:

1. Kamer

Wij nemen u tijdens de behandeling op in één van de speciaal daarvoor ingerichte behandelkamers (eenpersoonskamers). De duur van uw verblijf in deze kamer hangt af van het stralingsniveau dat wij dagelijks meten. U mag deze kamer niet verlaten en verzorgt uzelf. In uw kamer heeft u een koelkast, een televisie en een telefoon. U draagt in de kamer slippers of pantoffels (niet op uw blote voeten, niet op uw buitenschoenen).

2. Kleding

De kleding die u draagt tijdens de opname mag u weer mee naar huis nemen in een afgesloten zak en thuis eenmaal apart wassen in de wasmachine.

3. Toilet

4. Afval

Gebruik papieren doekjes om uw neus te snuiten of om uw mond en handen af te vegen. Doe de gebruikte doekjes in de daarvoor bestemde afvalemmer op uw kamer. Gebruik deze afvalemmer ook voor uw (wegwerp)eetgerei, fruitschillen, maandverband, tampons en dergelijke, maar niet voor bijvoorbeeld kranten.

5. Zelf zorgen voor medicatie

Wanneer u medicijnen gebruikt is het belangrijk om tijdens de opname voldoende (voor meerdere dagen) van deze medicijnen mee te nemen. U houdt uw medicatie bij u op de kamer en kunt deze net zoals thuis zelf innemen.

6. Bezoek

Op de dag waarop u het jodium krijgt toegediend, mag u geen bezoek ontvangen. De daaropvolgende dagen is bezoek over het algemeen wel toegestaan. Uw bezoek mag alleen de sluis voor uw kamer betreden. Uw bezoek mag daar niet eten of drinken. Daarop bestaan twee uitzonderingen:

Welke maatregelen zijn nodig na ontslag?

Na ontslag uit ons ziekenhuis moet u zich aan leefregels houden. Deze regels zorgen ervoor dat uw huisgenoten niet teveel straling ontvangen en dat het radioactieve geneesmiddel zich niet kan verspreiden.

De volgende regels gelden de eerste 3 dagen na de behandeling:
Medebewoners en gasten moeten:
De volgende regels gelden de eerste week na de behandeling:

Total body scan

Ongeveer één week na de behandeling wordt er een scan gemaakt op de afdeling nucleaire geneeskunde. Datum, tijd en de folder krijgt u mee tijdens het intakegesprek.

Andere medische zorg

Als u binnen een week na de behandeling (opnieuw) in het ziekenhuis terecht komt, laat dan uw behandelend arts contact opnemen met de afdeling nucleaire geneeskunde. Een bloedafname kan op de normale manier plaatsvinden.

Werk

Als u zich tijdens uw werk aan bovenstaande regels kunt houden, mag u gewoon werken. Als dit niet kan omdat u bijvoorbeeld werkt met kleine kinderen, is het aan te raden om u voor de duur van de leefregels ziet te melden of met uw werkgever te overleggen over andere taken. Tijdens het gesprek is het mogelijk om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Reisverklaring

Gaat u binnen 3 maanden na uw behandeling een vliegreis maken, neem dan contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde. Wij zorgen dan voor een reisverklaring.

Mijn Reinier de Graaf

Als patiënt van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft u toegang tot het patiëntenportaal ‘Mijn Reinier de Graaf’. Het patiëntenportaal geeft u altijd en overal online toegang tot een belangrijk deel van uw medische gegevens.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u op werkdagen bellen met de therapie commissie van de Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 4614 of mailen naar: ngtherapie@rdgg.nl


Foldernummer: 0581
Laatst bijgewerkt op: 09-08-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien