Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde- en kraamafdeling

Te korte tongriem

Te korte tongriem

Ankyloglossia

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Tongriempje is het stukje weefsel dat van de onderkant van de tong naar de mondbodem loopt. Tongriempjes zijn er in vele variaties; ze kunnen lang of kort zijn, dik pezig of dun vliezig, ze kunnen eindigen in het midden van de tong of helemaal aan het puntje van de tong. Als de tongriem erg kort is, wordt de beweeglijkheid van de tong beperkt en kunnen problemen bij het drinken aan de borst ontstaan. Ook op latere leeftijd kan een te kort tongriempje soms tot moeilijkheden leiden bijvoorbeeld bij het bespelen van blaasinstrumenten, ijsjes likken, tongzoenen en bij de spraak.

Of een te kort tongriempje echt tot problemen leidt tijdens de borstvoeding is per baby verschillend.

Een te kort tongriempje is te herkennen aan

Vaak is een hartvormige vorm van de tong te zien (gemakkelijk te zien als de baby huilt). Meestal zie je in een gezin/familie meerdere personen met een te korte tongriem.

Mogelijke problemen bij borstvoeding door een tekort tongriempje

Gevolgen

Bovenstaande kan leiden tot vermoeidheid en frustratie bij zowel de moeder als de baby. Er is tijd nodig om de oorzaak te achterhalen, daarnaast kost het tijd om de oorzaak weg te nemen en tot slot moet de baby het vertrouwen in het drinken aan de borst (terug) krijgen. Zodra de baby merkt dat drinken aan de borst (weer) plezierig is, is het ergste meestal voorbij.

Knippen/klieven van een te kort tongriempje (Frenotomie)


Tongriem

Als eenmaal is vastgesteld dat het te korte tongriempje het effectieve drinken aan de borst belemmert; dan kan dit probleem door een eenvoudige ingreep, namelijk het knippen/klieven van het tongriempje, opgelost worden. Hoe sneller er na de diagnosestelling wordt geknipt hoe beter.

Het klieven:
In sommige gevallen is de tongriem dik en vlezig. Dan is een frenotomie niet voldoende en moet er een grotere ingreep plaatsvinden (frenectomie). Deze ingreep, waarbij (een gedeelte van) het tongriempje wordt verwijderd, gebeurt onder narcose. Er moet dan ook worden gehecht. De arts verwijst hiervoor door naar een KNO-arts of een kaakchirurg.

Klieven in het Reinier de Graaf Gasthuis

In het ziekenhuis kunnen 2 neonatologen het tongriempje klieven. Indien zij beiden afwezig zijn, wordt u doorverwezen naar de KNO-arts of de verloskundige thuis. Dit is afhankelijk van moment van ontslag. In principe worden alleen tongriempjes type 1 en 2 gekliefd. Redenen hiervoor:

Op de verloskunde/kraamafdeling

Bij posterior tongriem type 3 of 4 is de opnameduur te kort om te kunnen beoordelen of gekliefd moet worden. Aanlegtechnieken dienen eerst verbeterd te worden.

Op de afdeling Neonatologie

Bij posterior tongriem type 3 en 4 moet afgewogen worden of het klieven zoveel resultaat zal opleveren dat dit voldoende opweegt tegen het risico op het ontstaan van voedselweigering door de negatieve ervaringen in het mondgebied tijdens en na het klieven. Dit is vooral van belang bij de jonge prematuren.

Genezing van het wondje

Na een paar dagen kan er op de plek van het wondje een wit/geel beslag te zien zijn dit is een teken van normale wondgenezing in de mond en het beslag zal dan ook na nog een paar dagen weer verdwijnen.

Mond/tongoefeningen na het klieven zijn belangrijk

Massage op de voorkomen dat het tongriempje weer vastgroeit

De massage moet altijd gedaan worden na het klieven (start dag van klieven, minimaal 3x per dag en voor minimaal 3 dagen).
Wanneer na de ingreep direct verbetering wordt gezien bij het drinken aan de borst, zijn naast de massage verdere tongoefeningen niet nodig, omdat de baby door het drinken al voldoende oefening krijgt.

Instructiefilmpje massage: https://youtu.be/2JMcbF85ehs

Overige oefeningen

Is de beweeglijkheid van de tong na het klieven nog niet optimaal, doe dan onderstaande oefeningen met/bij uw baby.

Begin met het wassen van uw handen.
Zie voor meer informatie
Document NVL “Tong en lipriemen”, www.nvlborstvoeding.nl.

Contact

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw gynaecoloog, verloskundige of huisarts.
Renier de Graaf Gasthuis 015 - 260 30 60
Kraamafdeling 015 - 260 35 35
Spoed of klachten tijdens de zwangerschap 015 - 260 33 30
Start bevalling 015 - 260 32 30


Foldernummer: 0930
Laatst bijgewerkt op: 13-02-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien