Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gastro Enterologische Chirurgie
Urologie
Chirurgie

Stomazorg

Stomazorg

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een operatie krijgt waarbij de kans bestaat dat er een stoma bij u aangelegd moet worden. Het hebben van een stoma is een ingrijpende verandering, maar het is wel goed mogelijk om met een stoma te leven.

Ook als nog niet zeker is of u een stoma krijgt, bereiden wij u hierop voor. Het is beter dat u onnodig een voorbereiding krijgt, dan dat u onvoorbereid een stoma krijgt.

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. Tijdens de operatie wordt de darm, door een opening in de buikwand naar buiten geleid, omgeslagen en vastgehecht. Een stoma wordt aangelegd door een chirurg of uroloog wanneer de ontlasting of urine het lichaam niet via een natuurlijke weg kan of mag verlaten.

Wat kan de stomaverpleegkundige voor u betekenen

stomaverpleegkundige
Vóór uw operatie heeft u het eerste voorbereidende gesprek met de stomaverpleegkundige. Vraag of uw partner of één van uw naasten mee kan komen bij dit gesprek. Het is belangrijk dat uw naaste omgeving goed op de hoogte is, zodat u op deze manier meer steun krijgt.

De stomaverpleegkundige legt uit:
Voor de operatie bekijkt de stomaverpleegkundige samen met u waar de arts de stoma het beste kan aanleggen. De gekozen plaats voor de stoma wordt op uw buik getekend. Samen met de stomaverpleegkundige bekijkt u of deze plaats u zo min mogelijk belemmert in uw dagelijks leven.
U krijgt ook de gelegenheid om te oefenen met het stomamateriaal.

Na de operatie

Als er bij u een stoma is aangelegd, komt na de operatie de stomaverpleegkundige bij u langs. Zij laat zien hoe u de stoma moet verzorgen. Alle vragen die u heeft, kunt u dan stellen. Tijdens uw verblijf in ons ziekenhuis leert u hoe u de stoma zelfstandig kunt verzorgen en hoe u ermee om moet gaan. Als u goed herstelt, kunt u na 5 dagen na de operatie naar huis. Als u na ontslag uit het ziekenhuis nog hulp nodig heeft bij de stomaverzorging, dan kan er thuiszorg aangevraagd worden.

De nazorg

Na het verblijf in het Reinier de Graaf gaat u goed voorbereid naar huis. Toch kan een extra steuntje in de rug af en toe nodig zijn. Daarom komt u niet alleen voor controle terug bij uw behandeld specialist, maar ook bij de stomaverpleegkundige. Zij bespreekt met u hoe het thuis in uw dagelijks leven gaat. Daarnaast bekijkt ze hoe uw stoma eruit ziet en zal deze verzorgen. Neem daarom bij de controleafspraak schone materialen mee voor één verzorging. Mocht u thuiszorg krijgen, neem dan ook uw stomazorgboek mee.

Heeft u vragen of problemen met de stoma?

Tijdens kantoortijden:
U belt met een darmstoma polikliniek GE Chirurgie: 015 - 260 32 20.
U belt met een urinestoma polikliniek Urologie: 015 - 260 39 43.
Voor spoedvragen ’s avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp:
015 - 260 38 45.

Meer informatie vindt u op:
www.stomavereniging.nl
www.stomaatje.nl
www.mlds.nl


Foldernummer: 0210
Laatst bijgewerkt op: 23-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien