Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Endocrinologie

Testen bij kinderen

Testen bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat de kinderarts heeft besloten om bij uw kind een endocrinologische test te doen.
Deze folder geeft u algemene informatie over en het verloop van testen gedurende de dagopname. Specifieke informatie over een test vindt u onder de desbetreffende kopjes verderop in deze folder.


Wat gaat er aan het onderzoek vooraf?

Verderop in deze folder staat bij elke test vermeld of uw kind voor en tijdens de test mag eten en/ of drinken. Als uw kind nuchter moet zijn, mag hij/ zij vanaf 24 uur niets meer eten en/ of drinken. Het drinken van water mag wel. Als uw kind elke dag medicijnen inneemt kan uw kind dit vandaag ook gewoon innemen met wat water, tenzij de kinderarts u verteld heeft om dit niet te doen.

Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de Kinder- en Jeugdafdeling, 2de etage, gang F.
U en uw kind worden voorbereid door de medisch pedagogisch hulpverlener of door de verpleegkundige. De voorbereiding wordt afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind. Er wordt een Raphydanpleister of Emla-zalf op de huid van uw kind aangebracht. Dit is om de opperhuid van uw kind iets te verdoven zodat het infuus, dat ingebracht moet worden voor het onderzoek, minder gevoeld zal worden door uw kind. Deze zalf moet minimaal een half uur inwerken.

Minimaal een half uur na het aanbrengen van de Raphydanpleister of Emla-zalf worden u en uw kind naar de onderzoekskamer gebracht alwaar de arts een infuus bij uw kind inbrengt. Er wordt daarbij gelijk bloed afgenomen voor onderzoek. De naald van het infuus wordt direct weer verwijderd en er blijft een soort plastic buisje in de ader achter. Hierdoor kunnen medicijnen toegediend worden en bloedafnames worden gedaan gedurende de test. De bloedafnames zijn niet pijnlijk maar kan uw kind misschien als vervelend ervaren door de strakke band die om de arm gedaan wordt.

Na het inbrengen van het infuus en de eerste bloedafname (die dient als uitgangswaarde voor de test), wordt er via het infuus medicijnen toegediend. De verpleegkundige zal uw kind tijdens de test goed observeren en regelmatig de bloeddruk meten. Bij de testen is het belangrijk dat uw kind zich rustig houdt door op bed te blijven liggen/ zitten. Bij de testen waar dit niet nodig is staat dit apart vermeld. Uw kind mag na de test weer gewoon eten en drinken. Als uw kind zich goed voelt, geen last meer heeft van eventuele bijwerkingen en de controles goed blijven mag hij/ zij naar huis.

Wat uw kind van tevoren moet weten

Hoe kunt u uw kind gedurende de dagopname helpen?

En verder

Specifieke informatie over de verschillende testen

Clonidine test

Deze test wordt uitgevoerd om de groeihormoonhuishouding te controleren. Mogelijk heeft uw kind thuis een paar dagen voor de test al medicatie in moeten nemen.
De hormoonafgifte wordt gemeten na toediening van het medicijn Clonidine tijdens de opname. De test wordt meestal in de ochtend uitgevoerd omdat uw kind voor de test nuchter moet blijven. Het drinken van water en thee zonder suiker mag wel. Het medicijn Clonidine wordt ingenomen als tablet of vloeistof. Vanaf die tijd wordt er gedurende 2,5 uur ieder half uur bloed afgenomen uit het infuus. Uw kind kan wat slaperig worden, zelfs in slaap vallen en bleek zien na inname van dit medicijn. Uw kind heeft dan ook bedrust. Hij/ zij mag eventueel wel bij u op schoot zitten. Het slaperig worden en bleek zien is niet erg en hoort bij de test. Om deze reden zal de verpleegkundige regelmatig langskomen om de bloeddruk te meten. De slaperigheid kan ongeveer 2-4 uur na toediening van het medicijn optreden, en kan tot in de middag duren. De test zal ongeveer 3 uur duren.

Arginine test

Deze test wordt uitgevoerd om groeihormoon afgifte te meten na toediening van Arginine. Mogelijk heeft uw kind thuis een paar dagen voor de test al medicatie in moeten nemen. Uw kind moet voor deze test nuchter zijn vanaf 24 uur. Het drinken van water en thee zonder suiker mag wel. Inspanning kan de test beïnvloeden, dus uw kind moet gedurende de test op bed blijven. Nadat de arts het infuus heeft ingebracht en de eerste bloedafname heeft gedaan krijgt uw kind een lopend infuus waar gedurende een half uur continu vocht met het medicijn Arginine wordt toegediend. Dit houdt in dat gedurende dit half uur uw kind via een slangetje verbonden is met een infuuspomp op wielen. Na dit half uur zal uw kind van het lopende infuus afgekoppeld worden en zal alleen het infuus in de ader achterblijven waaruit nog 5 keer bloed afgenomen zal worden.
De test zal ongeveer 3 uur duren.

TRH test

Bij deze test worden de schildklierfuncties getest. Uw kind hoeft voor deze test niet nuchter te zijn
Nadat de arts het infuus heeft ingebracht en de eerste bloedafname heeft gedaan krijgt uw kind via het infuus het medicijn TRH toegediend
Er wordt in totaal 5 of 6 keer bloed afgenomen. De test zelf duurt ongeveer 2 uur.

LHRH (GnRH) of Lucrin test

Met de LHRH test/ Lucrin test controleert de arts de gevoeligheid van de hypofyse en wordt er gekeken of uw kind (te vroeg) in de puberteit is. De hypofyse is een klein orgaan in de hersenen wat allerlei hormonen kan produceren. Bij beide testen krijgt uw kind medicatie, hierdoor wordt de hypofyse gestimuleerd tot het maken van LH en FSH. Bij de bloedafname wordt er gekeken of de waarden passen bij de puberteit. Uw kind hoeft voor deze test niet nuchter te zijn en bedrust is bij deze test niet nodig.

Bij de LHRH test wordt er een infuus ingebracht in de arm van uw kind waaruit bloed wordt afgenomen. De arts geeft via het infuus het medicijn LHRH. Na 30 en 60 minuten wordt er weer bloed afgenomen. De test zelf duurt ongeveer 1,5 uur.

Bij de Lucrin test krijgt uw kind op de Kinder- en jeugdafdeling of op de kinderpolikliniek het medicijn Lucrin via een prikje onder de huid toegediend. Het eerste half uur na medicatietoediening moet het kind nog op de afdeling blijven, daarna mag uw kind naar huis. 3 uur na de injectie moet uw kind zich in het ziekenhuis melden bij het laboratorium op de begane grond. Er wordt bloed afgenomen voor onderzoek. De test zelf duurt ongeveer 1,5 uur.

ACTH test

Bij deze test wordt er gekeken of de bijnier in stresssituaties goed functioneert. Uw kind hoeft voor deze test niet nuchter te zijn. Na het inbrengen van het infuuslockje neemt de kinderarts bloed af. Na de eerste bloedafname dient de arts het medicijn ACTH toe via het infuus. De verpleegkundige zal de bloeddruk van uw kind een aantal keer meten.
In totaal wordt er 2 keer bloed afgenomen. De test zelf duurt ongeveer 1.5 uur.

3 en de 4 assen testen

Deze test is een verzameling van verschillende testen. De Arginine, LHRH/ Lucrin, TRH, ACTH testen worden tegelijkertijd uitgevoerd. Uw kind moet voor deze test nuchter zijn en uw kind zal vroeg in de ochtend al worden opgenomen. Voor de medicijnen die gedurende de test worden toegediend verwijzen wij u naar de bovengenoemde tekst.
In totaal zal er ongeveer 11 keer bloed afgenomen worden. De test zelf duurt ongeveer tot 14.00 uur s ’middags.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde: 015 - 260 36 90. Meer informatie en onze contactgegevens vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0370
Laatst bijgewerkt op: 24-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien